Tedenski napovednik dogodkov Novo mesto

Ponedeljek, 26.11.2018

TELOVADBA
Medgeneracijsko središče OZRK, Novo mesto, ob 8.00
Izvajalka: Marjana Kopač
Vadba je namenjena vsem, ki se zavedajo pomena ohranjanja gibalnih sposobnosti do pozne starosti. Telovadba je rekreativne narave in od vadečih ne zahteva predhodnega športnega znanja.
PRIJAVE ZBIRAMO PO: Tel. 07/39 33 120 ali GSM 031/320 875 ali e-mail: novo-mesto.ozrk@ozrks.si vsaj dva dni pred izvedbo.


Torek, 27.11.2018

ROČNA DELA
Medgeneracijsko središče OZRK, Novo mesto, ob 9.00
Izvajalka: Dušanka Bevk
Tečaj je namenjen vsem, ki bi se radi naučili osnov ročnih del. Začetni tečaj od udeležencev ne zahteva predhodnega znanja.
PRIJAVE ZBIRAMO PO:
Tel. 07/39 33 120 ali GSM 031/320 875 ali e-mail: novo-mesto.ozrk@ozrks.si
vsaj dva dni pred izvedbo.

URA PRAVLJIC – KAMIŠIBAJKE
Knjižnica Mirana Jarca, Pravljična soba, ob 17.00
Vabljeni, da prisluhnete kamišibajkarjem iz Taus teatra, ki se jim bodo pridružili še kamišibajkarji iz drugih slovenskih mest. Pridite in vzkliknite z nami: »Kamišibaj!«

PREDSTAVITEV KNJIGE 20 LET V SLUŽBI MIRU
Knjižnica Mirana Jarca, Trdinova čitalnica, ob 18.00
Slovenska vojska je pričela s sodelovanjem v mednarodnih operacijah in na misijah leta 1997. Ob dvajseti obletnici je bil izdan zbornik 20 let v službi miru. V zborniku je prikazan multidisciplinarni in medresorski pogled na to obdobje. Prispevki so razdeljeni v dva dela. Prvi je namenjen zgodovinskemu pregledu sodelovanja, vplivu sodelovanja v mednarodnih operacijah in na misijah na preoblikovanje Slovenske vojske, pogledom različnih javnosti na to področje, vlogi diplomacije, pripadnikov policije in civilnih funkcionalnih strokovnjakov ter pogledu Nata in Evropske unije na to področje. Drugi del zbornika je namenjen posameznikom, ki so omogočili, da je država danes lahko ponosna na svoje pripadnike, ki so v dvajsetih letih sodelovali v različnih delih sveta, od Balkana, Bližnjega vzhoda, Sredozemlja in Afrike do Azije. Pri predstavitvi zbornika bodo sodelovali upokojeni veleposlanik mag. Mirko Cigler, upokojeni generalmajor dr. Alojz Šteiner in urednik zbornika polkovnik Vasilije Maraš.

POTOPISNO PREDAVANJE: JAPONSKA
OZRK, Medgeneracijsko središče Novo mesto, ob 19.00
Izvajalec: Damjan Končnik, Ekopotovanja
Potovanje na Japonsko nas bo popeljalo v svet, ki je ujet med tradicijo in moderno. Ob besedi potovanje na Japonsko pomislimo najprej na goro Fuji, sramežljive in okretne gejše, ultra-moderne nebotičnike, izjemna svetišča in templji… Potovanje na Japonsko je fascinantno, kjer doživljamo kako se stari in novi svet stapljata neopazno v kulturno očarljivost.


