Pohodništvo pomurska

RADENCI

Rekreacijske poti:

Trim steza

Trim steza v Radencih poteka po čudovitem gozdu ob robu naselja Radenci – jug.

Steza ima dva starta in cilja. Prvi je ob tabli z zemljevidom nasproti Zdravstvenega doma, drugi pa pri športnem centru Slatina.

Dolžina daljše proge je cca. 3 km, krajše cca. 2,2 km. Na stezi je potrebno opraviti 15 razgibalnih vaj različnih težavnostnih stopenj. Po trim stezi vas vodi označba »trimček« na rumeni podlagi.

Steza poteka v prelepem naravnem okolju, deloma po asfaltni cesti, pretežno pa po tipičnih kolovoznih peš poteh, ki so povsem naravne. Tu boste prav gotovo začutili, kako vas narava sprejema v svoj objem. Mir in tišina gozda vas bosta spremljala vse do zadnje razgibalne vaje. Ko stopite iz gozda, boste v bližini športnega centra Slatina, kjer je eden od ciljev, lahko pa pot nadaljujete v smeri zdravilišča.

Slika poti
 

Cooperjev test

Rekreacijska proga v dolžini 2400 m je namenjena vsem ljubiteljem športa in rekreacije ter je na zemljevidu označena s rdečo barvo. S tekom ali hojo po tej progi si sami preizkušate svojo vzdržljivost in jo krepite. To je sodobna metoda aerobnega treniranja za zdravje ter za razvoj in ohranjanje telesne sposobnosti. S tem načinom vadbe krepite srce, ožilje, dihala in druge organe.

Slika poti

 

Pot ob Muri

Sprehajalna pot Radenci – Hrastje Mota ob strugi reke Mure. Pretežno neokrnjena narava, s posebno floro in favno.

Slika poti

 

Pot med vrelci življenja

 

Ustavi se ob skrivnostnem vrelcu in prisluhni “bubljanju”. Zazri se. V njegovo globino. V svojo globino. Začuti svojo düšo. Na pot med vrelce življenja se lahko odpraviš v dvoje. Odkrivat Zdravilni, Petanjski, Železni, Šratovski, Ožekov, Zemljičev vrelec. Spoznavat skrivnosti Črne mlake in pristne domače hrane. Počasi, kakor vrelec odkriva svoje čare. In kot se je na svoji poti ustavil doktor Karl Henn, se pri Železnem vrelcu ustavite tudi vi in poskusite to znamenito “bubljo”. Na koncu poti pa ne pozabite zaviti še v Radensko polnilnico.

Zloženka

Atilova pot

 

Atilova pot se začne pri turistični pisarni na Avtobusni postaji v Radencih. Po želji si lahko pot skrajšate in jo začnete na turistični točki »Pri preši« na Kapeli, v bližini vinske kleti Kapela. Pot vas bo vodila na najvišji vrh, imenovan Kapelski vrh, kjer stoji cerkev Sv. Marije Magdalene, in nudi prelep razgled na okoliške kraje in pokrajino ob reki Muri. Od cerkve se odpravimo v dolino z Atilovim gozdom in vzpetino, imenovano »Atilov grad«. Pot nadaljujemo mimo kmetije Ficko in mimo vodnjaka na kolo. Samotna pot, oddaljena od hrupa in civilizacije nas pelje naprej do Vinotoča Belak, ki očara s 400 let staro zidanico in navduši s pristno domačo kulinariko. Od tu nas vas vodi pot nazaj v Radence.

Zloženka

Via Pomurje

Z ravninskega dela Pomurja nas pot popelje v razgiban svet vinskih kleti ter krajinsko obarvanih turističnih in drugih znamenitosti.

 

SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI

Učna pot Breza

Učna pot Breza vodi iz podeželskega naselja Sveti Jurij ob Ščavnici skozi gozd do Blaguškega jezera in nato po redko poseljenih vinorodnih gričih do Stare Gore, ki slovi po dragocenih etnoloških spomenikih. Pot je enosmerna, markirana in jo je mogoče prehoditi v treh do štirih urah.

VTC 13

Zanimiva gričevnata pokrajina, prijetno razgibana in na prisojnih legah obrasla z vinogradi nam odpira vrata v ta del Slovenije. Prijazni domačini vam bodo pričarali prijetne trenutke v kmečkih zidanicah, domačijah in vinotočih, ter vam ponudili svoja znamenita vina in dobrote iz domače kuhinje…

TIŠINA

POHODNIŠTVO

Po občini poteka šest pohodniških poti. Vse potekajo po pestrem naravnem okolju in so zaradi povsem ravninskega terena nezahtevne in primerne tudi za manj izkušene pohodnike.

(1) Plavčkova pohodniška pot poteka ob potoku Kučnica od vasi Gederovci do Zatona na Petanjcih (skrajšamo jo lahko z izhodom v Murske Petrovce mimo EVSP – 1 a) ter nazaj po poljskih poteh od Murskih Petrovcev vse do Gederovcev in nazaj h Kučnici. Skrajšamo jo lahko po bližnjici do Sodišincev (1 b) ali podaljšamo skozi Krajno (1 c). Poimenovana je po Plavčku – »plavi« (modri) žabi, ki je značilna za to območje in poteka po čudovitem naravnem okolju – ob potoku Kučnica, gramoznicah, med polji. V vaseh si lahko ogledate posamezne znamenitosti.

