Sistem izposoje koles z Raven širijo proti Dobji vasi in Kotljam

Sistem izposoje koles z Raven širijo proti Dobji vasi in Kotljam

Brezplačen avtomatiziran sistem za izposojo koles, ki so ga na Ravnah na Koroškem pod imenom Picikl vzpostavili v jeseni 2015 in na treh postajah ponuja 12 koles, se bo letos razširil za dve novi postaji – v Dobji vasi in Kotljah. V lokalnem okolju želijo s tem občane dodatno vzpodbuditi k uporabi koles in h gibanju.

Sistem izposoje koles so na Ravnah vzpostavili v okviru projekta Urbana ureditev Raven na Koroškem, vendar doslej po besedah župana Občine Ravne na Koroškem Tomaža Rožena ni zaživel tako, kot so načrtovali.

Eno od ovir na Ravnah predstavljajo klanci, saj se pot do obeh največjih naselij mesta, Čečovja in Javornika, vzpenja. Občina zato načrtuje, da bi v prihodnje nekaj koles opremili z električnim pomagalom za lažje premikanje. Da bi sistem trajnostne mobilnost v občini resnično zaživel, pa načrtujejo dodatni postaji v Kotljah in Dobji vasi, s čimer bo omogočena tudi medkrajevna povezava od Kotelj in skorajda do Prevalj.

V sodelovanju z ravensko območno enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki spodbuja vsakodnevno gibanje, so sistem izposoje koles in načrte sodelujoči pri projektu danes predstavili na Ravnah pred občinsko stavbo, kjer je ena od treh ravenskih izposojevalnih postaj.

Ob tem je policist tamkajšnje policijske postaje Zoran Kralj izpostavil še varnostni vidik, ki ga morajo upoštevati kolesarji, saj so ti poleg pešcev najbolj ranljiva skupina udeležencev v cestnem prometu.

Za sistem izposoje koles, ki ga na Ravnah vzdržuje Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti, je ravenska občina doslej namenila okoli 50.000 evrov, za izgradnjo dodatnih dveh postaj, nakup koles in dodatne opreme pa bo letos namenila še okoli 35.000 evrov.

K uporabi koles in h gibanju želijo na Ravnah spodbuditi vse generacije občanov. Za uporabo koles iz sistema Picikl se morajo uporabniki registrirati v prostorih ravenske občine, kjer po registraciji prejmejo uporabniško kartico in kodo ter navodila za uporabo.

vir: krog.sta.si

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen − one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.