PROGRAM KINA ŠIŠKA SEPTEMBER 2018

PROGRAM KINA ŠIŠKA SEPTEMBER 2018

Medijsko pokrivanje: Rok Avbar, rok.avbar@kinosiska.si, 030 310 105

Akreditacije: povezava

 

 1. 9. 2018 ob 19:00 (do 15. 9.) / Kamera

Lealudvik: Four Eyed Monster

razstava

Tandem Lealudvik se bo na razstavi v sklopu mednarodnega zin poziva ZINE VITRINE predstavil s knjigo umetnika in zinom, kjer gre za nadaljevanje periodično zastavljene DIY publikacije Four Eyed Monster. Poudarek tokratne izdaje je odnos v širšem pomenu, torej tako njun medsebojni kot tudi odnos umetnika do svojega preteklega dela. V Four Eyed Monster vol. II med drugim iščeta ločnico med knjigo umetnika in zinom. Lealudvik prepletata fotografijo, video in grafiko, v svojem delu pa dokumentirata intimne performanse in rituale. Njuna umetniška praksa izhaja iz eksploracije telesa, seksualnosti in okultizma.

Organizacija: Kino Šiška.

Vstop prost.

 

 1. 9. 2018 ob 19:00 (do 8. 10.) / DobraVaga

Umetnica na mesec | Monika Slemc: Mala particija

razstava

Jesensko sezono mesečnih razstav bo otvorila Monika Slemc, mlada umetnica, ki trenutno opravlja magistrski študij slikarstva na ljubljanski ALUO. V njenem ustvarjanju jo zanima predvsem odnos med človekom in naravo v tehnološko vedno bolj napredni dobi, pri tem pa prevprašuje tudi pozicijo slikarstva kot medija v času sodobne tehnologije. Poudarek leži na samem ustvarjalnem procesu – z različnimi postopki poskuša vzpostaviti usmerjen pogled, kjer se podoba ne podredi gledalcu, pač pa se mu stalno izmika.

 1. 9. 2018 ob 18:00 │ Z umetnico osebno

Pogovor bo vodila Ajda Ana Kocutar.

Organizacija: Kino Šiška.

Vstop prost.

 

 1. 9. 2018 ob 19:00 / Katedrala

FER FeKK

projekcija kratkih filmov z avdiodeskripcijo za slepe in podnapisi za gluhe (61 min)

V sodelovanju z društvom Kraken organiziramo projekcijo kratkih slovenskih filmov po izboru festivala FeKK, ki so opremljeni z avdiodeskripcijo za slepe in slabovidne osebe ter s podnapisi za gluhe in naglušne osebe. Z dogodkom želimo soustvarjati nov pogled na kratki film in dostopno kulturo, s premislekom o drugačnosti, socialni vključenosti in enakopravnosti. Ob zaključku 4. edicije festivala kratkega filma FeKK v Ljubljani tako del pestrega dogajanja ponujamo na ogled vsem.

Program: Sotto, Ina Ferlan, 2016; Adagio, Blaž Završnik, Jani Sever, 2013; Boles, Špela Čadež, 2013; Ljubezen na strehi sveta, Jan Cvitković, 2015; Čikorja an’ kafe, Dušan Kastelic, 2008.

Organizacija: Društvo Kraken in Kino Šiška.

Vstop prost.

 

 

 1. 9. 2018 ob 20:00 / Katedrala

Abbath

+ Baest + Kholn

koncert

Abbathova vrnitev! Kaj še zapisati o možakarju, ki se je zapisal v zgodovino kot vodja Immortal? Nič kaj pretiranega – prekaljeni black metal mačkon se vrača s svojo zasedbo, ki popolnoma uteleša ime Abbath, s komadi z istoimenskega prvenca in z novim albumom, ki naj bi izšel kmalu, pod pasom. Seveda še s kako Immortal klasiko in tipičnim abbathovskim humorjem med komadi. Z njim bodo nastopili še danski Baest in velenjski Kholn.

Organizacija: KUD Veseli dihurčki.

25 € predprodaja, 29 € na dan dogodka.

 

 1. 9. 2018 ob 20:00 / Katedrala

Re_humanizacija III.

koncertni cikel

Osrednji cilji Re_humanizacije so spodbujanje razvoja novih umetniških kolektivov, vzpostavljanje in izmenjava naprednih ustvarjalnih procesov ter izvedba interdisciplinarnih zvočnih del, ki so plod vizij najmlajših generacij slovenskih glasbenih ustvarjalcev. Na tretjem od petih dogodkov letos bodo delo Tilna Lebarja pod umetniškim vodstvom Dréja Hočevarja soustvarjali in izvedli uveljavljeni slovenski ustvarjalci Mina Fina, Irena Tomažin, Maja Osojnik in Primož Sukič.

Produkcija: Zavod Sploh v koprodukciji s Kinom Šiška.

2 € na dan dogodka.