Pot poteka večinoma po urejeni travnati in makadamski poti, le manjši del po asfaltu.

Dolžina: približno 11 kilometrov. Trajanje: 2 uri 45 min. Zahtevnost: nezahtevna.

(2) Keplerjeva zvezdna pot poteka večinoma po Petanjcih v razgibanem naravnem okolju. Poteka od Vrta spominov po poljski poti in nasipu do reke Mure (mimo poligona za paintball) in ob Muri do petanjskega mostu. Pod mostom zavije na nasip in po poljski poti do Zatona ter nazaj po vasi do Vrta. Pot lahko nekoliko podaljšamo in jo začnemo že na ovinku med Tišino in Petanjci (2 a) ter se vrnemo v Vrt spominov kot končno postojanko. Priporočamo ogled znamenitosti na Petanjcih, postanek v Zatonu ter obvezen obisk Vrta spominov in tovarištva. Pot je poimenovana po astronomu Keplerju, ki je nekaj časa deloval na Petanjcih in ima v Vrtu postavljeno tudi spominsko ploščo.

Pot poteka po urejeni makadamski cesti, deloma po nasipu, ob Muri je ponekod pesek, v vasi pa po asfaltnih pločnikih.

Dolžina: približno 9,5 kilometrov. Trajanje: približno 2 uri. Zahtevnost: nezahtevna.

(3) Pot ob Muri je lepo urejena, naravna, deloma peščena. Poteka po celotnem območju občine ob reki Muri, in sicer od petanjskega mostu do ribnikov pri Gradišču in se nadaljuje vse do broda v Krogu. Ob poti lahko spremljate pester utrip bogatega rastlinskega in živalskega sveta ob reki. Ob reki je več lesenih klopi za počitek, ustavite pa se lahko tudi na ogledu bližnjih znamenitosti (predvsem v Srednjih Petanjcih). Pohod se lahko kombinira z izhodi po ostalih pohodniških poteh. Pot poteka po urejeni poljski poti, ki je na posameznih mestih peščena, neposredno ob reki Muri s pogledom na reko.

Dolžina: približno 7,5 kilometrov. Trajanje: približno 1,5 ure. Zahtevnost: nezahtevna (peščeni teren).

(4) Pot do ribnikov poteka po južnem delu občine med naseljema Gradišče in Murski Črnci. Začne se lahko pri gasilskem domu v Murskih Črncih po vasi in poljski poti mimo čistilne naprave do znamenitih ribnikov pri Gradišču, vračate pa se po gradiški strani do vasi Gradišče, mimo urejenega športnega centra in znamenitih lip po asfaltni cesti nazaj v Murske Črnce. Pri ribnikih je možna tudi navezava na pot ob Muri. Ob poti si lahko ogledate znamenitosti v vaseh, priporočamo pa tudi obisk obeh muzejev v M. Črncih.

Pot poteka skoraj v celoti po urejenih makadamskih poteh, nekaj asfalta je le v notranjosti naselij.

Dolžina: približno 7,5 kilometrov. Trajanje: približno 1,5 ure. Zahtevnost: nezahtevna.


(5) Vzhodna etnološka pot 
poteka po vzhodnem in osrednjem delu občine ob pomembnejših znamenitostih tudi mimo romskega naselja. Začetek je v središču Tišine (izpred cerkve), kjer zavijemo po ulici in dalje po poljski makadamski cesti do Rankovcev, skozi vas do glavne ceste mimo gostilne. Za naseljem se pot nadaljuje mimo romskega naselja v Borejce, po krožni poti skozi vas nazaj do romskega naselja, Vanča vasi in po lokalni cesti po pločnikih nazaj do Tišine. Ob poti so sakralne znamenitosti (cerkev, kapele in kapelice), »cimprane hiše« (v Rankovcih in Borejcih) ter lepo urejeno romsko naselje.

Pot po zahodni strani poteka po urejeni makadamski cesti, po vzhodni strani pa ob asfaltni cesti s pločniki.

Dolžina: približno 10 kilometrov. Trajanje: približno 2 uri. Zahtevnost: nezahtevna.

Del (PPP) Pomurske planinske poti poteka tudi po naši občini. Iz Puževcev pride v Borejce, se nadaljuje do Tišine in mimo Vrta spominov na Petanjcih ter po nasipu ob reki Muri do petanjskega mostu in naprej v Radence. Žig za PPP dobite v gostilni Gergjek na Tišini.

V občini je tudi več organiziranih pohodov.

Evropski pohod prijateljstva poteka konec oktobra ali v začetku novembra z začetkom pri gasilskem domu v Gederovcih in se nadaljuje skozi sosednjo Avstrijo, ob vaseh ob meji na Cankovo, kjer se zaključi.

 

Martinov pohod vsako leto organizira Turistično društvo Gradišče in poteka po južnem delu občine.

Spominski pohod (pohod NOB) poteka med spominskimi obeležji NOB in osamosvojitvene vojne, praviloma v maju. Trasa pohoda se vsakič spreminja.

Vsako leto v maju poteka skozi občino znameniti Maraton treh src v organizaciji Športnega društva Radenci. Skoraj v celoti poteka po območju naše občine, in sicer skozi naslednja naselja: Petanjci, Tišina, Tropovci, Gradišče, Vanča vas, Rankovci, Gederovci, Sodišinci in Murski Petrovci. Udeležujejo se ga tekači iz vse Slovenije in tudi iz tujine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.