Zmajev potep: Tolmin

Zmajev potep: Tolmin

Vir: Občina Tolmin

Tolmin je mesto na pomolu med rekama Sočo in Tolminko, ter na stiku Soške doline, Baške grape in Idrijske doline. Tolmin je že stoletja naravno središče pokrajine, ki se po njem imenuje Tolminsko, prebivalci pa Tolminci. Tolmin je dobil tržne pravice 1820. Med prvo svetovno vojno, ko so v bližini potekale bitke soške fronte je bil močno porušen. Strateška lega je tako pred prvo, kot med obema vojnama razvoj kraja bolj omejevala kot pa pospeševala. Med obema svetovnima vojnama, ko so bili ti kraji pod Italijo, je na življenje Tolmina močno vplival fašistični pritisk.

Tolmin ima staro mestno jedro, moderno knjižnico, atletski stadion in kvalitetna športna igrišča. Za muzejske zbirke skrbi Tolminski muzej. Osrednja zbirka Naplavine obsoške zgodovine je sestavljena iz arheološkega in zgodovinsko-etnološkega dela. Pomemben tolminski kulturni spomenik je pokopališka cerkev sv. Urha. Na območju pokopališča je bila staroslovanska nekropola. Tolminska župna cerkev Marijinega vnebovzetja se ponaša z baročnim tabernakeljem in rokokojsko menzo glavnega oltarja.

Na celotnem območju je množica ostalin iz prve svetovne vojne. Najlepši spomenik iz tega časa je gotovo cerkev sv. Duha na Javorci, ki so jo na čudovitem kraju nad planino Polog v dolini Tolminke zgradili avstro-ogrski vojaki v spomin padlim tovarišem.

Slika:Javorca1 th.jpg

Tolminska korita je skupno ime za korita Tolminke in Zadlaščice, ki so ena najveličastnejših naravnih znamenitosti na Tolminskem.  So najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park in najpomembnejša naravna znamenitost Tolminske občine. Krožna pot nas vodi skozi korita Tolminke in korita Zadlaščice; največje zanimivosti so velika zagozdena skala – Medvedova glava, Hudičev most, razpet 60 m visoko nad reko Tolminko, Zadlaška oziroma Dantejeva jama, termalni izvir.

 

Tolmin in Most na Soči sta eno najpomembnejših železnodobnih najdišč v Evropi, povezuje ju akumulacijsko jezero. Most na Soči leži na skalnatem pomolu nad sotočjem Soče in Idrijce, ki sta s svojima strugama, vrezanima globoko v skalnata korita, naselju nudili izvrstno obrambno zaščito. Zaradi akumulacijskega jezera HE Doblar so danes korita zalita, pod naseljem pa se razliva jezero, privlačno za ribiče in obiskovalce, ki uživajo na urejenih, razglednih in nezahtevnih sprehajalnih poteh.

Tolmin je v letu 2016 postal Alpsko mesto leta. Naziv je prevzel od Chamonixa, francoskega olimpijskega središča pod Mont Blancom.

vir: Radio Zmaj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen − 16 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.