Program Kina Šiška in galerije DobraVaga april 2019

 

 

PROGRAM KINA ŠIŠKA APRIL 2019

Medijsko pokrivanje: Rok Avbar, rok.avbar@kinosiska.si, 030 310 105

Akreditacije: povezava

 

1.4. ob 19:00 / Katedrala

BULLET FOR MY VALENTINE + Overpower

koncert

Najbrž mislite, da je 1. april samo dan za šale, a na ta dan smrtno resno oznanjamo prvi koncert največje angleške metalcore skupine, Bullet For My Valentine, na naših tleh. Glede na to, da po svetu razprodajajo arene z nekaj desetkrat večjo kapaciteto, kot jo premore naša Katedrala, je manjša slovenska dvorana možnost, da si jih ogledate resnično od blizu, hkrati pa je poklon njihovim največjim oboževalcem v Sloveniji in okolici.

Organizacija: MH Concerts

28 € v predprodaji in na dan dogodka.

 

 1. 4. 2019 ob 19:00 (do 2. 5.) / DobraVaga

UMETNICA NA MESEC | LENE LEKŠE: SOKOLOVO OKO/UNDER THE EAGLE’S GAZE

razstava
V svojem projektu se mlada multimedijska umetnica ukvarja z intimnostjo in nadzorom ter raziskuje utopično željo po iskanju naravnega in naključnega v virtualnem prostoru. Predstavila bo ozadje nastanka filma Sokolovo oko/Under the Eagle’s Gaze, ustvarjenega s pomočjo spletnih kamer, ki je z montažo v živo gledalcem v realnem času prikazoval posnetke živali v klasični maniri dokumentarnega filma.

 1. 4. 2019 ob 18:00 │ Z umetnico osebno

Pogovor bo vodila Ajda Ana Kocutar.

Organizacija: Kino Šiška.

Vstop prost.

 

 1. 4. 2019 ob 20:00 / Katedrala

SOAP&SKIN + Jungstötter

koncert

V melanholično temačnost nas bo aprila odela dunajska alter pop zvezdnica Soap&Skin. Ob povratku v Šiško nam bo predstavila novi album – “še en izreden nabor pesmi” (The Quietus), v katerih je med drugim z našim majskim gostom Apparatom posnela skladbo “Goodbye”, uvodno špico Netflixove serije Dark, ter se z Anno Calvi, Lætitio Sadier in Jeanne Added ganljivo poklonila Davidu Bowieju. Pot v njen svet nam bo uvodoma nakazal nemški mladec Jungstötter, ki je svoj glasbeni izraz zakoličil med strogostjo The Bad Seedsov, bolečino Tuxedomoonov, strašljivimi krajinami Scotta Walkerja, intenzivnostjo Neila Younga in delikatnostjo Marka Hollisa.

Organizacija: Kino Šiška.

16 € predprodaja, 18 € na dan dogodka.

 

 1. 4. 2019 ob 11:00 / Komuna

VSE VS. NIČ: SREČANJE Z DANSKO PISATELJICO JANNE TELLER

pogovor

Aktivistka, nekdanja svetovalka na konfliktnih območjih, esejistka in pisateljica Janne Teller je dolga leta pod okriljem EU in ZN delala po svetu, v glavnem v Afriki, nato pa se posvetila zgolj pisanju. S svojim literarnim delom vztrajno preizprašuje človeka v sodobni družbi in s

 

 

prstom kaže na tisto, česar ne želimo vedeti, videti. Zaradi neposrednosti, brezkompromisnosti in kontroverznosti njene knjige sprožajo žgoče debate.

Produkcija: Mladinska knjiga, Vodnikova domačija in Kino Šiška. Dogodek je del programa Festivala angažiranega pisanja Itn.

 

 1. 4. 2019 ob 21:00 / Komuna

KRVAVA IZBA

pripovedovalsko-glasbena predstava

S pripovedovanjem in glasbo v živo na oder postavljamo eno od klasik sodobne angleške literature, Krvava izba in druge zgodbe angleške pisateljice Angele Carter. V njej se je pisateljica z značilno kontroverznostjo lotila reinterpretacije kanoniziranih pravljic in jih z elementi gotike ter erotike spojila v nov, edinstven žanrski hibrid. Pripovedovale bodo Anja Novak, Živa Selan in Nataša Keser, za glasbo pa bosta poskrbeli All Strings Detached.