 

 1. 9. 2018 ob 19:00 (do 8. 10.) / DobraVaga

Zine Vitrine | Miha Perne: Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue

razstava

Vizualni umetnik Miha Perne na razstavi predstavlja novoizdani zin manjšega formata z naslovom Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue. Gre za arhivski kompendij različnih materialov, od avtorskih risb, skic in kolažev do kopij knjig ter najdenih katalogov, ki jih je umetnik zbiral daljše obdobje, svoje mesto pa so našli v kontekstu zina. Zin vključuje različne tehnike barvne in črno-bele kopije, sitotiska ter risografije, natisnjen pa je bil v sodelovanju z galerijo DobraVaga, kolektivom Riso Paradiso in Hišo kulture v Pivki.

Organizacija: Kino Šiška.

Vstop prost.

 

 

 

 

 

 

 

 1. 9. 2018 ob 20:00 / Komuna

Svemirko

+ Pseća Plaža

koncert

Eden najzanimivejših izvajalcev iz naše regije ta hip, hrvaški emo-macho sestav Svemirko, ki je s svežim izvokom in nepozabnimi koncertnimi nastopi obnorel tako poslušalce kot kritike, se v Ljubljano vrača na predstavitev navdušujoče druge plošče Tunguzija. Z njo po mnenju Mladine “upravičuje sloves enega pomembnejših balkanskih indie glasbenikov, ki si ga je suvereno pridobil z izjemnim prvencem Vanilija.” Svemirku se bo pridružila mlada zagrebška zasedba Pseća Plaža, ki bo svoj psihedelični surf vajb prvič predstavila na naših tleh, pravi pa, da je bil njen prejšnji nastop s Svemirkom prava norišnica.

Organizacija: Kino Šiška.

8 € predprodaja, 10 € na dan dogodka.

 

 1. 9. 2018 ob 16:00 / Plečnikovo letno gledališče Tivoli

Leja Jurišić & Marko Mandić: Skupaj

performans v trajanju (6 ur) v okviru festivala Spider

Vrhunski performerski dvojec Jurišić & Mandić se v sodelovanju z režiserjem Bojanom Jablanovcem in pisko Semiro Osmanagić ukvarja z večnim idealom performansa ter večno nerazrešljivo težavo politike: kaj pomeni biti skupaj in kako biti skupaj? Po mnenju kritikov gre za enega najpomembnejših domačih uprizoritvenih dogodkov tega časa ter za brezkompromisni komentar na tempo sodobnega sveta.

Med performansom se lahko odhaja s prizorišča in vrača. V predstavi je prisotna golota. V primeru dežja bo dogodek prestavljen v Kino Šiška z začetkom ob 18:00.

Produkcija: Pekinpah in Via Negativa. Koprodukcija: Kino Šiška.

10 € predprodaja, 13 € na dan dogodka.

 

 1. 9. 2018 ob 19:00 (do 11. 10.) / Kamera

Eva Juričan: Yesterday

cikel samostojnih razstav

Akademska slikarka Eva Juričan motive črpa iz fotografij subkultur, ki so se konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja zadrževale v okolici kalifornijske zahodne obale. Neonsko roza nit njenega ustvarjanja so žive barve, palme in zagorela telesa, ki izvajajo atraktivne skejterske trike. Sproščenost in živahnost platen se preseli tudi v sam razstavni prostor, kjer obiskovalec vstopi v barvit, urban vizualni svet umetnice in se lahko izgubi v pravi skejterski džungli.

Organizacija: Kino Šiška.

Vstop prost.

 

 

 

 

 

 1. 9. ob 20:00 / Komuna

Altin Gün

+ Igralom

koncert

Amsterdamski kolektiv Altin Gün nam bo septembra odprl vrata v neznano, v zmes turške tradicije in zahodnjaškega funka ter psihedeličnega rocka, ki omenjene izraze postavlja v povsem svež kontekst. Zasedba je med drugim navdušila ameriški radio KEXP, ki je z njo nemudoma posnel enega svojih znamenitih sešnov, v živo pa nas je prepričala tudi na lanskem festivalu Beaches Brew. V Šiški nam bo predstavila svoj marca izdani prvenec. Pridružil se ji bo Igralom, srbski trio, ki velja za enega najbolj razburljivih mladih izvajalcev v regiji, ob povratku v Ljubljano pa nam bo predstavil svoj prihajajoči drugi album Sunovrat, eksplozivno srečanje Afrike in Bližnjega vzhoda.

Organizacija: Kino Šiška.

6 € predprodaja, 8 € na dan dogodka.

 

 1. 9. 2018 ob 21:00 / Komuna

Daphni X Sezam

all night DJ set

Kino Šiška in ekipa Sezam sklicujeta plesni allnighter. V glavni vlogi bo nastopil producent Dan Snaith, ki nas je v preteklosti navdušil kot Caribou in Manitoba, prvič pa nas bo obiskal v svoji DJ inkarnaciji Daphni. V njej je razplesal obiskovalce najbolj znamenitih klubov in festivalov po celem svetu, njegov večurni set pa bodo uvedli in odvedli YGT, Dacho ter Levanael. Uvod v jesen, kot se šika!

Organizacija: Kino Šiška.

8 € predprodaja, 10 € na dan dogodka.