Sreda, 28.11.2018

POSVETOVANJE ZA PRAVNE OSEBE: ZAKLJUČEK BILANC PO SRS, OBDAVČENI PRIHODKI IN DAVČNO PRIZNANI ODHODKI
Hiša kulinarike, Glavni trg 30, Novo mesto, vhod s tržnice, ob 9.00
Program:
RAČUNOVODSKI DEL (Silva Koritnik Rakela):
Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) je temeljni zakon, ki ureja računovodenje in predpisuje pravila za javno poročanje. Računovodski standardi prinašajo dodatne zahteve po razkritjih. Zbirka slovenskih računovodskih standardov (SRS) sledi spremembam mednarodnih standardov računovodskega poročanja (MSRP). Tem spremembam bomo posvetili pozornost v prvem delu seminarja, saj imajo praviloma vpliv tudi na davčno osnovo.
1 Letno poročilo za gospodarske družbe za leto 2018

 • Sestavni deli letnega poročila v skladu z določili ZGD-1
 • Obvezna razkritja po ZGD-1 glede na velikost podjetja
 • Izbrana razkritja iz SRS po posameznih gospodarskih kategorijah
 • Popravki napak iz prejšnjih in tekočih obdobij
 • Pogled naprej: novosti v letu 2019

DAVČNI DEL (mag. Barbara Guzina):
2 Obračun davka od dohodkov pravnih oseb 2018

 • Pregled obrazca po posameznih postavkah
 • Opredelitev davčne osnove
 • Poslovanje med povezanimi osebami (transferne cene in obresti)
 • Rezervacije, odpis terjatev in druga prevrednotenja
 • Prihodki in izvzem prihodkov iz obdavčitve
 • Odhodki: priznani, delno priznani in nepriznani
 • Davčne olajšave za leto 2018, pokrivanje davčne izgube, prenos davčnih olajšav
 • Odbitek tujega davka
 • Kratek pregled novosti, ki bodo veljale od 1. 1. 2019

3. Vprašanja na vaša vprašanja.
Da bo izobraževanje prilagojeno vašim željam in pričakovanim odgovorom, lahko pošljete vprašanja dr. Tatjani Horvat na elektronski naslov tatjana.horvat@finance.si. Odgovore boste dobili na seminarju.
Predavateljici:

 • Silva Koritnik Rakela, uveljavljena predavateljica in avtorica učnih gradiv iz Izobraževalne hiše Cilj d.o.o.
 • mag. Barbara Guzina, samostojna davčna svetovalka v družbi Guzina Kavšek svetovanje d.o.o.

Posvetovanje je namenjeno: direktorji podjetij, vodje razpisov, finančniki, prodajniki, vodje kontrolinga, računovodje.
Zaradi organizacije posvetovanja vas prosimo, da udeležbo obvezno predhodno potrdite na e-naslov ali pisno na naslov DRFR, Novo trg 11, Novo mesto do ponedeljka, 26. novembra 2018. 
Za udeležnino in gradivo plačate 100,00 EUR na TRR DRFR Novo mesto številka:
02970–0019018276 pri NLB, d.d., pri sklicu napišite številko 28-11-2018 do ponedeljka 26.11. 2018.
Spremljajte našo spletno stran: www.drustvoracunovodij-nm.si
Vabljeni!
Organizator: Društvo računovodij Novo mesto

PRAVLJICA V ANGLEŠKEM JEZIKU
Knjižnica Mirana Jarca, Pravljična soba, ob 17:00
Male nadobudneže za angleščino, stare od 6 do 12 let, vabimo na srečanja ob angleških pravljicah s pravljičarko Natalijo, ki se bodo odvijala ob sredah, na vsakih 14 dni. Kot običajno bo pravljici sledila tudi ustvarjalna delavnica.

PREDAVANJE ANDREJ PEŠEC: KAKO RAZVITI NEZLOMLJIVO ODLOČNOST, NEUSTRAŠNOST IN ENTUZIAZEM?
Trdinova čitalnica, Knjižnica Mirana Jarca, ob 18.00
Lokacija: Trdinova čitalnica, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Vsebina:
– V čem je skrivnost nezlomljive odločnosti?
– Kateri so najmočnejši motivacijski faktorji in kako jih negovati?
– Moč vztrajnosti, jasnosti, entuziazma in discipline.
– Katere so skupne značilnosti največjih?
– Razvij in začuti svojo moč ter sebi in drugim pomagaj postati optimalna verzija samega sebe.
Donacija (kotizacija) za udeležbo na predavanju je 10 EUR, ni pa pogoj.
Predavanje si bo mogoče ogledati oz. ga poslušati tudi preko spleta.
Več na http://www.znanjezazivljenje.si/prenosi-predavanj/.


