STO za razvoj trajnostnega turizma prejela nagrado National Geographica

STO za razvoj trajnostnega turizma prejela nagrado National Geographica

Berlin, 8. marca – Slovenska turistična organizacija (STO) je prejemnica ugledne nagrade s področja trajnostnega turizma World Legacy Award, ki jo podeljuje National Geographic. Nagrado je osvojila v kategoriji trajnostnega upravljanja destinacije. “Danes je Slovenija v centru pozornosti,” je bila zadovoljna direktorica STO Maja Pak.

Prejemnike World Legacy Awards so razglasili danes v okviru vodilne svetovne turistične borze ITB Berlin 2017 v nemški prestolnici. Pakova je po prejemu nagrade povedala, da so na STO izredno počaščeni, da jim je uspelo na tako pomembnem tekmovanju.

“To zagotovo zagotavlja veliko prepoznavnost in vidnost v tem prostoru. Na mednarodni turistični borzi ITB Berlin se zbere ogromno strokovnjakov, novinarjev in danes je Slovenija v centru pozornosti,” je spomnila direktorica STO.

Nagrada za Slovenijo po njenih besedah pomeni “izjemno promocijo”, saj je National Geographic zelo priznan medij. “To nam prinaša vidnost, prepoznavnost, in to v segmentu trajnostnega turizma, ki je tudi naš cilj,” je poudarila.

Danes je Slovenija po besedah Pakove zagotovo ena bolj vidnih in bolj prepoznavnih destinacij. “Kar nekaj finalistov mi je prišlo čestitat in povedat, da bo Slovenija zagotovo njihov naslednji dopustniški cilj,” je še dodala.

Nagrade World Legacy Awards prejmejo podjetja, organizacije ali destinacije, ki spodbujajo pozitivno transformacijo turistične panoge ter izkazujejo voditeljsko in vizionarsko vlogo na področju najboljših praks trajnostnega turizma. National Geographic jih podeljuje v petih kategorijah: spreminjanje Zemlje (Earth Changers), čut za destinacijo (Sense of Place), ohranjanje narave (Conserving the Natural World), vključevanja skupnosti (Engaging Communities) in upravljanje destinacij (Destination Leadership).

STO je slavila v slednji kategoriji, kjer ocenjevanje temelji na trajnostnih praksah, okolju prijaznih pobudah ter zaščiti naravnega okolja in kulturne dediščine. Slovenija se je med tri finalistke uvrstila po uspešni prijavi in uspešno prestanem procesu ocenjevanja, ki je vključeval tudi štiridnevno ocenjevanje v Sloveniji.

Ob podelitvi nagrade so v National Geographicu med drugim Slovenijo izpostavili kot eno najbolj trajnostnih držav na svetu. Pohvalili so njeno gozdnatost in biotsko raznovrstnost, obsežno zavarovano naravno in kulturno dediščino, 96-odstotno uspešnost na lanskoletnem ocenjevanju s strani nizozemske organizacije Green Destinations, ki je Slovenijo razglasila za prvo zeleno državo na svetu, pa tudi shemo zelenega turizma Slovenia Green.

“S formalizacijo trajnostnih kazalnikov in spodbujanjem kulture nenehnega izboljševanja je STO drobceno Slovenijo napravila za veliko silo v svetovnem zelenem turizmu,” so zapisali na spletni strani National Geographica.

Finalista v kategoriji upravljanja destinacij sta bila še kenijski Segera Retreat in ameriški Riverwind Foundation iz Jackson Holea.

Slovenija je sicer na borzi ITB Berlin letos še posebej izpostavljena kot partnerica kongresnega dela borze in kulture. V tej vlogi je danes pripravila tudi zeleni panel z naslovom Slovenia Makes You Green, na katerem so slovenski strokovnjaki spregovorili o trajnostnem turizmu.

vir:sta.si

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fifteen − 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.