Pohodništvo pomurska

GORNJA RADGONA

Trstenjakova pot

Pot se začne pri mednarodnem mejnem prehodu v Gornji Radgoni. V njegovi bližini je Trstenjakov dom. Preko Hercegovščaka, kjer je botanični vrt in Polic prispemo do Aženskega Vrha. Pri Lastomercih, kjer je kmetija odprtih vrat ˝Jagoda˝, prispemo v Ščavniško dolino. Tu si lahko potešimo žejo ob številnih izvirih mineralne vode. Od Ivanjševcev se sprehodimo do znanega naselja Negova, kjer si velja ogledati grad iz 15. stoletja….

Pot med vrelci…

Malo je dežel, ki bi se lahko ponašale s tolikšnimi naravnimi vrelci kot področje Slovenskih goric in Obmurja. V dolini srednjega toka reke Ščavnice in Pesnice ter območja Radencev je največ naravnih vrelcev mineralne vode. Ob teh so znani izviri slatin v Sloveniji še Nuskovska slatina na Goričkem, Rogaška v Rogaški Slatini in Kotuljska v Kotljah. Kdaj so ljudje začeli uporabljati mineralno vodo za pitje je težko ugotoviti. Gotovo jo pijejo od davnega, saj so pri urejanju naleteli na arheološke prazgodovinske najdbe, ki pričajo, da so vrelce izkoriščali že v pradavnih časih. Vrelci naravne mineralne vode so bili ljudem, ki so bivali v bližini izvirov…

Vinske poti

Območje Vinskih poti Gornje Radgone, znano po dobri vinski kapljici, vas bo presenetilo s svojo zgodovino. Žlahtna kapljica zlate radgonske penine Vas bo s svojimi mehurčki navdušila za ogled vinskih gričev in vam vzbudila tek do pristne domače hrane. Pot, dolga 38 kilometrov,….

MORAVSKE TOPLICE

Bernardina pot ( Krašči, Ropoča )  

Dolžina: 10 km
Podlaga: asfalt, makadam, gozdna pot
Težavnost: srednja
Ledavsko jezero, kapela srca Jezusovega Ropoča, naravni habitat–mokrotni travniki, potok Ledava, turistična kmetija…..

Pot kulturne dediščine, rekreativna pot

Dolžina: 12 km
Podlaga: asfalt, makadam, gozdna pot
Težavnost: težka
Kafe Alenka, Plečnikova cerkev v Bogojini, vinske kleti, Gaj, muzej na prostem – s slamo krite stare cimprane hiše lončarstva v Filovcih.
Pot delno poteka po Pomurski planinski poti in Martinovi poti…..

 

Martjanska pot, nordijska hoja

Dolžina: 8 km
Podlaga: asfalt, makadam
Težavnost: srednja

Športno rekreacijski center Martjanci, cerkev Sv. Martina v Martjancih, stara šola s »štrkovim gnezdom« v Martjancih, ponudniki v Martjancih, golf igrišče Livada. Počivališče. Pot delno poteka po Pomurski planinski poti, Evropski pešpoti E7 in Martinovi poti….

 

Na prvi breg, nordijska hoja

Dolžina: 3,5 km
Podlaga: asfalt, makadam
Težavnost: lahka
TIC Moravske Toplice, evangeličanska cerkev v Moravskih Toplicah, Terme 3000, Terme Vivat, ponudniki v Moravskih Toplicah. Počivališče. Pot je prevozna z vozički; delno poteka po Martinovi poti……

  

Olivinova pot, tematska pot

Dolžina: 4 km
Podlaga: asfalt, makadam, gozdna pot
Težavnost: srednja
Rajsarjeva hiša, opuščen kamnolom, kamnoseštvo, gasilski dom, Kačova mlaka, središče vasi – Pörga, cerkev Marijinega vnebovzetja, grajski park, grad Grad…

 

Orientacijska pot, nordijska hoja

Dolžina: 6 km
Podlaga: asfalt, makadam, gozdna pot
Težavnost: srednja
Spominski dom NOB – Dom borcev na Vaneči, cerkev sv. Boštjana v Pečarovcih, ponudniki v Pečarovcih….

 

Panonska pot, tematska pot

Dolžina: daljša: 20 km, krajša: 4 km
Podlaga: asfalt, makadam, gozdna pot
Težavnost: daljša: težka, krajša: lahka
TIC Moravske Toplice, Terme 3000, ribnik ob cesti med Tešanovci in Mlajtinci, Ivanko jezero, pečnica, Plečnikova cerkev v Bogojini, Bogojinski ograček, Šavlov mlin, vinotoči, Terme Vivat, ponudniki v Moravskih Toplicah….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

nine + 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.