Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja – premiera dokumentarnega filma o Ivanu Cankarju

Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja – premiera dokumentarnega filma o Ivanu Cankarju

Premierna projekcija novega dokumentarnega filma o Ivanu Cankarju

sreda, 19. 9., ob 19. uri

 

Cena vstopnice: 4 €

 

Ivan Cankar že za življenja velja za razvpitega umetnika. Nikoli ni tiho, rad se prepira, zmerja, pljuva, četudi po svojih ljudeh. Največkrat upravičeno. Večno v dolgovih, večno brez denarja, ki si ga kar naprej sposoja, moleduje za honorarje, največkrat za knjigo, ki je še ni napisal. Tako o Cankarju akademiki in doktorji, literarni zgodovinarji, jezikoslovci …

Celovečerni dokumentarni filma Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja nam skozi pripovedko Kurent, ki jo je Cankar napisal v istem času kot Hlapce, prikaže vse bistvene sestavine Cankarjeve literature.

Posebnost filma so tudi animirane sekvence, ki prikazujejo čas pred in takoj po koncu prve svetovne vojne, ko se pisateljevo razburkano življenje tudi konča, njegova smrt pa še vedno ostaja nepojasnjena. Film je nastal po scenariju uveljavljenega pisatelja in scenarista Matjaža Pikala ter v režiji priznanega filmskega dokumentarista Dušana Moravca. Glasbo za film je napisal Dejan Učakar, izvajal pa jo je Simfonični orkester GŠ Krško.

 

Podrobnosti na http://www.kd-krsko.si/program/tisoc-ur-bridkosti-za-eno-uro-veselja

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.