Slovenija prihodnje leto gosti evropsko naravoslovno olimpijado

Slovenija prihodnje leto gosti evropsko naravoslovno olimpijado

Slovenija bo od 29. aprila do 6. maja 2018 v Ljubljani gostila evropsko naravoslovno olimpijado EUSO 2018. Vlada je dala soglasje ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, da skupaj z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije organizira, izvede in sofinancira omenjeno tekmovanje, so danes sporočili z urada vlade za komuniciranje.

 

Vlada je na današnji seji hkrati pooblastila ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič, da izvede vse potrebne postopke v zvezi s tem.

Evropska naravoslovna olimpijada poteka od leta 2003. Tekmovanja se lahko udeležita po dve ekipi iz vsake izmed držav Evropske unije. Ekipe tekmujejo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja, biologije, kemije in fizike. Do rešitev jih pripeljejo uspešno opravljeni eksperimenti.

Namen olimpijade je mlade spodbuditi k razvijanju naravoslovnih kompetenc in nadaljevanju njihove kariere v naravoslovju.

Slovenija je lani na tekmovanju sodelovala petič ter z dvema ekipama osvojila zlato in srebrno odličje. Na olimpijadi, ki je med 7. in 14. majem potekala na Danskem, je ekipa v sestavi Klemna Bogataja z Gimnazije Škofja Loka, Aleša Globočnika z Gimnazije Kranj in Maše Predin z II. gimnazije Maribor osvojila srebrno medaljo. Ekipa, ki so jo sestavljali Ana Meta Dolinar in Tijan Prijon z Gimnazije Bežigrad ter Jon Judež z Gimnazije Novo mesto, pa je osvojila bronasto medaljo.

Na olimpijado, na kateri je sodelovalo 50 ekip iz 24 držav, so se uvrstili kot najboljši na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

vir: krog.sta.si

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.