Vabilo na predavanje prof. dr. Tomaža Zwittra VESOLJSKE ČRNE LUKNJE

Občina Tržič vas vabi na predavanje prof. dr. Tomaža Zwittra

s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani z naslovom

VESOLJSKE ČRNE LUKNJE,

ki bo v torek, 21. maja 2019, ob 18. uri, v Razstavno-izobraževalnem središču Dolina.

 

Prof. Zwitter je astrofizik, ki ga raziskovalno zanima medzvezdni prostor, enojne in dvojne zvezde ter sestava in razvoj naše galaksije. Poučuje na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, je aktiven v popularizaciji znanosti, mesečno pripravlja radijsko oddajo o astronomskih raziskavah na Valu 202. Je (so)avtor 187 recenziranih znanstvenih člankov, znanstveni direktor kolaboracije RAVE in jedrni član zemeljskih spektroskopskih pregledov neba Galah in Gaia-ESO. Od leta 2000 aktivno sodeluje tudi v misiji Gaia Evropske vesoljske agencije.

Ena bolj presenetljivih napovedi splošne teorije relativnosti, ki jo je pred stoletjem objavil Albert Einstein, je bil obstoj črnih lukenj, iz katerih zaradi velike mase zbrane v majhnem prostoru ne more uiti niti svetloba. Danes z njihovim nastankom razložimo konec sredic masivnih zvezd, najdemo jih v središčih aktivnih galaksij, včasih zaznamo celo trk dveh črnih lukenj.

V predavanju bomo razložili dokaze o obstoju prvih, zvezdnih črnih lukenj, komentirali nedavno objavljeno sliko črne luknje v aktivni galaksiji in gravitacijske valove, ki nastanejo pri trkih črnih lukenj. Omenili bomo tudi, kako se slovenske astrofizikalne raziskave dotikajo teh vznemirljivih pojavov.

 Vljudno vabljeni!

Več informacij: TPIC Tržič, informacije@trzic.si, 04 59 71 536

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen + nine =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.