Produkcija: Vodnikova domačija, Mladinska knjiga, Zavod Homo Narrans in Kino Šiška. Dogodek je del programa Festivala angažiranega pisanja Itn.

 

 1. 4. 2019 ob 20:00 / Katedrala

THE YOUNG GODS + Nina Bulatovix

koncert

The Young Gods so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja z revolucionarno, radikalno inovativno izrabo takrat še neizkoriščenega potenciala semplerjev ne le zakoličili svoj pionirski glasbeni izraz, temveč temeljito predrugačili rock glasbo kot celoto. Po “brezčasni eksploziji” (Radio Študent), ki je leta 2011 odjeknila v naši Katedrali, se švicarski bogovi industriala vračajo z novo, že dvanajsto ploščo in robustno veteransko postavo. V uvodu bo s postpunkovsko ostrino v nas zarezala ena najbolj čislanih zasedb domačega podtalja, Nina Bulatovix.
Organizacija: Kino Šiška.

16 € predprodaja, 19 € na dan dogodka.

 

8.–10. 4. 2019 / Kino Šiška

MEDNARODNA KONFERENCA O REZIDENCAH V JV EVROPI

konferenca

Mednarodna konferenca o izgradnji skupne mreže projektnih rezidenc v Jugovzhodni Evropi #NORSE bo načela vprašanja mobilnosti, prostorov in pogojev, v katerih poteka ustvarjanje in deljenje sodobnih uprizoritvenih umetnosti. Na konferenci bomo gostili tako regionalne predstavnike mestnih odborov za kulturo kot tudi producente, ustvarjalce in organizatorje iz scen v širšem sosedstvu.

Vstop prost. Obvezna je predhodna prijava na ndaslovenija@gmail.com.

Organizacija: Nomad Dance Academy Slovenija in Kino Šiška.

 

 1. 4. 2019 ob 20:30 / Katedrala

ANNA BICZÓK: PRECEDENTI ZA POTENCIALNO PRIHODNOST

performativno predavanje

Solo performativno predavanje nenehno premika središče percepcije, ves čas menja osnovo reprezentacije. Performerka opisuje spomine, sanjarjenja, vtise, spreminja gledišče v zgodbi in skuša povezati niz svojih misli s sedanjim trenutkom.

Organizacija: Nomad Dance Academy Slovenija in Kino Šiška.

7 € predprodaja, 10 € na dan dogodka.

 

 

 

 

 1. 4. 2019 ob 20:00 / Projektni prostor DUM

MATEJA BUČAR: DVORIŠČNO OKNO / DANCERS WITHOUT ANSWERS

predstava

 

 1. 4. 2019 ob 21:00 / Stara mestna elektrarna

MAJA DELAK: SAMO ZA DANES

predstava

 

 1. 4. 2019 ob 20:00 / Katedrala

ANA KREITMAYER IN SONJA PREGRAD: TAM ZUNAJ IN TU NOTRI

performans

To je performans o meni, o njej, o robu, ki naju ločuje in hkrati povezuje, o najinem srečanju, s katerim lahko preverim njene namene kot želje drugega, prav tako kot lahko ona preveri moje, to je performans o negotovosti, ki je vedno vsebovana v ukvarjanju z nekom drugim, torej, o robu, ki nas obdaja, na odru, na ulici, na postaji, o robu, ki nas varuje in obenem tudi neizbežno izpostavlja.

Organizacija: Nomad Dance Academy Slovenija in Kino Šiška.

7 € predprodaja, 10 € na dan dogodka.

 

 1. 4. 2019 ob 9.00 in 14:00 / Komuna

DAVID SOMLÓ: MANDALA

performans

Mandala je delno potopitvena zvočna kompozicija, delno intimna koreografija, delno skupinska meditacija. Sprašuje se, kako lahko obstajamo in vzpostavljamo medsebojni stik, ko nam ne ostane nič drugega kot hoja. S tem ko člani občinstva preklapljajo med pasivno in aktivno vlogo, delo na igriv način preverja družbene stike, odnose in strukture začasne participatorne skupnosti udeležencev.

Organizacija: Nomad Dance Academy Slovenija in Kino Šiška.

Vstop prost.