Četrtek, 29.11.2018

PREDSTAVA – IZUMITELJ NA ZEMLJI
Anton Podbevšek Teater Novo mesto, ob 20.00
Uprizoritev je posvečena 120-letnici rojstva Antona Podbevška – premiera.
Predstava Izumitelj na zemlji obeležuje 120. obletnico rojstva Antona Podbevška, katerega poezijo povezujemo z začetkom zgodovinske avantgarde na Slovenskem. S sledenjem notranjim napetostim njegove poezije si prizadeva odrsko aktualizirati Podbevškov “kozmični anarhizem”, ki izraža silo neskončne ekspanzije roba mogočega. Če se ta sila v naslovni pesmi manifestira v želji po osvoboditvi potencialov, ki jih zatira nepravična ureditev človeške družbe, se po prestopu horizonta v kozmičnem prostoru zariše podoba  človeka, ki je ujetnik samega vesoljstva. V čem bi bila lahko osvoboditev iz te ujetosti?
Poezija Antona Podbevška (1898–1981) je slovenskemu jeziku odprla nove prostore nekakšne vizionarske govorice, do katere ni mogel nihče ostati indiferenten. Sodobniki, ki so bili nad njo in nad Podbevškovimi javnimi nastopi v Novem mestu in Ljubljani na začetku osupli, potem pa vse skupaj začeli pozabljati, kot bi šlo za  travmo, so to poezijo pogosto dojemali kot eksces podob, ki učinkujejo kot bohotnost eksotičnega pragozda, v katerem se lahko izgubimo. Toda ob natančnem branju lahko kot eno njenih glavnih značilnosti odkrijemo izjemno preciznost in zgoščenost tudi v oblikovanju najmanjših pomenskih enot; pesnik je zmogel že s so-postavitvijo dveh besed pogosto vzpostaviti skrajno napetost in sprostiti maksimalno energijo. Tak je že naslov njegove legendarne pesniške knjige Človek z bombami (1925). Zelo dobesedno evocira podobo človeka, ki so mu bombe vsilili, da bi se  z njimi znašel na frontah svetovne vojne;  tako kot se je znašel tudi sam Podbevšek, ki v eni od svojih pesmi ob pogledu na vojake, ki sedijo na strehah vlakov, na začetku predora pa z njih popadajo in vlak zapelje čeznje, pomisli, kaj bi bilo, če bi tudi on »prav tako bedno poginil«  … In doda: »Saj ne ve še nobeden, da sem, noseč v svojih nemirnih prsih načrte za več sto let, prehodna točka, skozi katero bodo morali vsi tisti, ki letajo po zraku in hočejo biti silni.« Bombe (na začetku 20. stoletja so bile emblem anarhistov – in tudi Podbevšek se je imel za anarhista, toda ne za navadnega, ampak za »kozmičnega anarhista«) imajo torej zlasti tudi povsem drugačen pomen. V njih je zgoščena vsa tista energija, ki jo pesnik prinaša, energija, ki se noče  omejevati samo na pesništvo. Te bombe so tu za to, za kar jih je v istem času uporabil heteronim Fernanda Pessoe Álvaro de Campos, ki je napisal: »Vrgel bom bombo v usodo.«
Podbevšek je bil v Sloveniji prvi, ki je s svojo poezijo napolnil gledališko dvorano. Razumel jo je kot poezijo, ki zase zahteva tudi gledališki oder. Predstava Izumitelj na Zemlji vrača to poezijo na oder. Podbevšek jo je na odru recitiral v svoji samoti, predstava Izumitelj na Zemlji pa hoče obuditi njegovo neponovljivo prezenco z novo odrsko govorico v zavesti, da poezija ni samo pesništvo, ampak je stanje duha. (M. K.).


