Staroljubljanski zavod za kulturo 24. leto zapored pripravlja otroško prireditevPozdrav pomladi – Gregorčki 2019

 

Kot je običaj, bo prireditev potekala na predvečer svetega Gregorja, v ponedeljek, 11. marca, med 17. in 20. uro ob Gradaščici na Eipprovi ulici v Trnovem v Ljubljani.

Pozdrav pomladi – Gregorčki je prireditev, s katero se spominjamo starega ljudskega običaja, ko so se obrtniki s spuščanjem lesenih ladjic z gorečimi svečkami po potokih simbolično poslovili od zime in se veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči. Po starem julijanskem koledarju se pomlad pričenja na dan svetega Gregorja, 12. marca. Tako v Ljubljani na predvečer svetega Gregorja, 11. marca, otroci po Gradaščici spuščajo različno oblikovane ladjice s svečkami, ki jih imenujemo “barčice svetega Gregorja” ali “gregorčki”. Gregorjevo je tudi praznik zaljubljencev, saj se po ljudskem izročilu na ta dan “ptički ženijo“. Namen prireditve je med drugim oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra. Prizorišče dogodka (obrežje Gradaščice in Trnovski most) sta namreč del arhitekturne zapuščine Jožeta Plečnika.

Spomladansko doživetje na prireditvi bo popestril kulturni in glasbeni program. Nastopila bosta Lado Jakša, klaviature, klarinet, flavte, piščali in kalimbe, ter Nika Solce, vokal, kitara, ukulele.

Pri organizaciji prireditve posebno pozornost namenjamo razvoju kreativnosti otrok in varovanju okolja, zato si želimo, da bi bili gregorčki izdelani iz naravnih, biološko razgradljivih in ekoloških odpadnih materialov. Pred prireditvijo bosta sicer potekali otroški likovni delavnici izdelovanja gregorčkov:

v soboto, 9. 3. ob 11.00, v Slovenskem etnografskem muzeju (Metelkova ulica 2, Ljubljana). Več informacij: sonja.kogej-rus@etno-muzej.si, 01/ 300 87 50 ali 031 728 503.

v ponedeljek, 11. 3., ob 17.00, v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani (Ižanska cesta 15, Ljubljana). Več informacij:  info@botanicni-vrt.si, 01/ 427 12 80.

V primeru previsokega vodostaja, ki bi onemogočal dostop do Gradaščice ali ogrožal varnost obiskovalcev, bo prireditev odpovedana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen + 8 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.