Trinajsti festival Kino Otok glasno kliče filmsko poletje

Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema je vsako leto filmska budnica poletju, letos se bo med 31. majem in 4. junijem v Izoli in v drugih krajih po Sloveniji godil že trinajstič. Filmski in spremljevalni program festivala bosta namenjena tako ljubiteljem svetovnega avtorskega filma vseh generacij kot tudi filmskim profesionalcem.

Na Otoku veliko razmišljamo o filmu in s filmom, kar pa ne pomeni, da nam plašnice pogled omejujejo zgolj na filmska platna. A tudi če bi bolščali le tja – otoška platna odsevajo številne svetove, različne čase in kraje in zlasti poglede na svet z vidika drugega. Letos se nam je ob gledanju filmov za otoški program utrnila naslednja vodilna misel: zgodovina ni in ne bi smela biti nekaj objektivnega in kanoničnega, temveč splet in preplet mnogoterih osebnih izkušenj v nekem času in prostoru. Če verjamemo samo zgodovini, ki jo pišejo zmagovalci, vemo le malo. Zgodovini se moramo posvetiti manj površno in samo tako lahko odkrivamo resnico – ne o tem, kar je minilo in česar nikoli več ne bo, temveč o tukaj in zdaj in tudi o prihodnosti.

 

Letošnji program bo sestavljala vrsta filmov, ki nam ponudijo podrobnejši pogled v osebno ali skupno zgodovino. Z raznolikimi filmi in njihovimi avtorji bomo odkrivali različne vidike in vprašanja o tem, kaj in kako se je dogajalo nekoč ter kaj se dogaja danes. V kontekstu razmisleka o pisanju in dojemanju zgodovine bomo predstavili italijansko dokumentaristko Loredano Bianconi, ki se je v Sloveniji že predstavila s filmoma Se spominjate revolucije (Do You Remember Revolution, 1997) in Življenje drugače (La Vie Autrement, 2006), zdaj pa se vrača z novo dokumentarno mojstrovino Prek morja (Oltremare, 2017) o italijanskem preseljevanju v Afriko pred drugo svetovno vojno, v kateri v prvi osebi spoznamo raznolike zgodbe kolonializma.

Na Otoku tudi pozdravljamo prihajajoči festival avstrijskega filma Diagonale (28. marec–2. april 2017) iz Gradca, saj se nam bodo predstavniki festivala s programoma najvidnejših avstrijskih kratkih filmov pridružili v Izoli. Do sodelovanja z avstrijskim festivalom Diagonale je prišlo povsem naravno – oba festivala, Kino Otok in Diagonale, namreč stremita k celoviti obravnavi filmov in k vključevanju gledalca v proces filma.

In v opomnik: še kako aktualen je razpis udarne kratkometražne sekcije Video na plaži. Ta do 15. marca 2017 k prijavi vabi avtorje, ki želijo s svojimi filmi soustvarjati Video na plaži, raziskovalno platformo neodvisne filmske produkcije. Izbrani kratki filmi avtorjev iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije in onkraj bodo tekom festivala prikazani pod zvezdnim nebom v neposredni bližini izolske plaže Svetilnik. Poziv Video na plaži se ne omejuje na določene filmske zvrsti: dokumentarne, igrane, eksperimentalne ali animirane kratke metre naj zaznamuje odprt, svoboden in povezovalen duh, ki se trudi rušiti vrsto konstruiranih družbenih, političnih, kulturnih, narodnostnih, verskih, medgeneracijskih ali izraznih pregrad. Dolžina filmov naj ne presega 30 minut, prednost pri izboru pa bodo imeli filmi, ki so nastali v lanskem in letošnjem letu. Natančnejše informacije o pozivu z navodili za prijavo najdete na tej povezavi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − six =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.