Petek, 30.11.2018

DRŽAVNO PRVENSTVO V MOŠKI IN ŽENSKI ŠPORTNI GIMNASTIKI 2018
Športna dvorana Leona Štuklja Novo mesto, ob 17.00
Državno prvenstvo v moški in ženski športni gimnastiki 2018
V petek 30.novembra 2018 bo v dopoldanskem času izvedena predstavitev športne gimnastike za šole in vrtce, popoldan, ob 17. uri, pa bo imelo društvo prireditev, na kateri se bodo predstavili vsi člani Gimnastičnega društva Novo mesto.
1.december in 2. december 2018 (celodnevni dogodek) – državno prvenstvo v ženski in moški športni gimnastiki
Tekmovanje bo izvedeno v vseh kategorijah (od najmlajše do članske).

PREDVAJANJE FILMA ZAHODNI ŽUMBERAK
Knjižnica Mirana Jarca, Prireditveni atrij, ob 18.00
KUD Žumberak vabi na predvajanje dokumentarnega filma z naslovom Zahodni Žumberak – povijest izblijeđene budućnosti. Vljudno vabljeni k ogledu.

PREDSTAVA – IZUMITELJ NA ZEMLJI
Anton Podbevšek Teater Novo mesto, ob 20.00
Uprizoritev je posvečena 120-letnici rojstva Antona Podbevška
Predstava Izumitelj na zemlji obeležuje 120. obletnico rojstva Antona Podbevška, katerega poezijo povezujemo z začetkom zgodovinske avantgarde na Slovenskem. S sledenjem notranjim napetostim njegove poezije si prizadeva odrsko aktualizirati Podbevškov “kozmični anarhizem”, ki izraža silo neskončne ekspanzije roba mogočega. Če se ta sila v naslovni pesmi manifestira v želji po osvoboditvi potencialov, ki jih zatira nepravična ureditev človeške družbe, se po prestopu horizonta v kozmičnem prostoru zariše podoba  človeka, ki je ujetnik samega vesoljstva. V čem bi bila lahko osvoboditev iz te ujetosti?
Poezija Antona Podbevška (1898–1981) je slovenskemu jeziku odprla nove prostore nekakšne vizionarske govorice, do katere ni mogel nihče ostati indiferenten. Sodobniki, ki so bili nad njo in nad Podbevškovimi javnimi nastopi v Novem mestu in Ljubljani na začetku osupli, potem pa vse skupaj začeli pozabljati, kot bi šlo za  travmo, so to poezijo pogosto dojemali kot eksces podob, ki učinkujejo kot bohotnost eksotičnega pragozda, v katerem se lahko izgubimo. Toda ob natančnem branju lahko kot eno njenih glavnih značilnosti odkrijemo izjemno preciznost in zgoščenost tudi v oblikovanju najmanjših pomenskih enot; pesnik je zmogel že s so-postavitvijo dveh besed pogosto vzpostaviti skrajno napetost in sprostiti maksimalno energijo. Tak je že naslov njegove legendarne pesniške knjige Človek z bombami (1925). Zelo dobesedno evocira podobo človeka, ki so mu bombe vsilili, da bi se  z njimi znašel na frontah svetovne vojne;  tako kot se je znašel tudi sam Podbevšek, ki v eni od svojih pesmi ob pogledu na vojake, ki sedijo na strehah vlakov, na začetku predora pa z njih popadajo in vlak zapelje čeznje, pomisli, kaj bi bilo, če bi tudi on »prav tako bedno poginil«  … In doda: »Saj ne ve še nobeden, da sem, noseč v svojih nemirnih prsih načrte za več sto let, prehodna točka, skozi katero bodo morali vsi tisti, ki letajo po zraku in hočejo biti silni.« Bombe (na začetku 20. stoletja so bile emblem anarhistov – in tudi Podbevšek se je imel za anarhista, toda ne za navadnega, ampak za »kozmičnega anarhista«) imajo torej zlasti tudi povsem drugačen pomen. V njih je zgoščena vsa tista energija, ki jo pesnik prinaša, energija, ki se noče  omejevati samo na pesništvo. Te bombe so tu za to, za kar jih je v istem času uporabil heteronim Fernanda Pessoe Álvaro de Campos, ki je napisal: »Vrgel bom bombo v usodo.«
Podbevšek je bil v Sloveniji prvi, ki je s svojo poezijo napolnil gledališko dvorano. Razumel jo je kot poezijo, ki zase zahteva tudi gledališki oder. Predstava Izumitelj na Zemlji vrača to poezijo na oder. Podbevšek jo je na odru recitiral v svoji samoti, predstava Izumitelj na Zemlji pa hoče obuditi njegovo neponovljivo prezenco z novo odrsko govorico v zavesti, da poezija ni samo pesništvo, ampak je stanje duha. (M. K.).


