Vipavska dolina – Maj 2019

Čas za raziskovanje okusov

Mesec maj je v Vipavski dolini lep, a vendar drugačen. Vabi k raziskovanju neustavljivo privlačnih okusov, pomladnih darov narave, odličnih jedi in najboljših vipavskih vin. Razvaja na kulinaričnem festivalu, izziva na ekstremni gorsko tekaški preizkušnji in navdušuje s pomladnimi razgledi .

Prvega ne pozabiš nikoli

Pomlad nam podarja posebna doživetja, ki jih ne more zasenčiti nobena, na videz še tako popolna ponudba trgovinskih polic. Sveži, na drevesu ali na vrtu dozoreli plodovi, nas vsakič znova povežejo z naravo in obudijo spomin na pristne sezonske okuse. Mmm, rdeče češnje. V Vipavski dolini dozorijo prve. Vse do polovice junija nas bodo razvajale, toda prve so vredne največ. Ob spodnjem toku reke Vipave nas že pričakujejo prvi sveži šparglji. V Orehovljah sredi maja vsako leto priredijo Praznik špargljev. Na prireditvi in v okoliških gostilnah lahko v tem času okušate odlične špargljeve jedi. Medtem pa Nova Gorica, ki si je za svoj simbol izbrala vrnico, dobesedno cveti in dehti. V času novogoriškega Festivala vrtnic, ki vsako leto od konca aprila do konca maja navdušuje številne obiskovalce, si lahko na vrtu frančiškanskega samostana na Kostanjevici ogledate slovito zbirko starinskih vrtnic burbonk, vrtnice pa lahko tudi okusite. To ni le čudovita roža, je tudi okusna hrana in dobrodejna začimba. Jedi z vrtnicami v svoje jedilnike vključujejo mnoge ugledne restavracije in gostilne na Goriškem. Ste jih že poskusili? Ne le prve ljubezni, tudi prvega okušanja ne pozabiš nikoli.

Ultra Trail Vipavska dolina

Ekstremni gorski tekači so Vipavsko dolino izbrali za prizorišče svoje najbolj zahtevne preizkušnje UTVV – Ultra Trail Vipavska dolina. Razlogov za to je najmanj toliko, kolikor milj pretečejo. Lepa in neokrnjena narava, čudovito razgiban teren, odlična organizacija tekmovanja, gostoljubni domačini, številna publika in še in še. Po strmih pobočjih in vrhovih  Trnovske planote, od Svete Gore ob meji z Italijo na Cerje in Trstelj, čez Branik na Vipavske griče in nazadnje na Nanos so speljane različno dolge trase te izjemne tekaške preizkušnje. Tekači tradicionalno tekmujejo v kategorijah 100, 50 in 30 km, letos pa tekmovanje prvič ponuja tudi kategorijo 100 milj. Teden prej bosta na sporedu tudi Sky run na 16 km in City run na 10 km. Celotna proga, ki vključuje najlepše poti okrog Vipavske doline in izjemne razglede, vse leto privlači številne gorske tekače. Te poti so zelo priljubljene tudi med pohodniki, ki so v Vipavski dolini poleg športnih izzivov našli tudi izjemno gostoljubje in vrhunsko kulinariko. Obiščite zanimivo tekaško tekmovanje in spodbujajte tekmovalce! Vsaj del poti vas bo gotovo zamikal, da ga tudi sami prehodite, morda celo pretečete.

Zanimivi dogodki v mesecu maju

  • Osek: Pohod od Lijaka do Sekulaka, 19. 5. 2019; pohod po energijski tematski poti ponudi lepo doživetje in sprostitev
  • Vipava: Študentski festival vin, 24. 5. 2019; festival tradicionalno organizirajo študentje Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo v Vipavi

Več o dogodkih v mesecu maju najdete tukaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty + 6 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.