Že 60 let Tumove koče na Slavniku

Že 60 let Tumove koče na Slavniku

Objavil(a): Matej Ogorevc

Tumova koča na Slavniku je obiskovalcem prvič odprla svoja vrata 7. julija 1957. Včeraj, v petek, 7. 7. 2017, si je tako naložila že sedmi križ.

Povezana slika
7. julija Tumova koča na Slavniku praznuje častitljivih 60 let!
Osrednja slovesnost ob praznovanju 60. obletnice Tumove koče na Slavniku bo potekala v nedeljo, 1. oktobra 2017, sočasno z 39. spominskim pohodom na Slavnik.Obalno planinsko društvo Koper, ki je kočo zgradilo in vsa leta za njo tudi skrbelo, je ob častitljivi obletnici pripravilo priložnostno zgibanko in priponko, ki jo bo prejel vsakdo, ki se bo na Slavnik povzpel na 60. »rojstni dan« koče. 60 let Tumove koče na Slavniku

 

tumova_koca_na_slavniku_60_letTumova koča na Slavniku stoji tik pod vrhom 1082 m visokega Slavnika, zadnjega tisočaka na Slovenski planinski poti. Poleg te, najstarejše planinske obhodnice, najdemo kočo tudi v dnevnikih Slovenske turnokolesarske potiEvropske pešpoti E6Poti kurirjev in vezistov ter Poti MDO PD Primorske.Zamisel o gradnji koče na Slavniku so koprski planinci, sprejeli na ustanovnem občnem zboru Obalnega planinskega društva Koper leta 1949. Z gradnjo so začeli šest let kasneje, 24. junija 1956 pa v kletnih prostorih že odprli prvo, zasilno oskrbovano planinsko postojanko. V naslednjem letu so kočo v celoti dogradili in jo svečano odprli 7. julija 1957. Od tistih dni pa vse do danes je bila koča večkrat obnovljena, zato obiskovalcem ob koncih tedna ter praznikih, ko je odprta, nudi prijetno, udobno ter okolju in družinam prijazno zatočišče. Pozimi pred ostro burjo, poleti pred poletno pripeko.Tumova koča na Slavniku je poimenovana po dr. Henriku Tumi (1858-1935), znanem slovenskem alpinistu, planinskem ideologu, botaniku, politiku in narodnem buditelju. Koča je priljubljen cilj primorskih planincev, radi pa jo obiščejo tudi planinci iz ostalih delov Slovenije, Italije in Hrvaške. S številnimi gozdnimi cestami je priljubljen tudi pri turnih kolesarjih. Tumova koča na Slavniku je opremljena z avtomatskim eksternim defibrilatorjem (AED), ki je nameščen v ogrevani omarici ob vhodu v kočo.

Rezultat iskanja slik za Že 60 let Tumove koče na Slavniku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.