Sobota, 1.12.2018

DRŽAVNO PRVENSTVO V MOŠKI IN ŽENSKI ŠPORTNI GIMNASTIKI 2018
Športna dvorana Leona Štuklja Novo mesto, celodnevni dogodek
Državno prvenstvo v moški in ženski športni gimnastiki 2018
V petek 30.novembra 2018 bo v dopoldanskem času izvedena predstavitev športne gimnastike za šole in vrtce, popoldan, ob 17. uri, pa bo imelo društvo prireditev, na kateri se bodo predstavili vsi člani Gimnastičnega društva Novo mesto.
1.december in 2. december 2018 (celodnevni dogodek) – državno prvenstvo v ženski in moški športni gimnastiki
Tekmovanje bo izvedeno v vseh kategorijah (od najmlajše do članske).

PREDNOVOLETNO PLANINSKO DRUŽENJE – KRAŠKI ROB
Odhod – parkirišče pri TUŠ-u, Novo mesto, ob 6.00
Ob zaključku leta 2018 vabimo člane UO Planinskega  društva Krka Novo mesto ter drugih organov društva, vodnike PZS, mentorje, markaciste, varuhe gorske narave, planinske vaditelje in seveda vse člane društva in ljubitelje pohodništva na prednovoletni pohod in druženje na  Primorskem, kjer bomo spoznali lepoto pokrajine in znamenitosti tega dela jugozahodne Slovenije.

ODHOD: Odhod ob 6.00 uri.  Parkirišče pri TUŠ-u.
POTEK TURE:Novo mesto – Ljubljana – Postojna – Kozina – Črni Kal  – Marčev Hrib – Gradišče – Praproče –  Podgorje – Marezige –  Postojna – Ljubljana – Novo mesto.
TURA:Na Črnem Kalu, kjer je tudi začetek naše ture, nas bo počakal domačin Darko, ki nas bo vodil po poti in nam predstavil lokalne znamenitosti. Pot nas bo vodila iz Črnega Kala ( 269m ) na Marčev Hrib ( 425m). Pot nadaljujemo do Gradišča (464m ), in naprej do cerkvice Marije Snežne, od tu do vasi Praproče ( 412m). Pred nami je še rahel vzpon do vasi Podgorje ( 518m ). Tu nas bo čakal avtobus in nas odpeljal v vas Marezige do Gostilne KARJOLA, kjer nam bodo postregli s tipično brkinsko kulinariko in pristnim refoškom. Tu bo čas za planinsko druženje in načrtovanje novih podvigov v letu 2019.
POVRATEK:Povratek načrtujemo v poznih popoldanskih urah, med 18.00 in 19.00 uro.
ZAHTEVNOST:Hoje bo približno 3 do 4 ure. Pot je lahka.
OPREMA:Dobra obutev – visoki čevlji in podplati z narezano gumo. Topla oblačila proti vetru, mrazu, dežju, primerno vremenskim razmeram. Priporočam pohodne palice.
CENA:25,00 € za člane Planinskega društva Krka Novo mesto (prevoz in malica ), za aktivne člane brezplačno.
INFORMACIJE:Anton PROGAR: GSM 041 693 195
PRIJAVE:Anton PROGAR Gsm: 041 693 195 ali Email: antonprogar@gmail.com do torka, 27.  11. 2018, do 18.00 ure.
VODENJE:Pohod bomo vodili vodniki PZS, v PD Krka Novo mesto. Vodja pohoda bova Anton PROGAR in Matej Kocbek.

