Prva dama – predstavitev romana Stanke Hrastelj

 

Prva dama – predstavitev novega romana Stanke Hrastelj

petek, 7. 9., ob 19. uri

Atrij gradu Rajhenburg

(Romanska dvorana v primeru slabega vremena)

Spomladi je pri založbi Mladinska knjiga izšlo četrto knjižno delo rojakinje Stanke Hrastelj Prva dama. V pogovoru z avtorico in ob branju odlomkov – interpretirala jih bosta igralca Pia Zemljič in Marko Mandić, ki sta sicer tudi junaka v romanu – bomo knjigi podrobneje zlezli pod kožo.

V nekoliko hedonističnem uvodu v večer bomo degustirali tri vina Hiše frankinje, ki jih bo predstavil sommelier Jože Rozman.

Dogodek bo moderiral Žiga Kump.

Več o dogodku na povezavi http://www.gradrajhenburg.si/prireditve/prva-dama-predstavitev-romana-stanke-hrastelj

 

O romanu

Ogrodje romana Prva dama je svetopisemska zgodba o kralju Davidu in njegovi ženi Batšebi. Osnovna zgodba in imena protagonistov so ohranjeni kot kulisa, vendar sta dogajalni kontekst sodobnost in prostor Srednje Evrope.

Glavna junakinja romana je Batšeba, dekle iz ljudstva, z ambicijo postati »nekdo«. Tovrstna prizadevanja s pomočjo spletk, prevar in podkupovanj tečejo gladko in uspešno se vzpenja po družbeni lestvici. Uspe ji zapeljati samega kralja, ki jo tudi zasnubi. Edina ovira je dejstvo, da je poročena. Vendar je za status prve dame pripravljena sodelovati celo pri uboju moža.

Po poroki s kraljem so zanjo mnoga vrata na stežaj odprta, vendar jo oglašanje vesti pahne na drveči vlak avtodestruktivnih vedenj. Za nameček se njene zanositve končujejo s splavi in možnosti za prenos kraljevega naslova na lastne potomce iz dneva v dan kopnijo. Nato ugotovi še, da ima kralj David številne ljubice in kar nekaj izvenzakonskih otrok …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty − fifteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.