POLETNI KINO NA KRASU Sežana, Divača; do 29.8.2018

POLETNI KINO NA KRASU

datum: 02.07.2018

Sežana in Divača, julij in avgust 2018

Kosovelov dom v Sežani in Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači za ljubitelje filma že več let organizirata Poletni kino na Krasu.

Kosovelov dom  – v juliju bodo filmske večere posvetili italijanskemu filmu, avgustovsko dogajanje pa zaznamuje predvsem filmski maraon oz. festival MUVIT 6 x 60. Sezono začenjajo nocoj ob 21.30 s filmom iz leta 2017 V Ciambri (A Ciambra) režiserja Jonasa Carpignana.
VEČ…

MSFI – Letni_kino_MSFI_2018.doc

Letni kino Muzeja slovenskih filmskih igralcev

Kinotečni projektorji se med 13. julijem in 24. avgustom iz Dvorane Silvana Furlana selijo pod zvezdnato nebo kraškega dvorišča Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači, kjer se bodo vsak petek zvečer s 35-mm filmskega traku vrteli izbrani filmi, katerih redeča nit je glasba.

Nekateri filmi na programu, ki smo ga poimenovali V ritmu filma, uporabijo glasbo za navdih ali izrazno sredstvo, drugi pa so vsebinsko in tematsko posvečeni glasbi, njenemu nastajanju, vplivom in učinku.

Program letnega kina bo 13. julija ob 21.30 uri otvoril film Martina Scorseseja Shine a Light (2008) o »največjem rock bendu na svetu«, Rolling Stones.

V primeru dežja ali burje program odpade.

Vstopnica za kino predstavo pod zvezdami velja tudi kot vstopnica za ogled Muzeja slovenskih filmskih igralcev.

PROGRAM

Petek, 13. 7. ob 21.30

Shine a Light

Martin Scorsese, ZDA/VB, 2008, 35mm, 1.85, barvni/čb, 122′, sp

Leta 2006 je Scorsese v slovitem newyorškem Beacon Theatru zbral ekipo legendarnih direktorjev fotografije (Robert Richardson, John Toll, Andrew Lesnie, Stuart Dryburgh, Robert Elswit, Emmanuel Lubezki, Ellen Kuras), da bi surovo energijo “največjega rokenrol benda na svetu” pokazali v novi luči.

Petek, 20. 7. ob 21.30

Buena Vista Social Club

Wim Wenders, Nemčija/ZDA/VB/Francija/Kuba,1999, 35mm, 1.85, barvni, 105’, sp

Razvpit glasbeni dokumentarec Wima Wenders je obudil nesmrtno kubansko glasbo in poskrbel za preporod že pozabljenih, a prekaljenih glasbenikov starega kova. Ry Cooder se je pred leti ustavil na Kubi in srečal presenetljivo dobre glasbenike, ki so bili v svetu skoraj neznani. S seboj je pripeljal tudi Wima Wendersa, da je zabeležil njihovo ustvarjanje in predvsem življenje, ki je neločljivo povezano z glasbo. Z njimi je posnel priljubljeno zgoščenko in jim odprl vrata v svet.

Petek, 27. 7. ob 21.30

Zvok Istanbula

Fatih Akin, Nemčija/Turčija, 2005, 35mm, 1.85, barvni, 90′, sp

 

Nemški roker turških korenin Alexander Hacke se odloči, da odpotuje v Istanbul ter razišče in posname glasbo in zvoke tega mostu med vzhodno in zahodno civilizacijo. Med raziskovanjem mesta naleti na številne glasbenike in veliko raznovrstnost, od elektronske glasbe, roka, hiphopa do povsem tradicionalnih orientalskih ritmov, pri odkrivanju teh skrivnosti pa mu pomagajo tudi številni znani turški pevci, skladatelji, glasbeniki in izvajalci, ki jih druži ljubezen do glasbe.

Petek, 3. 8. ob 21.30

24-urni žurerji

Michael Winterbottom, Francija/Nizozemska/VB, 2002, 35mm, 1.85, barvni, 115′, sp

Film je režiserjev poklon manchesterski glasbeni sceni, enemu najpomembnejših glasbenih središč od sredine sedemdesetih let dalje. V maniri igranega dokumentarca se osredotoči na kariero glasbenega menedžerja Tonyja Wilsona, ki se je leta 1976, potem ko je na odru v Manchestru videl še neznane Sex Pistols, “prihodnost rokenrola”, odločil stopiti v glasbeni biznis. Ustanovil je Factory Records in pričel iskati glasbene talente, med katerimi je kot najvidnejše mogoče izpostaviti Joy Division, New Order in Happy Mondays.

Petek, 10. 8. ob 21.30

Nadzor

Anton Corbijn, VB/ZDA/Avstralija/Japonska, 2007, 35mm, 2.35, čb, 122′, sp

Portret Iana Curtisa, enigmatičnega pevca skupine Joy Division, spremlja Curtisovo pot do uspeha, osebne in poklicne težave, krhajoč zakon in ljubezensko razmerje z Annik Honoré ter njegovo bitko z epilepsijo – od nastanka in vzpona skupine do tragičnega samomora pri 23 letih. Izdatno nagrajen filmski prvenec priznanega nizozemskega fotografa Antona Corbijna je posnet po biografiji pevčeve vdove Deborah Curtis Touching from a Distance.

Petek, 17. 8. ob 21.00

Lola

  1. W. Fassbinder, ZRN, 1981, 35mm, 1.66, barvni, 113′, sp

Nemčija, petdeseta leta, čas pospešene prenove države. Zapeljiva kabaretna pevka in plesalka Lola (Barbara Sukowa) se zaljubi v častnega in energičnega državnega uradnika von Bohma z visokimi moralnimi standardi (Armin Mueller-Stahl). Von Bohmova naloga je očistiti mesto korupcije in smrdljivih poslov, in ko izve, kako se preživlja njegova ljubica, je šokiran; v njem se spopadejo poželenje in etična načela.

Petek, 14. 8. ob 21.00

Annie

John Huston, ZDA, 1982, 35mm, 2.35, barvni, 128′, sp

 

New York v času velike depresije. Življenje rdečelase sirote Annie se čez noč obrne na glavo, ko se v sirotišnici pojavi predstavnica znanega industrijskega mogotca in na presenečenje vseh prisotnih izrazi mogotčevo željo, da bi malo navihanko posvojil. Poteza, ki naj bi pomagala milijarderjevemu ugledu, se kmalu prelevi v prisrčno pustolovščino, polno preobratov in zimzelenih glasbenih točk. Priredba priljubljenega stripa Harolda Graya in edini muzikal v karieri Johna Hustona.

VABLJENI!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.