Poletni Ljubljanski festival

Ko pričakuješ preveč – poletni Ljubljanski festival

Tokrat sem na portalu www.luksuz.net opisala izkušnjo obiska prestolnice. Pozivam-obiščite Ljubljano. Vsaj enkrat v poletnem času. Ker je prestolnica zdaj zagotovo zanimiva, sploh v večernem času in ker ponuja marsikaj. Raznovrstno festivalsko dogajanje obsega vse od elitnih kulturnih dogodkov z vrhunskimi svetovnimi umetniki v okviru poletnega Festivala Ljubljana do uličnih koncertov, gledaliških predstav in dogodkov za otroke. A najdi morate nekaj zase. Lahko se zgodi, da ne bo vse tako kot ste si zamislili, takrat se prepustite dogajanju in ne pričakujte preveč.

 

Izbrala sem si recimo Kneginjo Čardaša, opereto, katere premiera je bila že v letu 1915 na Dunaju in ji je sledilo 500 ponovitev. Igriva, žgačkljiva, o prepovedani ljubezni – odličen začetek torej, ki obeta zanimiv večer. A mi žal izvedba ni bila najbolj všeč. Ne morem pomagat. Vem, da je šlo za koprodukcijo slovenske Opere Balet in hrvaškega Kazališta Komedije, a zgodba je bila prikazana nekako preveč plehko in ves sijaj operete se je spremenil bolj v lokalno izvedbo lokalnega gledališča. Pa bom verjetno deležna kakšne kritike na svoj račun, a tako sem pač videla in doživela ta kulturni dogodek. Festival Ljubljana gor ali dol. Karte za Kneginjo so se mimogrede gibale od 60 do 225 evrov, kar ni malo.

 

Ker gremo ponavadi ob takih dogodkih tudi kaj pojest, sem po 30. letih obiskala prvo picerijo v Sloveniji, slavno Parmo pod Maximarketom, za katero pravijo, da uspešno nadaljuje tradicijo ‘prve’. Vse se je začelo leta 1974. Mogoče nisem naročila najboljše pice, ker sem res pričakovala boljšo, sok pa zagotovo ni bil sok kot smo ga pili 30 let nazaj. Borovničev-ja, enak? Daleč od tega. Kaže, da sem tisti večer imela res precej smole. Saj sem potem v Zvezdi naročila okus sladoleda, ki mi nekako ni sedel najbolje.

Nauk te zgodbe je, da ne smemo preveč pričakovati, kajti pogosto smo potem razočarani. Kljub temi spodbujam, da odjadrate v Ljubljano. Oglejte si kakšno reč, peljite partnerje ob Ljubljanico, pod Prešerna ali Julijo, sladico, ki vas lahko sicer pridejo tudi po 5 evrov košček ali koncert. Tudi kaj brezplačnega se najde.

Utrgajte si čas, ker ta je neusmiljen.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 − one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.