Začenja se ”11. Mednarodni cikel koncertov 2019” v Škofji Loki

pričenja se nova sezona že XI. Mednarodnega cikla koncertov 2019, ki bo ponudila kar šest raznolikih koncertnih večerov v Škofji Loki.

V kapeli Loškega gradu bo 10. aprila 2019 ob 19. uri nastopila mezzosopranistka Tatiana Divakova z Baročnim orkestrom univerze v Ljubljani Akademije za glasbo. Na repertoarju bodo baročne skladbe iz časa ruskega imperatorskega dvora. Baročni čas bo poleg zlatih dražgoških oltarjev poustvarila tudi Anastasija Popova z baročnim plesom.

Cikel bo postregel še z enim aprilskim koncertom in sicer se bo že 13. aprila ob 18. uri v Sokolskem domu odvil zaključni gala koncert Blagoslovi me, moj talisman, na katerem bodo nastopili zmagovalci mednarodnega tekmovalnega vokalnega festivala slovanske glasbe, ki ga prirejata Ruski center znanosti in kulture ter Zavod za kulturo in izobraževanje Zlata lira. Ruske romance bodo ogrele marsičigavo srce, prav tako pa nastopajoči vedno poskrbijo za čudovite, barvite ter svečane oprave, tako da dogodek ni zanimiv samo za ušesa.

Junija v Škofjo Loko prihaja še ena ruska zasedba – Orkester ruskih ljudskih inštrumentov Nekrasov, ki je lansko leto na Trgu pod gradom navdušil množico.  Orkester ruskih ljudskih inštrumentov Nekrasov, ki deluje pod okriljem Ruske radiotelevizije in velja za nacionalno dragotino, je bil ustanovljen decembra leta 1945. Vodili so ga izvrstni ruski dirigenti, med drugim Vladimir Fedosejev in Nikolaj Nekrasov, po katerem se je orkester tudi poimenoval. Orkester Nekrasov v Škofji Loki gostuje v okviru evropske turneje, nastopil pa bo na zaključnem koncertu Historiala 22. junija 2019 ob 19.30 na Mestnem trgu. Pod vodstvom dirigenta Andreja Šljačkova se bodo predstavili tudi solisti: v Sloveniji živeča violinistka Nadežda Tokareva, Marija Kiričkova na balalajki, Arsenij Markov na domri, Olga Dedjukina na flavti in Andrej Kokorina na bajanu.

Julij bodo zaznamovali trije koncerti z mednarodno udeležbo. 4. julija ob 18. uri bo na Trgu pod gradom zazvenela glasba dijakov in profesorjev komornega orkestra in zbora Kraljeve gimnazije Clochester iz Velike Britanije. Eden od le treh koncertov na slovenskih tleh bo ponudil spored velikanov klasične glasbe v izvedbi dijakov gimnazije iz Clochestra.

Manj kot teden dni za tem bo na odru Sokolskega doma Škofja Loka nastopil Škofjeločanom dobro poznani Orkester Amadeo pod vodstvom dirigenta Tilna Drakslerja, ki bo tokrat gostil soliste Aleksandro Fabrykino (Rusija) in Lukasa Boignerja (Avstrija) na kitari ter Izaka Hudnika na violončelu. Koncertni spored nam obljublja dela Vivaldija, Haydna, Hindermitha in Čajkovskega.

Zadnji v ciklu koncertov pa bo obeležil 20. let pobratenja med občinama Škofja Loka in Maasmechelen. 29. julija ob 20. uri bodo na odru Sokolskega doma Škofja Loka nastopili člani Godalnega orkestra Akademije Maasmechelen. Godalni orkester Akademije za glasbo, gledališče in ples Maasmechelen združuje 33 glasbenikov in nastopa pod vodstvom dirigentke Cecile Awouters. Bogat repertoar orkestra bo obiskovalce popeljal na popotovanje vse od klasične, do sodobne pop glasbe. Solisti večera bodo Sofie Jacobs in Frederik Claes na viloni ter Bert in Thibaud Maesen na čelu.

Vsi koncerti v ciklu imajo torej skupni imenovalec – to je glasba, ki ne bo pustila ravnodušnega nobenega glasbenega sladokusca. Vstop na vse koncerte je prost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.