 

 1. in 22. 4. 2019 ob 21:00 / Kavarna Kino Šiška

IMPRONEDELJEK

jam sešn

V sodelovanju s priznanim pianistom in skladateljem Rokom Zalokarjem vas vabimo na redne ponedeljkove večere za vse željne prostega igranja, jammanja, deljenja in iskanja glasbenih idej. V domačem vzdušju naše kavarne navezujemo, krepimo in obnavljamo stike s skupnostjo glasbenikov, ki delujejo pod skupnim imenovalcem improvizacije. Vsak večer otvori zasedba, sestavljena za prav tisti večer, zatem pa je oder odprt za vse.

Organizacija: Kino Šiška.

Vstop prost.

 

 1. 4.  2019 ob 19:00 (do 10. 5.) / DobraVaga

ZINE VITRINE | ASIANA JURCA AVCI: ?

Razstava

Fotografinja Asiana Jurca Avci je v času ustvarjalno-eksistencialne krize in upora do hiperprodukcije v umetnosti začela na svoje delo gledati drugače. Pred izzivom novega projekta je bila soočena s kopico potencialnih idej, obenem pa z nobeno izmed njih ni bila popolnoma zadovoljna. Vse zamisli bi potrebovale preveč časa ali financ, obenem pa je podvomila v njihovo relevantnost in izvedbo v taki meri, da so se ji zazdele že nesmiselne. V

 

 

 

tej banalni kreativni blokadi se je odločila za sodelovanje s 17 umetnicami in umetniki, ki so prejeli sporočilo z vabilom k vizualiziranju ene izmed idej zdaj zajetih v novem zinu.

Organizacija: Kino Šiška.

Vstop prost.

 

 1. 4. 2019 ob 20:00 / Komuna

THE ILLS + ŠKM banda

koncert

Obiskali nas bodo slovaški prvaki instrumentalnega post rocka, shoegazea in proga, The Ills, ki so po izboru Clash Magazine leta 2017 poskrbeli za enega od vrhuncev festivala MENT Ljubljana. Takrat so nam predstavili prelomni četrti album Ornamental Or Mental, tokrat pa bodo v gosteh s povsem svežo novo ploščo, februarja izdano Disco Volante / Mt. Average. Svoj novi album nam bodo pred njimi predstavili čarodeji ŠKM bande, ene najpomembnejših sodobnih glasbenih zasedb pri nas.

Organizacija: Kino Šiška.

8 € predprodaja, 10 € na dan dogodka.

 

 1. 4. 2019 ob 20:00 / Komuna

ŠPIL LIGA

drugi polfinalni večer

V drugem polfinalu prve lige dijaških bendov se bodo za zadnji dve mesti v finalu potegovali indie rockerji Kiwi Flash, hard rockerji Drone Society in ljubljanski reper albanskih korenin Blerim Rexhepi.

Organizacija: Kino Šiška.

Vstop prost.

 

 1. 4. 2019 ob 12:00 / Kino Šiška

FESTIVAL TRESK #10

koncert

Ob 50. obletnici Radia Študent tudi Festival Tresk praznuje svojo jubilejno deseto edicijo. Pripravlja se bogat mednarodni koncertni program, ob njem pa sejem glasbenega založništva, na katerem se bodo predstavile številne domače in po novem tudi tuje neodvisne založbe. Ne bodo umanjkale niti kreativne glasbene delavnice, okrogle mize ter podelitev nagrad zmagovalcem natečajev.

Organizacija: Radio Študent v koprodukciji s Kinom Šiška in Klubom K4.

12 € dnevna vstopnica, 7 € z nakupom fonograma na dan dogodka, 15 € festivalska vstopnica.

 

 1. 4.  2019 ob 19:30 (do 21. 4.) / Kamera

RAZSTAVA FESTIVALA TRESK #10

razstava izbranih del natečajev festivala

Festival Tresk z vsakoletnimi natečaji izpostavlja tudi domače vizualne oblikovalce glasbene scene. Ob jubilejni ediciji festivala so dodali tudi dve novi kategoriji, ki sta namenjeni do sedaj še neraziskanima natečajnima področjema. Prva nova kategorija je namenjena videospotu, druga pa inovativnim pristopom k oblikovanju in oglaševanju dogodka, ki nadgrajujejo plakatno oglaševanje.

Organizacija: Radio Študent, Kino Šiška in TAM-TAM inštitut.

Vstop prost.

