Zmajev potep: Vojsko

Zmajev potep: Vojsko

Vir: vojsko.si

Če se boste v središču Idrije ob usmerni tabli za Vojsko odločili, da obiščete in spoznate ta kraj, vas bo pot vodila po cesti, ki se kmalu prične strmo dvigati v hrib. Po približno 8 km vožnje se boste že srečali s prvimi hišami na Vojskarski planoti. Pri domačiji Gnezda vas bodo z desne v daljavi pozdravili vršaci Alp s Triglavom. Pogled na levi pa se vam bo ustavil na mogočni razsežnosti Trnovskega gozda.Pot vas vabi še nekaj kilometrov naprej proti središču vasi s cerkvijo, domom CŠOD in gostiščem s prenočišči.

Značilnosti kraja so: Visoka nadmorska višina, saj posamezne kmetije ležijo nad 1100 m nad morjem in se uvrščajo med najvišje ležeče kraje v Sloveniji. Ostro podnebje z dolgimi zimami z veliko snega in kratko vegetacijsko dobo, kar otežuje napredek v kmetijstvu.
Velika razkropljenost posameznih domačij na geografsko razčlenjeni planoti, ki obsega okrog 3600 ha in meri v premeru 10 km. Na tej spletni strani bi radi predstavili nekaj lepot, ki jih skriva naša planota. Morda vas bo katera izmed njih tako prevzela in očarala, da se boste k njej vedno znova vračali.

Smučišče Vojsko

Na naravno ali umetno zasneženem smučišču ,kjer se za malo denarja lahko veliko nasmučate, sta v času zime dve urejeni progi dolžine cca 300m. težavnost proge je lahka in je primerna tudi za začetnike.

  • Organizirajo pa tudi sindikalne tekme
  • Nudijo možnost treningov
  • Šolo smučanja
  • Nočna smuka

Pohodna pot po poti Bliskarja

Vojskarska planota ima eno najlepših pohodnih poti v predalpskem svetu. Pot je zmerna, nezahtevna, polna znamenitosti, naravnih lepot, oddiha in lepih pogledov na Julijske Alpe, Dolomite,Kamniške Alpe, Trnovski gozd…

Kolesarska pot Kanomlja – Vojsko

Neizmerna možnost različnih kolesarskih poti preko Vojskarske planote se začnejo vedno v dolini. Možen je dostop iz Idrije, Spodnje Idrije preko Oblakovega Vrha, Dolenje Trebuše preko Oblakovega Vrha, Gorenje Trebuše, Lokev preko Trnovskega gozda, Ajdovščine preko Predmeje, Črnega vrha nad Idrijo preko Krekovša…. Kolesarske poti so različne zahtevnosti in dolžine. Narava, lepi razgledi, sprostitev in čist gorski zrak naj vas opogumijo k izbiri trase.

vir: Radio Zmaj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen + eighteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.