Pohodništvo savinjska

Pot k repnicam

Pešpot nas vodi od Stare vasi na Bizeljskem do Brezovice, ki je znana po repnicah. Repnice so peščene jame iz silkatnega peska, ki se danes uporabljajo kot vinske kleti.

Pot se začenja pri Ekonomiji (blizu kleti penin Istenič), nato nas vodi mimo vinogradov in vinskih kleti do repnic. Ob poti se razkrivajo čudoviti razgledi po Obsotelju in Bizelsjkih griči

Vidova pot

Pot, ki je pred nami, nas bo popeljala od Parkljevca (predel med Brezovico in Pišeško cesto) do cerkve Sv. Vida ali pa še naprej do romarskega središča Svete gore ali celo do Grajske poti

Pomladi nas bo na poti spremljalo cvetje in žvrgolenje ptičev, jeseni pa glas klopotca.  Na poti se nam odpirajo lepi razgledi na Bizeljsko, grad Bizeljsko, Dramljo, hrib Špiček in proti Orlici.

Grajska pot

Pot nas bo vodila iz naselja Bizeljsko do gradu Bizeljsko.

Pot po Orešju

Pešpot, ki je pred nami, nas bo popeljala po Orešju, kraju, znanem po orehih in ugodni klimi z mediteranskim vplivom. Zato tu ni pozeb ali pa so zelo redke in dobro uspevajo fige, kakiji, sivka, kivi in mandlji. V vročih poletnih nočeh lahko slišimo pesem škržatov ali žgačev po domače, ki nam daje občutek kot da smo na morju. Pešpot nas vodi iz Ledin mimo Trojnega mesta in naprej po Smehovi poti terčez Bohor. Nato se začnemo vzpenjati naprej skozi vinograde v Kozji peči in proti Vlki pečini, kjer se pot začne spuščati proti Orešju in cerkvi sv. Magdalene

LAŠKO

Planinske poti

A1 – Planinska pot na Šmohor (787m)

Šmohor je privlačna izletniška točka severovzhodno od Laškega, na grebenu med Pernicami in Maličem.  Izhodišče poti: TIC Laško (železniška postaja Laško).  Potek poti: TIC Laško, naselje Debro (začetek markacij poti ob gasilskem domu Laško), Dom na Šmohorju 781 m in po isti poti nazaj do izhodišča.

A2 – Rečiška planinska krožna pot

Na poti s hojo objamemo Rečiško dolino, ki jo je v preteklosti zaznamovalo rudarstvo, zaradi naravnih lepot pa jo nekateri imenujejo “druga Logarska dolina”. Pot vključuje vrhove vzhodnega dela Posavskega hribovja Govško brdo (811 m), Baba (789 m), Ostri vrh (855 m), Kal (985 m), Mrzlica (1122 m), Gozdnik (1092 m), Šmohor (784 m) Tolsto (780 m) in Malič (936 m).

A3 – Planinska pot na Kopitnik I (910m)

Med Rimskimi Toplicami in Zidanim Mostom se visoko nad nad desnim bregom reke Savinje dviga razpotegnjen in rahlo upognjen skalnat rogelj v obliki kopita. Kakor niso vsi hribi narejeni po istem kopitu, je tudi Kopitnik na drugo stran precej prijaznejši in položnejši. Če se boste namesto na skalovitem vrhu ustavili že pri planinski koči, vam bo ostal izlet v spominu kot prijeten, prav nič naporen sprehod.

A5 – Planinska pot na Veliko Kozje I (993m)

Posavsko hribovje ponuja obilo možnosti za raznovrstne izlete, kjer najdemo tako sprehajalne poti kot strmine. Veliko Kozje je eleganten skalnat lepotec s piramidasto obliko, ki se visoko dviga med Rimskimi Toplicami in Zidanim Mostom, nad levim bregom reke Savinje.

A6 – Planinska pot na Veliko Kozje II (993m)

Zaradi bližine železnice lahko pohod na Veliko Kozje začnemo v enem in končamo v drugem kraju, kar pomeni, da se nam ni treba vračati po isti poti.

Pohodniške poti  

A7 – Pot na Hum (583 m)

Nad mestom se strmo in ostro vzpenja vse do višine 583 m. Če ga pogledate z vznožja, se zdi, da bdi nad mestom. Krasi ga bogata flora; redek mešani gozd, višje pa pritlikavo grmičevje. Pot do vrha vas vodi skozi gozd in pritlikavo grmičevje, ob poti pa lahko opazite: teloh, proti vrhu pa encijan, avrikelj, dlakavi sleč, alpsko mastnico in drugo rastlinje. Malo pod vrhom stoji križ, prvič postavljen pred drugo svetovno vojno in ponovno leta 1991.

A8 – Zdraviliška pot

Sprehajalna zdraviliška krožna pot poteka po levem in desnem bregu reke Savinje, med hotelom Wellness Park Laško in centrom mesta Laško. Pot je položna, poteka ob gozdu, zdraviliškem parku, prečka Most želja, Črni most in glavni most, vodi nas do mestnega središča in je primerna tudi za invalide. Ob poti si lahko poleg mestnih, ogledate še veliko naravnih in kulturnih znamenitosti. Je osvetljena, večji del poti je asfaltiran,  ob poti so klopi za počitek ali za opazovanje narave….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen − two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.