 

 

 

 

 

 1. 4. 2019 ob 20:00 / Katedrala

MUSICOLOGY BARCAFFE SESSIONS | RAUL MIDÓN

koncert

Musicology Barcaffe Sessions Slovenija z velikim veseljem sporočajo, da so na turneji ujeli in na oder Kina Šiška povabili Raula Midóna, glasbenika, tekstopisca in kitarista, ki je bil v letih 2017 in 2018 s svojima albuma Bad Ass and Blind in If You Really Want nominiran za najprestižnejšo glasbeno nagrado grammy, v The New York Timesu pa so ga označili za “One-man-band, ki kitaro spremeni v orkester, svoj glas pa v pevski zbor”.

Organizacija: Musicology Barcaffe Sessions Slovenija.

20 €.

 1. 4. 2019 ob 20:00 / Komuna

IC3PEAK + pavleisdead

koncert

V Šiško prihaja vznemirljivi dvojec IC3PEAK, po reakcijah oblasti sodeč ena najnevarnejših glasbenih zasedb v Rusiji. Provokativni ruski duo, ki s križanjem alternativnega hiphopa, post-internetne basovske glasbe, eksplicitnimi, fantazijsko bogatimi besedili ter drzno vizualno estetiko osvaja novo generacijo, je prvi na frontni liniji mlade Rusije v uporu proti korupciji, moralni hinavščini in svetohlinstvu stare Rusije. Ne zamudite ekskluzivnega slovenskega nastopa preganjanega para, ki mora koncerte v lastni domovini izvajati v tajnosti – a jih kljub temu redno razprodaja. Za ogrevanje bo poskrbel pavleisdead, eksperimentalni hip hop nojzerski solo nastop, ki nas je pred dvema letoma prepričal na Festivalu Tresk #8.

Organizacija: Kino Šiška.

13 € predprodaja, 15 € na dan dogodka.

 

 1. 3. 2019 ob 20:00 / Komuna

STRIPOLIS | ZVOK IN PROSTOR ALANA FORDA

predavanje

Filozof Aleš Bunta bo na predavanju pojasnil, kako je Alan Ford nenadejano nastopil kot ključna tema dveh njegovih knjig, in poskušal odgovoriti na vprašanje neizčrpne aktualnosti tega stripa.

Organizacija: Kino Šiška.

Vstop prost.

 

 1. 4. 2019 ob 19:00 (do 4. 5.) / DobraVaga

TIBOR REP: NARAVNOST NA KROŽNIK

predstavitev kuharskega zina

Tibor Rep obožuje kuhanje. Pod svojo znamko REPeat je gost številnih dogodkov in festivalov. Predstavil bo slovensko izdajo svoje kuharske knjižice brezmesnih receptov REPeat FUDZIN, ki je izšla konec lanskega leta v samozaložbi. Knjižica vsebuje 36 ilustriranih brezmesnih receptov. Ilustracije so avtorsko delo, Buche design pa stoji za oblikovnim delom kuharske knjižice, ki deluje tudi kot otroška pobarvanka.

Organizacija: Kino Šiška.

Vstop prost.

 1. 4. 2019 ob 20:00 / Katedrala

SLEEP + Cojones

koncert

Stoner bogovi. Zakajeni astronavti dooma. Vrhovni svečeniki težkih rifov in mastnih gruvov. Avtorji nekaterih najbolj vplivnih plošč v zgodovini metala. Bend, za katerega smo bili po

 

 

razpadu konec tisočletja prepričani, da bo od njega ostala le izjemna zapuščina, nato pa je kot strela z jasnega udaril z vrhunsko novo ploščo, eno najboljših izdaj leta 2018. Da, prihaja Sleep.

Organizacija: Kino Šiška.

24 € predprodaja, 27 € na dan dogodka.

 

 1. 4. 2019 ob 20:00 / Komuna

CHUI

koncert

Kvartet Chui, ki nas je v Ljubljani že navdušil v okviru MENTa, Jazz festivala in serialke Level Up, s svojim edinstvenim dojemanjem elektronike, jazza in rocka velja za eno najboljših zasedb na Hrvaškem. Njihov prvenec je bil izglasovan za hrvaško ploščo leta 2015, njegov leta 2017 izdani naslednik, na katerem so sodelovali z Jazz orkestrom HRT in Josipo Lisac, pa je prejel dve prestižni nagradi porin. Po nastopih na festivalih, kot so Eurosonic, INmusic in Dimensions nam bo bend ob povratku v Ljubljano predstavil tudi nov material.

Organizacija: Kino Šiška.

8 € predprodaja, 10 € na dan dogodka.

