V gorenjski prestolnici z aplikacijo iKranj vzpostavljajo nove komunikacije poti

V gorenjski prestolnici z aplikacijo iKranj vzpostavljajo nove komunikacije poti

Kranj, 25. decembra – V Mestni občini Kranj je uporabnikom pametnih telefonov odslej na voljo mobilna aplikacija iKranj, na kateri lahko spremljajo novice in dogodke, prek nje pa lahko občinski upravi sporočajo tudi predloge in ideje. Sočasno so v nekaterih zavodih postavili digitalne informativne zaslone. S tem so začeli uresničevati strategijo pametnega mesta.

Javno brezžično omrežje KranjOpen, ki ga bodo v prihodnje še širili, mobilna aplikacija v testni verziji in digitalni informacijski zasloni, ki so jih uvedli ta mesec, predstavljajo prve gradnike pametnega mesta Kranj. Kot so sporočili z Mestne občine Kranj, so s tem začeli dosledno izvajati začrtane cilje trajnostne urbane strategije.

V prvih dveh tednih delovanja javnega brezžičnega omrežja, ki pokriva staro mestno jedro in posamezne točke druženja, se je nanj prijavilo več kot 3900 različnih uporabnikov, ki so prenesli več kot 200 gigabajtov vsebin. Na občini ocenjujejo, da je to dobra popotnica za zagon nove mobilne aplikacije iKranj.

Aplikacija je na voljo na domači strani občine, v AppStore in trgovinah Google Play. Aplikacija omogoča spremljanje novic in dogodkov, ki jih organizirajo občina, javni zavodi in drugi organizatorji. Kot poudarja kranjski župan Boštjan Trilar, v Kranju veliko ljudi pripravlja res zanimive dogodke in želi si, da zanje pravočasno izve čim več občanov.

“Zato je pametna aplikacija na platformi iKranj zelo pozitivna novost za vse krajevne skupnosti, društva in druge organizatorje dogodkov ter tudi za občane, ki bodo deležni večjega pregleda nad dogajanjem v našem okolju,” je poudaril Trilar, ki je prepričan, da je to en zelo pomembnih načinov informiranja mlajših generacij.

Uporabniki lahko hkrati sporočajo tudi predloge, pobude in ideje, kaj bi lahko v mestu naredili drugače in bolje. Posredujejo lahko na primer predloge za izboljšave cest ali javnih storitev. Pri tem je dodatno olajšana komunikacija med občani in občino, saj je mogoče hitreje podajati predloge in javljati napake na javni infrastrukture ter jih podkrepiti s fotografijo in točno lokacijo.

Povezava do aplikacije se ponudi tudi ob prijavi v kranjsko brezžično omrežje, tako da je preprosto dostopna tudi obiskovalcem mesta. Trenutno deluje v slovenščini, v nadaljevanju pa bo na voljo tudi v drugih jezikovnih različicah in bo usmerjala turiste do zanimivosti, doživetij, prenočišč in kulinarične ter druge ponudbe.

Ažurne informacije o delu občine, storitvah za občane in novosti iz delovanja zavodov ter društev se prikazujejo tudi na 11 novih informacijskih zaslonih, ki so nameščeni v stavbah občine, Prešernovega gledališča, Zdravstvenega doma in pokritega olimpijskega bazena ter v mestni knjižnici Kranj, na gradu Khislstein in na Komunali Kranj.

V naslednjih mesecih bo potekala pilotna uporaba novih pridobitev, ki se bo podrobneje ovrednotila v drugi polovici leta 2017. Na podlagi ugotovitev pilotne faze bodo izvedene ustrezne nadgradnje ter pripravljena naslednja faza uvedbe naprednejših storitev pametne skupnosti.

vir: sta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.