 

 1. 9. 2018 ob 20:00 / Katedrala
 2. obletnica Kina Šiška | MRFY

predstavitev novega albuma + premiera dokumentarnega filma Bend VS brend (20 min) + The Mint

Tik preden se odpravijo na turnejo s Siddharto nam bodo MRFY, prestolonasledniki domačega rocka, na našem 9. rojstnem dnevu premierno predstavili svoj težko pričakovani prvenec Story. Še pred izidom je jasno, da bo plošča čisto svežega materiala, ki so ga fantje zgnetli čez poletje, ena najbolj odmevnih domačih izdaj letos. Ogrela nas bo grunge četverica The Mint, ki nas je nazadnje navdušila pred Japandroids. Praznovanje bomo obeležili še s premiero glasbeno-dokumentarnega filma Bend VS brend, ki je nastal v sklopu našega razpisa Kulturni evro 2017. Film v režiji Hanne Szentpeteri in Simone Jerala sledi glasbenima menedžerkama Maši ter Evi. Maša je z velikim naborom izkušenj neločljivo povezana s prodorno domačo skupino Koala Voice, Eva pa si je za svoj prvi bend izbrala uporniške persons from porlock.

Organizacija: Kino Šiška.

10 € predprodaja, 12 € na dan dogodka.

 

 

 

 

 

 1. 9. 2018 ob 21:00 / Channel Zero

La Jungle + Schnellertollermeier

koncert

Na večer sveže in odbite glasbe nas bosta obiskala belgijski dvojec La Jungle, ki v pulzirajočem vrtincu združuje math, kraut in techno divjost, ter švicarski trio Schnellertollermeier, ki jazzovsko mojstrstvo izrablja za brutalen rockovski šus in skrbno izoblikovane kompozicije nepojmljive silnosti. Prvi med čakanjem na klic za skupno turnejo z Battles ali Tortoise na glavo obrača festivale, kot so Eurosonic, Dour in ArcTanGent, druge je The Wall Street Journal po zaslugi albuma X uvrstil med najboljše plošče leta 2015, v eminentno družbo Björk, Kendricka Lamarja in Courtney Bartnett.

Organizacija: Kino Šiška.

8 € predprodaja, 10 € na dan dogodka.

 

 1. 9. 2018 ob 20:00 / Komuna

SONICA | Aïsha Devi

+ Giant Swan

koncert v okviru 10. obletnice festivala SONICA

Festival SONICA v sodelovanju s Kinom Šiška predstavlja eksploziven festivalski večer v znamenju eklektičnih in raziskovalnih klubskih praks festivalske mreže SHAPE. “Nihče ne zveni kot Aïsha Devi,” pravijo. Ena od najuspešnejših SHAPE glasbenic preteklih let je razvila povsem izviren preplet tradicionalnih vokalnih tehnik, grlenega petja v mističnih jezikih in klubskih zvokov. Giant Swan pa je bristolski duo z eksplozivno, hardcore punk verzijo industrial techna, ki jo v živo v celoti zgradita s sinti, ritem mašino in vokali. V preteklem letu sta na noge spravila poslušalce tako v londonskem Southbank Centru kot na festivalih Unsound, Supersonic, itd. Dogodek je del tridnevnega programa Psssst!: Shape x Sonica x Sigic x Showcase.

Organizacija: MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti v sodelovanju s Kinom Šiška.

7 € predprodaja, 10 € na dan dogodka.

 

 1. 9. 2018 ob 20:00 / Katedrala

Pero Lovšin – Ti lahko (2018)

premiera glasbeno-dokumentarnega filma (80 min)

Film Pero Lovšin – Ti lahko v režiji Janija Severja pripoveduje zgodbo o Perotu Lovšinu, prvi punk zvezdi vzhodne Evrope. O njegovem ustvarjanju glasbene pa tudi neglasbene slovenske zgodovine. Od uporniškega anarhizma sedemdesetih let prejšnjega stoletja, osamosvajanja in demonstracij na Kongresnem trgu v Ljubljani, pa do evropskega nogometnega prvenstva leta 2000 v Amsterdamu in današnjih dni.

Organizacija: Sever&Sever in Kino Šiška.

5 €.

 

 

 

 

 

 

 1. 9. 2018 ob 20:00 / Katedrala

Marko Hatlak BAND

predstavitev novega albuma

V novem projektu zasedbe Marko Hatlak BAND bomo glasbenika videli v povsem novi luči. Predstavil se nam bo kot harmonikar in pevec, obljublja pa nam bolj glasno, “rokersko” in mladostno plesno izkušnjo v pop, funk, latino in rock maniri. Nova zgodba vsebuje sveže avtorske skladbe in tudi nekaj priredb, prvič pa bomo v Hatlakovem projektu slišali tolkala, električno kitaro in klaviature. Na koncertni predstavitvi novega albuma bo Hatlak na oder povabil tudi privlačne glasbene goste. Obeta se nam torej bogat večer raznolikih ritmov izpod prstov enega izmed naših najboljših harmonikarjev.

Organizacija: Mars Music.

18 € predprodaja, 20 € na dan dogodka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.