Slovenija po konkurenčnosti turizma na 41. mestu

Slovenija po konkurenčnosti turizma na 41. mestu

Raziskava Travel & Tourism Competitiveness Report 2017 temelji na ocenah 14 dejavnikov konkurenčnosti turističnega sektorja, ki obsegajo 100 indikatorjev. Povprečna ocena ocenjevanih parametrov za Slovenijo je 4,18 na sedemstopenjski lestvici.

Na zadnji lestvici, objavljeni leta 2015, se je Slovenija uvrstila na 39. mesto med 141 državami, so spomnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

“Glede na številne aktivnosti, ki jih tako ministrstvo kot Slovenska turistična organizacija (STO) in turistično gospodarstvo uspešno izvajamo na področju turizma, smo po pravici povedano pričakovali višjo uvrstitev,” je zapisal Počivalšek. “A analizo WEF vedno obravnavamo kot pomemben pokazatelj naše realne umeščenosti in konkurenčnosti ter smerokaz, kje so potrebne izboljšave,” je dodal.

Po posameznih stebrih je Slovenija najbolje uvrščena na področju okoljske trajnosti (10. mesto), varnosti (17. mesto), kopenske in pristaniške infrastrukture (20. mesto) in turistične infrastrukture (25. mesto). Na področju pomembnosti turizma zaseda 47. mesto.

Slabše uvrstitve Slovenija že tradicionalno zaseda na področjih infrastrukture letalskega prometa (76. mesto), kulturnih virov in poslovnih potovanj (92. mesto) ter poslovnega okolja (80. mesto). Na gospodarskem ministrstvu slednje pripisujejo predvsem učinkom obdavčenja dela in investicij. Slabšim uvrstitvam navkljub pa je vzpodbuden podatek, da smo tudi znotraj teh področij naredili napredek in dosegli boljšo uvrstitev kot v zadnjem ocenjevalnem obdobju, poudarjajo.

Počivalška veseli “izjemno visoka uvrstitev” Slovenije na področju okoljske trajnosti. “Ravno na področju trajnostnega turizma smo napredovali kar za 57 mest, kar je izjemno velik skok, ki je odraz zelo jasne usmeritve vseh deležnikov turizma,” je poudaril. Napredek za 14 mest se kaže tudi v uvrstitvi na področju promocije turizma, “kar smo glede na intenzivne in fokusirane promocijske aktivnosti STO tudi pričakovali”, je dodal.

Uvrstitev na področju poslovnega okolja je boljša za 26 mest, v čemer Počivalšek vidi dokaz, da so se ukrepi vlade na področju učinkovitosti regulative pozitivno odrazili na poslovnem okolju. “Kljub temu je naša skupna uvrstitev na področju poslovnega okolja relativno nizka in daje jasen signal, da je pri korakih, ki jih moramo kot država narediti, potreben pospešek,” je dodal.

Izpostavil je tudi pomen slabe uvrstitve pri kriteriju letalske dostopnosti. “Glede na to, da smo si zastavili cilj ustvariti od 3,7 do štiri milijarde evrov prilivov iz naslova izvoza potovanj v letu 2021, se zavedamo, da bo za dosego teh ciljev nujno tudi izboljšanje letalske dostopnosti Slovenije kot turistične destinacije,” je pojasnil.

Sicer letošnje poročilo ugotavlja, da se globalna konkurenčnost v turizmu izboljšuje ter da v izrazito protekcionističnem okolju turizem zbližuje in gradi mostove. Poročilo izpostavlja tudi dostopnost, ki je ob naraščanju digitalizacije postala izrednega pomena. Kot pomembno ugotovitev izpostavlja zavedanje stroke o pomenu varovanja naravnega okolja za rast v turizmu ter težave v razvoju trajnosti s katerimi se turistični sektor sooča.

Najbolj konkurenčne turistične države na svetu ostajajo Španija, Francija in Nemčija.

vir: krog.sta.si

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen + 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.