Pohodništvo podravska

RAČE – FRAM

 “Oaza miru in življenja – KRAJINSKI PARK RAČKI RIBNIKI – POŽEG”

Table na učni poti v Krajinskem parku Rački ribniki-Požeg

 

SLOVENSKA BISTRICA

Gozdna učna pot Bojtina

Gozd, njegove pojavne oblike in gozdni prebivalci, ter življenje ljudi nekoč in danes sta glavni temi gozdne učne poti. Ob poti bomo spoznavali različne tipe gozda, drevesne in grmovne vrste, ki gozd sestavljajo. Opazovali bomo naravne pojave, kakor tudi rezultate človekovega poseganja v krajino. Iz Slovenske Bistrice nas pot vodi najprej na Šmartno na Pohorju. Do table, ki nas usmeri do urejenega parkirišča, je še 3 kilometre…

Naravoslovna učna pot Kebelj

Vse poti, razen Kebeljske transverzale, imajo izhodišče pri informacijski tabli, ki je postavljena na severovzhodnem delu vasi ob cesti proti Nadgradu. Priporočamo vam, da se na pot odpravite v oblačilih, primernih vremenu in opremljeni z visokimi pohodnimi čevlji. Pri načrtovanju poti sledite barvnim oznakam na informacijski tabli ali zgibanki, na terenu pa pot označujejo zeleno – rumene markiranje…

Polskavska planinska pot

1. Zgornja Polskava – Trije Kralji (čas hoje: 4 ure 30 min)
Zgornja Polskava – ob potoku Polskava – Šmartno na Pohorju- Močnik-Trije Kralji
Zgornja Polskava – Kočno – Šmartno na Pohorju – Močnik – Trije Kralji..
2. Zgornja Polskava – Areh (čas hoje: 4 ure 30 min)
Zgornja Polskava – ob potoku Polskava – Frajhajm – Areh
Zgornja Polskava – Kočno – Šmartno na Pohorju – Frajhajm – Areh
Zgornja Polskava – Šmartno na Pohorju – Bojtina – Areh

Pot skozi Bistriški vintgar

Bistriški vintgar (dolžina poti: 6 km, čas hoje 3-4 ure)
Bistriški vintgar je slikovita dolina potoka Bistrica, polna naravnih posebnosti in ostankov človekovega bivanja in dela. Parkirate lahko pri tovarni Impol, restavraciji Potočnica (Zg. Bistrica) ali pri Gašperjevem hramu (Zg.Bistrica). Če ste z avtobusom, parkirajte pri Impolu..

Pot skozi Botanični vrt – TAL 2000

TAL 2000 je manjši zasebni botanični vrt, ki se nahaja južno od Maribora v naselju Zgornja Gorica, med Račami in Pragerskim.
Oglejte si največjo zbirka rastočih (samoniklih) vodnih in obvodnih rastlin v Sloveniji! Tako pestre zbirke rastočih vodnih rastlin ne boste našli nikjer drugje pri nas. Med njimi je precej redkih, ogroženih vrst, nekatere so že pred leti izginile iz naših močvirij, ribnikov, močvirnih travnikov… Na ogled je še zbirka strupenih rastlin, manjša zbirka mineralov…

Močeradova pot

Pot poteka po gozdu Črnec, le streljaj od mestnega vrveža. V gozdu si lahko ogledamo številne rastlinske in živalske vrste, predvsem številne vrste ptic, skozi gozd pa teče tudi potok. Po krajši ali daljši poti vodijo prav posebne označbe – odtisi nežnih močeradovih nog, ki so simbolno vtisnjeni na debla dreves.

Čez Tinje do Treh kraljev

Trajanje: 3h 30min

Pot se prične v Zgornji Bistrici in se nadaljuje po cesti, ki vodi proti Bistriškemu vintgarju, do markacije, ki nas usmeri levo čez potok. Nadaljujemo med hišami do vinogradniškega naselja Visole in nato po »stari tinjski cesti« do Turiške vasi, Velikega Tinja in Planine pod Šumikom. Pot se začne vzpenjati po grapi, ki ji sledimo do vrha, vse do hotela Jakec pri Treh kraljih.

Potek poti:

  • Parkirišče pri tovarni Impol.

  • Nadaljevanje poti proti vodarni in Bistriškemu Vintgarju, do markacije, ki nas bo usmerila levo preko potoka.

  • Pot se začne rahlo vzpenjati.

  • Nadaljujemo do vinogradniškega naselja Visole in nato po »stari tinjski cesti« do Turiške vasi, kjer pri gostišču Brbre zavijemo levo po travniku do vasi Veliko Tinje.

  • Na Tinju nas bodo markacije usmerile po stopnicah navzgor mimo cerkve in nato do gozda, kjer nas bo pot pripeljala do Planine pod Šumikom.

  • Tukaj se odpravimo po poti levo in nato na prvem kolovozu zavijemo desno.

  • Pot se začne vzpenjati po grapi, ki ji sledimo do vrha.

  • Nato nas vodi po položnejšem kolovozu vse do hotela Jakec pri Treh Kraljih.

  • Možnost nadaljevanja poti proti Osankarici.

TRNOVSKA VAS

 Gnezdišča sive čaplje in Naravoslovna učna pot

»BOLFENŠKA TURISTIČNA POT«

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.