Projekcija etnografskega filmaV LAZU na Bledu in v Bohinju

logo-tnp.png

V LAZU
PROJEKCIJA ETNOGRAFSKEGA FILMA

sreda, 26. 9. 2018 / Infocenter Triglavska roža Bled, ob 19.00
petek, 5. 10. 2018 / Kulturni dom Stara Fužina, Bohinj, ob 19.00

 

Dnevi evropske kulturne dediščine prinašajo velik nabor dogodkov, ki se bodo odvijali po celotni Sloveniji. Posebej pestro bo na Bledu, kier bo letos otvoritvena slovesnost. Nekaj dogodkov organizira tudi Triglavski narodni park s partnerji. Dogodke v okviru DEKD po celotni Sloveniji lahko iščete tukaj.

V Infocentru Triglavska roža Bled in Kulturnem domu Stara Fužina bomo predvajali  etnografski film V Lazu:

V Triglavskem narodnem parku, v Julijskim Alpah, je še nekaj delujočih planin, na katerih se pase živina in kjer izdelujejo sir. Ena izmed njih je bohinjska planina Laz. Miha Peče (Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU) je z ekipo posnel etnografski film, ki prikazuje poletno življenje na tej slikoviti planini. Visokogorsko planino V Lazu naseljuje majhna, a raznolika skupnost občasnih prebivalcev, ki v poletnih mesecih oživijo odmaknjeno gorsko kotanjo. Glavni dejavnosti na planini sta paša in predelava mleka, čeprav se je njuna intenzivnost v zadnjih desetletjih zmanjšala, saj sta aktivna le še dva pastirja….

Po ogledu filma bo priložnost za pogovor z avtorjem filma Mihom Pečetom, v Stari Fužini pa tudi z nekaterimi protagonisti v filmu.
Drugi dogodki Dnevov evroopske dediščine v organizaciji JZ TNP:

28.9.2018 ob 19.00, Slovenski planinski muzej Mojstrana: Triglav – od mita do resničnosti: pogovorni večer ob 240-letnici prvega pristopa na Triglav 
29.9.2018 ob 10.00, Slovenski planinski muzej Mojstrana: Srčni možje in srčni otroci, veliki otroško-družinski dogodek ob 240-letnici prvega pristopa na TriglavSAZU2

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.