20.3 C
Maribor
sreda, 29 junija, 2022
Home Novice Turizem prihodnosti

Turizem prihodnosti

Turizem prihodnosti

Kaj bo prinesla prihodnost na področju turizma? Bomo znali pripraviti teren?

Turizem prihodnosti zagotovo vključuje okoljevarstvene prijeme, butično ponudbo, naravne posebnosti, kulinarično luksuzne presežke. Slovenija bo v tem tednu središče zdraviliškega sveta, pravijo. V Zdravilišču Radenci se bo 16. novembra odvijala konferenca ENSPA, Evropska konferenca naravnih zdravilišč in wellnessa. In ne morem kaj, da se ne bi vprašala – kako pa je kaj z vašim ogljičnim odtisom? Ste nanj pozabili ali je spomin še živ?

Turizem prihodnosti. Zakaj to sploh omenjam? Ker smo za spreminjanje podnebnih razmer še kako soodgovorni. Z 880 milijoni mednarodnih turističnih prihodov in z več kot 4 milijardami domačih potovanj (okvirna statistika), turizem povzroča med 4 in 6 odstotkov izpustov toplogrednih plinov. Mednarodni  turistični prihodi naj bi po napovedih Svetovne turistične organizacije do leta 2020 narasli na 1,6 milijard. Pomislite na vplive na okolje in na ogljični odtis, ki ga vsak dan puščate za sabo. Ena od rešitev je zeleni turizem.

turizem prihodnosti
Bodo zdravilišča obvisela na stari slavi ali bomo našli nove prednosti?

Bo tema tekla tudi o tem? Izjemni predavatelji vodilnih svetovnih institucij s področja zdraviliškega zdravljenja, balneologije, termalizma, rehabilitacije in wellnessa bodo delili znanja s slovenskimi  strokovnjaki. Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ), pobudnik in organizator konference, ki združuje 15 slovenskih naravnih zdravilišč, s tem mednarodnim dogodkom obeležuje sicer svojo 60. obletnico delovanja in prisotnosti med najboljšimi evropskimi ponudniki zdraviliških storitev. Fokus bo na drugih temah, a na nivoju turizma bi se morali pogovarjati tudi o tem. To je turizem prihodnosti. Hec je namreč vedno v podrobnostih in dolgoročnem načrtovanju.

Več informacij najdete na spletni strani organizacije Umanotera. Okoljska politika je sestavni del Umanoterinega vodenja in organizacijske kulture. Vzpostavljen sistem »zelene pisarne« je kot sistem ravnanja z okoljem integriran v vsakdanje poslovanje in dolgoročno načrtovanje delovanja Umanotere. Dajmo –  težimo k stalnemu zmanjševanju škodljivih vplivov naših dejavnosti na okolje! Bodimo zgled. V izračunu ogljičnega odtisa za leto 2016 so upoštevani neposredni izpusti zaradi ogrevanja prostorov, posredni izpusti zaradi porabe električne energije, prevozov zaposlenih na delo in službenih prevozov ter porabe papirja v letu 2016.

Za začetek lahko spremljate, kdo ima prestižni znak (za okolje EU za turistične namestitve ) – EU marjetico, ki simbolizira visoko kakovost in okoljevarstveno uspešnost. Turizem prihodnosti sploh ne bo imel, če ne bomo sledili tudi takih idejam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven + 7 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Share On Facebook
Hide Buttons
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com