 

 1. 4. 2019 ob 20:00 / Katedrala

LUBOMYR MELNYK

koncert

V Šiško se po vznesenem nastopu leta 2016 z novo, z vseh strani hvaljeno ploščo vrača virtuoz in eden najhitrejših pianistov na svetu Lubomyr Melnyk. Varovanec ugledne založbe Erased Tapes velja za pionirja t. i. “kontinuirane glasbe”, svoj edinstveni način igranja pa je ponesel po celem svetu, tudi na prestižna prizorišča, kot je londonska dvorana Royal Festival Hall.

Organizacija: Kataman, Radio Študent in Kino Šiška. Koncert je del serije koncertnih dogodkov Scena podpiše ob 50. obletnici Radia Študent.

15 € predprodaja, 18 € na dan dogodka.

 

 1. 4. 2019 ob 18:00 / DobraVaga

KAKO PO AKADEMIJI?

pogovor o umetniškem poklicu

Galerija Alkatraz se v okviru programskega sklopa opolnomočenja mladih v umetniškem poklicu povezuje z galerijo DobraVaga ter pripravlja pogovor na temo grajenja poklicne poti na umetniškem področju. V dialogu z Dorotejo Erhatič bomo osvetlili potek sodelovanja Galerije Alkatraz z umetnico, ki pričenja dvomesečno rezidenco v Odprtem ateljeju v DobriVagi, in občinstvu predstavili njeno umetniško prakso. Slikarka Nevena Aleksovski bo ob tem izhajajoč iz lastne izkušnje osvetlila več pomembnih vidikov umetniškega poklica, predvsem začetkov samostojne poti po akademiji.

Organizacija: Kino Šiška in KUD Mreža/Galerija Alkatraz.

Vstop prost.

 

 1. 4. 2019 ob 20:00 / Katedrala

DIVANHANA

koncert

Divanhana, ena najbolj priljubljenih zasedb novega sevdaha, ki nas je pred dvema letoma “očarala s prepletom tradicije in modernosti” (Delo), bo aprila ponovno gostovala v Šiški. Skupina se je v desetih letih ustvarjanja uveljavila kot prava koncertna atrakcija, ki je

 

 

 

tradicionalno izročilo žanra na samosvoj način preoblekla v sodobne aranžmaje, tokrat pa se nam bo predstavila z novo pevko in svežim materialom.

Organizacija: Kino Šiška.

12 € predprodaja, 14 € na dan dogodka.

 

 1. 4. 2019 ob 20:00 / Katedrala

BASSLESS

koncert

Bassless je mednarodno priznana in nagrajena slovenska a cappella skupina, ki deluje od leta 2013. Po tem, ko so se širši publiki predstavili kot polfinalisti četrte sezone šova Slovenija ima talent, so bili nominirani za prestižno mednarodno a cappella nagrado Cara in osvojili drugo nagrado AVA. Skupina redno koncertira doma in v tujini in izvaja priredbe širokega spektra žanrov ter avtorsko glasbo. Prepoznaven glasbeni izraz peterice je mešanica elementov popularne in ritmične elektronske glasbe na eni strani ter klasičnih a cappella jazz aranžmajev na drugi.

Organizacija: KD Bassless v sodelovanju s Kinom Šiška.

18 € predprodaja, 23 € na dan dogodka.

 

 1. 4. 2019 ob 20:00 / Komuna

MONO + Jo Quail

koncert

Kultna japonska instrumentalna zasedba MONO, ki že 20 let premika meje post-rocka, nas bo aprila obiskala z značilno intenzivnim koncertnim nastopom v čast okrogli obletnici delovanja in svežega desetega albuma. Ploščo Nowhere Now Here je produciral bendov dolgoletni sodelavec Steve Albini, izšla pa je pri založbi Pelagic. Večer bo uvedla Jo Quail, ena najbolj navdušujočih in inovativnih čelistk mlajše generacije.

Organizacija: Kino Šiška.

16 € predprodaja, 18 € na dan dogodka.

 

 1. 4. 2019 ob 20:00 / Katedrala

THE IRON MAIDENS + SkyEye

koncert

Obstajajo številni tribute bendi, ki opevajo moč in slavo legendarnih Iron Maiden, a obstaja samo en uradni ženski tribute temu legendarnemu bendu – ameriške The Iron Maidens. Že od leta 2001 grajo hite iz vseh bendovih obdobij, na odru pa ponudijo celo paleto rekvizitov – tudi Eddieja!

Organizacija: KUD Veseli dihurčki.

22 € predprodaja, 25 € na dan dogodka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − 10 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.