Pohodništvo savinjska

B1 – Pot treh cerkva

Pohodna pot povezuje cerkve sv. Mihaela na Šmihelu, sv. Katarine v Kuretnem in sv. Krištofa, ki že več stoletij stojijo na hribih zahodno od centra mesta in v neposredni bližini kompleksa družbe Thermana Laško.

B2 – Pot po nekdanjih trških mejah Laškega

V 18. stoletju so imeli laški tržani običaj, da so vsakih nekaj let obšli mejo trga. S tem so potrdili, da je obhojeno ozemlje njihova last.  Pot je potekala po levem in desnem bregu reke Savinje. Da pa trške meje za vas ne bodo prenaporne, vam priporočamo, da jih prehodite ločeno – po desnem in levem bregu. Podoživite nekdanje trške meje Laškega tudi vi!

B3 – Aškerčeva pot

Aškerčeva pot poteka skozi kraje, ki so najtesneje povezani s pesnikovim otroštvom in odraščanjem. Speljana je skozi predele, ki so po zgodovinski strani zanimivi zaradi najdišč predmetov iz rimskih časov, obdobja turških vpadov in dogodkov iz časov, ko so na grmadah zažigali predvsem ženske, obtožene čarovništva. Tudi Aškerčeva domačija, zdaj muzej, ima pod svojo streho veliko zanimivosti, iz katerih se da razbrati, kakšen je bil v preteklosti način življenja v teh krajih.

MOZIRJE

DOŽIVITE SPROSTITEV V OKOLICI MOZIRJA
ADRENALIN V KRAJINSKEM PARKU GOLTE
BISERI ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE
LEPOTE ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE
KRAJINSKI PARKI ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE
LEPOTE MOZIRJA IN VELENJA
LEPOTE MOZIRJA Z OKOLICO
PO MUZEJSKIH POTEH ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE
PO ZGORNJE SAVINJSKI IN ŠALEŠKI DOLINI, 2 dni
PO POTEH ANTONA AŠKERCA
PO POTEH SAKRALNE DEDIŠČINE ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE

NAZARJE

E6 – mednarodna pešpot
Nazarje – Gorica- Veniše – Brdo – Gornji Grad
Kokarje – Kraple – Čreta
Šmartno ob Dreti – Strojnik – Poljana
Šmartno ob Dreti – Vrhi – Vrtače – Veniše
Šmartno ob Dreti – Rovt – Slapi
Šmartno ob Dreti – prelaz Lipa – Slapi – Menina

PODČETRETEK

Za pohodnike je zanimiv odsek evropske pešpoti E7, ki je del poti Atlantik-Črno morje in prečka Slovenijo v smeri zahod-vzhod. Štajersko-zagorska planinska pot povezuje kraje po obeh straneh mejne reke Sotle.
Skozi te kraje vodita tudi Slomškova romarska pot Bizeljsko-Ponikva in Emina romarska pot, ki poteka preko Koroške, Štajerske, Dolenjske in Gorenjske in je povezana z istoimensko potjo v Avstriji.
Okoli naselja Olimje poteka geološka učna pot Rudnica-Virštanj, ki nas pouči o pestrosti geološkega razvoja in geološki zgradbi Kozjanskega. Pešpot z lepimi razglednimi točkami, s katerih se vidi večji del Kozjanskega parka, je primerna za vsakega obiskovalca s povprečnimi fizičnimi sposobnostmi.
Po južnem delu občine Podčetrtek potekata še Pot XIV. divizije in Poljska planinska pot.
Z vzpostavitvijo Turistične cone SOTLA-dolina izvirov zdravja, je postalo prečkanje državne meje tudi za kolesarje in pohodnike prijaznejše. V coni so označene tri sprehajalne in tri kolesarske poti, primerne za začetnike in za bolj izkušene.
tic@podcetrtek.si

RADEČE

Pohod na Nebeško goro
Pohod se odvija praviloma drugo nedeljo v septembru v počastitev občinskega praznika.Start pohoda je v vasici Zagrad (ca. 6 km iz Radeč v smeri Sopote), kjer zavijemo desno proti Čimernem in Kumu. Iz vasi Čimerno nadaljujemo v smeri Kuma in po ca. 200 m pridemo do smerokaza, ki nas usmeri proti vrhu Nebeške gore (958 m). Tik pod vrhom je odcep na levo na razgledno točko na izpostavljeni skali, od koder je krasen razgled na dolino Sopote, celotno verigo Jatne, Magolnik in naprej proti Gorjancem…………


Radeška planinska pot

Tradicionalni pohod po Radeški planinski poti v izvedbi Planinskega društva Radeče poteka dvakrat letno, ob koncu pomladi in sredi jeseni……….


Zimski pohod na Veliko Kozje

Tradicionalni zimski pohod na Veliko Kozje se odvija vsako leto 26. decembra. Med planinci se je dobro »prijel« in se ga vsako leto udeleži okoli 100 pohodnikov. Start pohoda je v Loki pri Zidanem mostu. Pohodniki se vzpnejo najprej na Lovrenc in od tam dalje na Veliko Kozje. Sledi spust na Gašperjevo kočo, kjer pohodnikom postrežemo s čajem, na razpolago pa je tudi topla malica in kuhano vino. V primeru slabih vremenskih razmer je pot z Velikega Kozja na Gašperjevo kočo precej zahtevna in terja zimsko opremo. Kontrolne točke z žigi so na startu, na Lovrencu, na Velikem Kozju in v Gašperjevi koči. Pohod traja od 3 do 4 ure…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.