40. SMUČARSKI SEJEM SD KRKA ROG
ŠD Marof Novo mesto, ob 9.00
Smučarsko društvo Krka Rog prireja že jubilejni 40. smučarski sejem, na katerem bo poleg ostalih prodajalcev in razstavljavcev, samo društvo izvedlo komisijsko prodajo vaše smučarske (ter tudi tekaške in deskarske) opreme. Oba dni pričnemo že ob 9. uri, v soboto nas najdete do 19., v nedeljo pa do 14. ure. Na sejmu bosta torej organizirani individualna in komisijska prodaja z 20 % provizijo. Sprejem stare opreme v komisijsko prodajo bo že v petek, 24. novembra 2017 od 17. do 19. ure pri severnem vhodu ŠD Marof, na zgornji strani dvorane (pri dimniku).
Ne bo pa seveda manjkalo zabavnega programa, žive glasbe, mažoretk in tudi Miklavževega veleslaloma za otroke.
Vljudno vabljeni!

USTVARJALNE DELAVNICE ZA OTROKE – SKODELICA 
BTC Novo mesto, dvorana A, ob 10.00
Izdelali bomo skodelico s katero se bomo pogreli v teh mrzlih dneh.
Organizator: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

KONCERT: UVRTURA V ZIMSKO PRAVLJICO Z MESTNO GODBO NOVO MESTO IN PIHALNIM ORKESTROM ZARJA ŠOŠTANJ
KC Janeza Trdine Novo mesto, ob 18.00
Mestna godba Novo mesto zaključuje praznovanje 190. obletnice delovanja s koncertom Uvertura v zimsko pravljico.
V goste prihaja Pihalni orkester Zarja Šoštanj. Skupaj vam bodo pričarali zimsko idilo in vas popeljali v praznični december.
Na programu bodo nam vsem znane praznične skladbe iz slovenske in svetovne glasbene zakladnice.
Organizator: Mestna godba Novo mesto.

