Triglavski narodni park se bo pobratil z ameriškim parkom Crater Lake

Triglavski narodni park se bo pobratil z ameriškim parkom Crater Lake

Triglavski narodni park (TNP) bo podpisal dogovor o pobratenju z ameriškim narodnim parkom Crater Lake, katerega predstavniki se ta teden mudijo v Sloveniji. Kot so povedali ob današnjem obisku Bohinja, sta si oba parka med seboj zelo podobna, predvsem pa v obeh iščejo načine, kako hkrati ohranjati naravo in jo približati obiskovalcem.

Upravnik parka Crater Lake Craig Ackerman je pojasnil, da sta si oba parka podobna glede na to, da je oba oblikovala velika naravna sila in da so za oba zelo pomembna jezera. Njihovo jezero je nastalo pred okoli 8000 leti, ko se je vulkan sesedel in se je krater napolnil z vodo. Oba parka se lahko pohvalita tudi z izjemno čisto vodo.

“V obeh parkih ohranjamo park in hkrati skrbimo, da je dostopen za obiskovalce, kar pomaga pri razvoju lokalnih skupnosti,” je povedal Ackerman, ki ga posebej zanima, kako sodelovanje z lokalnimi skupnostmi poteka v Sloveniji. Tu namreč do izraza pride ena od pomembnih razlik med parkoma, na njihovem zavarovanem območju namreč ni zasebne lastnine, kot je to v TNP. Zato v parku tudi ni drugih prebivalcev od tistih, ki delajo za park.

Predstavniki parka si lahko izmenjajo izkušnje tudi na številnih drugih področjih, na primer pri povečevanju populacij ogroženih vrst postrvi, kar je prav tako skupno obema parkoma. Ameriški in slovenski strokovnjaki pa bodo skupaj iskali odgovore na še druga vprašanja o tem, kako čim bolje zaščititi naravo in njene vire.

“Ključna sta izmenjava izkušenj in dobrih praks na strokovnem področju,” je povedal v. d. direktorja TNP Bogomil Breznik in pojasnil, da se tudi v ameriškem parku soočajo s podobnimi izzivi kot pri nas. “Zato sta obisk ameriške delegacije in pobratenje zelo pozitivna,” je dejal.

TNP sicer sodeluje z vrsto evropskih zavarovanih območij, ne pa tudi izven Evrope. Trenutno sicer potekajo pogovori o sodelovanju z enim od kitajskih parkov. Tudi park Crater Lake zaenkrat nima veliko čezoceanskih povezav. Kot je povedal Ackerman, sodelujejo le z enim parkom na Kitajskem, TNP pa bo zanje prvi pobrateni park v Evropi.

Ideja o pobratenju se je porodila na ameriškem veleposlaništvu v Sloveniji. Lani so ob stoletnici ameriškega urada za narodne parke in desetletnici izhajanja revije National Geographic Slovenija pripravili posebno razstavo Narodni parki – v skrbi za naravo. Ob tem so pomislili na povezovanje pobratenje parkov, kakršnega poznajo nekatera mesta. Tako so na primer pobrateni Ljubljana in Cleveland ter Piran in Indianapolis.

“Ko smo iskali primeren park za TNP, smo pomislili na park Crater Lake, ker sta si precej podobna in se soočata s podobnimi problemi. Poleg tega gre za park v Oregonu, odkoder prihaja veleposlanik. Bolj, ko smo se o tem pogovarjali, vse več podobnostmi smo videli in pomislili smo, da bi se med parkoma lahko rodilo zelo dobro partnerstvo,” je povedal Izaak Martin iz ameriškega veleposlaništva.

“Vemo, da Slovenci, ko potujejo v ZDA, velikokrat obiščejo naše nacionalne parke,” je povedal Martin. Močno pa se povečuje tudi obisk Američanov v Sloveniji in Ackerman je prepričan, da bodo številni Američani želeli obiskati TNP, ko bodo videli njegove fotografije. “To je eno najlepših in najbolj spektakularnih območij, kar sem jih kdaj videl,” je izpostavil.

Delegacija ameriškega parka se bo v Sloveniji mudila do petka. Osrednja prireditev bo v četrtek zvečer, ko bodo v Triglavski roži na Bledu odprli razstavo Narodni parki – v skrbi z naravo, ki bo do konca septembra predstavljana na različnih mestih v TNP in okolici. Pred odhodom pa bodo podpisali tudi dogovor o pobratenju.

vir: krog.sta.si

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.