Pravo dolenjsko martinovanje

Martinovanje

 

Trgatev je počasi za nami in prihaja čas, ko se bo mošt spremenil v razigrano mlado vino. Domače regijsko Martinovanje pripravljamo tudi v Novem mestu, ko se bodo na dan sv. Martina na Glavnem trgu srečala novomeška vinogradniška društva, lokalni vinarji in ponudniki domačih specialitet ter pester spremljevalni program. Martinovanje ob kozarcu odličnega cvička, modre frankinje ali drugih vrhunskih dolenjskih vin, v kombinaciji z martinovo kulinariko, je praznik za številne Dolenjce in za vse obiskovalce, ki želijo spoznati pristno dolenjsko gostoljubje.

Osrednje Dolenjsko Martinovanje bo v petek, 11. novembra 2016, od 17. ure dalje, na Glavnem trgu v Novem mestu.
Degustacija mladih dolenjskih vin in martinova kulinarika

Na Dolenjskem martinovanju bodo sodelovala novomeška vinogradniška društva ter društva in vinarji širšega Dolenjskega območja. Mlada dolenjska vina bodo kuharski mojstri osmislili tudi s tradicionalnimi martinovimi jedmi, kjer ne bo manjkalo mlincev, rdečega zelja in pečene goske.

Glasbeni in kulturni program
Z martinovanjem bodo v poznih popoldanskih urah pričeli najmlajši z ustvarjalno delavnico na temo martinovanja in vinogradništva. Sledila bo Mestna godba Novo mesto, ki bo s slavnostnim mimohodom uradno otvorila osrednji praznik dolenjskih vin. V nadaljevanju bo sledil blagoslov mošta, nastop harmonikarjev, za veselo vzdušje v prestolnici pa bodo skrbeli člani ansambla Pogum in drugi nastopajoči. Celoten program bo povezoval Robert Erjavec.

Izbor županovega vina
Izbor Županovega vina 2016/2017 bo potekal vzporedno z Dolenjskim martinovanjem. Vse do 10. novembra se bodo zbirali vzorci mladih vin, ki jih bo strokovna komisija na martinov dan tudi ocenjevala in okrog 21. ure zvečer bo že znan pridelovalec Županovega vina 2016/2017. Vino bo postalo zvesti spremljevalec mednarodnih sprejemov in drugih protokolarnih dogodkov Mestne občine Novo mesto.

Akademija cvičkovega turizma
Na dan Dolenjskega martinovanja se bo ob 14. uri pričela 3. Akademija cvičkovega turizma z naslovom izzivi trajnostnega vinogradništva na Dolenjskem, ki ga pripravlja Zveza društvev vinogradnikov Dolenjske v sodelovanju z Grmom Novo mesto – Centrom biotehnike in turizma.

MESTNA BLAGAJNA

Z novembrom je v Novem mestu zaživela mestna blagajna, na kateri  lahko občani vse položnice, ki jih izdajajo Mestna občina Novo mesto, javni vrtci in osnovne šole, poravnajo brez plačila provizije. Za storitve mestne blagajne je bila preko javnega poziva izbrana Delavska hranilnica. K projektu lahko pristopijo tudi ostala podjetja, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je Mestna občina Novo mesto.

Poslovalnica Delavske hranilnice na Glavnem trgu 10 je že označena z nalepkami mestne blagajne, odprta pa je od ponedeljka do petka, med 8.30 in 17.00. Plačila provizije so oproščene fizične osebe s stalnim bivališčem v Mestni občini Novo mesto.

Ob plačilu posameznega plačilnega naloga bo del provizije subvencionirala Mestna občina Novo mesto, za preostali del pa izbrana finančna institucija vse občane oprosti plačila, tako da je posledično storitev plačevanja plačilnih nalogov za občane v celoti brezplačna.

Zaenkrat  lahko občani brez provizije plačajo položnice Mestne občine Novo mesto, javni vrtci in osnovne šole, k pogovorom z Delavsko hranilnico pa sta pristopili Komunala in Zarja. Po trenutnih ocenah bo preko sistema občinske mestne blagajne plačanih več kot 2.000 položnic mesečno.

 Booking.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 11 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.