PREDSTAVA – IZUMITELJ NA ZEMLJI
Anton Podbevšek Teater Novo mesto, ob 20.00
Uprizoritev je posvečena 120-letnici rojstva Antona Podbevška.
Predstava Izumitelj na zemlji obeležuje 120. obletnico rojstva Antona Podbevška, katerega poezijo povezujemo z začetkom zgodovinske avantgarde na Slovenskem. S sledenjem notranjim napetostim njegove poezije si prizadeva odrsko aktualizirati Podbevškov “kozmični anarhizem”, ki izraža silo neskončne ekspanzije roba mogočega. Če se ta sila v naslovni pesmi manifestira v želji po osvoboditvi potencialov, ki jih zatira nepravična ureditev človeške družbe, se po prestopu horizonta v kozmičnem prostoru zariše podoba  človeka, ki je ujetnik samega vesoljstva. V čem bi bila lahko osvoboditev iz te ujetosti?
Poezija Antona Podbevška (1898–1981) je slovenskemu jeziku odprla nove prostore nekakšne vizionarske govorice, do katere ni mogel nihče ostati indiferenten. Sodobniki, ki so bili nad njo in nad Podbevškovimi javnimi nastopi v Novem mestu in Ljubljani na začetku osupli, potem pa vse skupaj začeli pozabljati, kot bi šlo za  travmo, so to poezijo pogosto dojemali kot eksces podob, ki učinkujejo kot bohotnost eksotičnega pragozda, v katerem se lahko izgubimo. Toda ob natančnem branju lahko kot eno njenih glavnih značilnosti odkrijemo izjemno preciznost in zgoščenost tudi v oblikovanju najmanjših pomenskih enot; pesnik je zmogel že s so-postavitvijo dveh besed pogosto vzpostaviti skrajno napetost in sprostiti maksimalno energijo. Tak je že naslov njegove legendarne pesniške knjige Človek z bombami (1925). Zelo dobesedno evocira podobo človeka, ki so mu bombe vsilili, da bi se  z njimi znašel na frontah svetovne vojne;  tako kot se je znašel tudi sam Podbevšek, ki v eni od svojih pesmi ob pogledu na vojake, ki sedijo na strehah vlakov, na začetku predora pa z njih popadajo in vlak zapelje čeznje, pomisli, kaj bi bilo, če bi tudi on »prav tako bedno poginil«  … In doda: »Saj ne ve še nobeden, da sem, noseč v svojih nemirnih prsih načrte za več sto let, prehodna točka, skozi katero bodo morali vsi tisti, ki letajo po zraku in hočejo biti silni.« Bombe (na začetku 20. stoletja so bile emblem anarhistov – in tudi Podbevšek se je imel za anarhista, toda ne za navadnega, ampak za »kozmičnega anarhista«) imajo torej zlasti tudi povsem drugačen pomen. V njih je zgoščena vsa tista energija, ki jo pesnik prinaša, energija, ki se noče  omejevati samo na pesništvo. Te bombe so tu za to, za kar jih je v istem času uporabil heteronim Fernanda Pessoe Álvaro de Campos, ki je napisal: »Vrgel bom bombo v usodo.«
Podbevšek je bil v Sloveniji prvi, ki je s svojo poezijo napolnil gledališko dvorano. Razumel jo je kot poezijo, ki zase zahteva tudi gledališki oder. Predstava Izumitelj na Zemlji vrača to poezijo na oder. Podbevšek jo je na odru recitiral v svoji samoti, predstava Izumitelj na Zemlji pa hoče obuditi njegovo neponovljivo prezenco z novo odrsko govorico v zavesti, da poezija ni samo pesništvo, ampak je stanje duha. (M. K.).


Nedelja, 2.12 2018

DRŽAVNO PRVENSTVO V MOŠKI IN ŽENSKI ŠPORTNI GIMNASTIKI 2018
Športna dvorana Leona Štuklja Novo mesto, celodnevni dogodek
Državno prvenstvo v moški in ženski športni gimnastiki 2018
V petek 30.novembra 2018 bo v dopoldanskem času izvedena predstavitev športne gimnastike za šole in vrtce, popoldan, ob 17. uri, pa bo imelo društvo prireditev, na kateri se bodo predstavili vsi člani Gimnastičnega društva Novo mesto.
1.december in 2. december 2018 (celodnevni dogodek) – državno prvenstvo v ženski in moški športni gimnastiki
Tekmovanje bo izvedeno v vseh kategorijah (od najmlajše do članske).

40. SMUČARSKI SEJEM SD KRKA ROG
ŠD Marof Novo mesto, ob 9.00
Smučarsko društvo Krka Rog prireja že jubilejni 40. smučarski sejem, na katerem bo poleg ostalih prodajalcev in razstavljavcev, samo društvo izvedlo komisijsko prodajo vaše smučarske (ter tudi tekaške in deskarske) opreme. Oba dni pričnemo že ob 9. uri, v soboto nas najdete do 19., v nedeljo pa do 14. ure. Na sejmu bosta torej organizirani individualna in komisijska prodaja z 20 % provizijo. Sprejem stare opreme v komisijsko prodajo bo že v petek, 24. novembra 2017 od 17. do 19. ure pri severnem vhodu ŠD Marof, na zgornji strani dvorane (pri dimniku).
Ne bo pa seveda manjkalo zabavnega programa, žive glasbe, mažoretk in tudi Miklavževega veleslaloma za otroke.
Vljudno vabljeni!

IVO SVETINA: ROJSTVO VENERE
KC Janeza Trdine Novo mesto, ob 19.00
Dramsko plesna predstava, izven abonmaja.
Izvedba: Muzeum Ljubljana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − ten =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.