ZELENJAVNA PITA S KROMPIRJEVIM POKROVOM 


Vegetarijanska različica tradicionalne irske mesne pite (orig.cottage ali shepherd’s pie ).

Sestavine za 4 osebe: 
900 g krompirja
3 žlice olivnega olja
1 srednje velika čebula
2 srednje veliki bučki
1 rdeča paprika
1 zelena paprika
3 stroki česna
240 g paradižnikovih koščkov iz pločevinke
0,5 žličke timijana
0,5 žličke origana
0,75 žličke soli
2 ščepca sveže mletega popra
400 g leče iz pločevinke
30 g masla
0,2 dl mleka
2 rumenjaka
30 g naribanega parmezana

Priprava: 
Bučki očistimo, operemo in zrežemo na manjše koščke. Papriki operemo, očistimo (odstranimo jima peclje in semena) in prav tako zrežemo na manjše koščke. Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Lečo iz pločevinke stresemo na cedilo, dobro speremo pod tekočo vodo in odcedimo.

Krompir olupimo, očistimo in dobro operemo. Če imamo velike krompirje, jih razrežemo na četrtine, manjše krompirje pa pustimo cele ali prerežemo na pol. Krompir stresemo v lonec in ga zalijemo s toliko hladne vode, da je povsem prekrit. Lonec s krompirjem pristavimo na kuhalnik in ko zavre, dodamo sol, temperaturo znižamo in krompir na zmernem ognju kuhamo še 10 do 15 minut oziroma toliko časa, da se zmehča.

Medtem v večji ponvi segrejemo olje, na katerem med mešanjem pražimo čebulo toliko časa, da postekleni. Dodamo papriko in bučke ter vse skupaj med občasnim mešanjem pražimo še 5 minut. Nato dodamo česen in ga pražimo samo toliko, da zadiši (približno 1 do 2 minuti). V prepraženo zelenjavo vmešamo tri četrtine paradižnika. Po okusu solimo in popramo, zavremo, nato pa znižamo temperaturo in na zmernem ognju kuhamo še 5 minut.

Kuhan krompir odcedimo. Stresemo ga nazaj v lonec in pretlačimo skupaj z maslom in mlekom.

Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. V ponev z omako dodamo ostanek paradižnika, odcejeno lečo, timijan in origano. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še 3 minute. V pire krompir vmešamo rumenjaka in nariban parmezan.

Zelenjavo iz ponve pretresemo v globok pekač in jo enakomerno razporedimo po pekaču. Po zelenjavi razporedimo pire krompir. Z vilico naredimo okrasni vzorec, nato pa pekač za 20 do 25 minut potisnemo v ogreto pečico, da se pita po vrhu zlato rjavo zapeče.

Pečeno pito takoj postrežemo. Kot prilogo lahko ponudimo veliko skledo sezonske solate. 

DoBeR TeK!

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.