Pohodništvo podravska

MARIBOR- Pohorje

Ruška planinska pot

Podajte se po planinski poti, ki ob rekreaciji in sprostitvi v prelepi naravi pohodnikom ponuja še številnenaravne, zgodovinske in kulturne znamenitosti.

Kod in kam vas bo vodila Ruška planinska pot?

Pešpot Ruše – Areh

Ste za rekreativni izlet med zelenimi pohorskimi gozdovi? Ena od možnosti je pešpot, ki vas bo vodila:

Pešpot Ruše – Pečke

Pešpot Ruše-Pečke vas bo popeljala po senci pohorskih gozdov ter vam ponudila najboljše za vaše telo in duha – rekreacijo in sprostitev.

Potek poti

Pot na Lovrenška jezera

Pohodnike, ki se boste odpravili proti Lovrenškim jezerom, bo narava bogato nagradila: na cilju vas namreč pričakajo čudovita jezera, ena najmikavnejših naravnih znamenitosti na Pohorju.

Dostop do Lovrenškega barja iz Maribora je možen po dolini Drave v Lovrenc na Pohorju in od tod na Kočo na Pesku. Dve uri se lahko sprehajate po žametno mehkih traviščih in mahovih šotnih barij, kjer si lahko ogledate šotna jezera, rastišča redkih rastlin in preizkusite šolo orientacije v naravi, od tod pa  boste prav tako imeli izreden razgled.

Od pohorske džungle, preko slapa do črnega bisera

Pohorski pragozd ter Mali in Veliki Šumik 

naj vas očarajo najimenitnejše naravne znamenitosti na območju Naravnega parka Pohorje, do koder vas pripeljejo številne pohodne poti. Ob potoku Lobnica se namreč razprostira 19 hektarjev neoskrunjenegapohorskega pragozda (strmo desno pobočje nad Lobnico), kjer so svoje skrivno zatočišče našli bukve, smreke in jelke ter rastišča redkih rastlin. Po kratkem spustu med strminami ob Lobnici boste prišli še doslapa Veliki Šumik, enega naših najmogočnejših slapov, nekoliko naprej pa do Malega Šumika. Pot med Velikim in Malim Šumikom se šteje za zelo zahtevno.

Po poteh partizanov

Osankarica: bojišče in muzej Pohorskega bataljona 
Bojišče Pohorskega bataljona se nahaja pri ” Treh žebljih ” (30 minut hoda po pešpoti od Doma Osankarica ali eno uro lažjega pohoda s Treh kraljev), kjer se nahaja osrednji krajevni in občinski spomenik iz časa NOV, ko je 8. janurja leta 1943 na tem mestu padel celotni Pohorski bataljon.

Čez Pohorje

Dostop in izhodišče
Iz središča Maribora se izpred železniške postaje z mestnim avtobusom št. 6 s postaje Kolodvor zapeljemo v Zgornje Radvanje do končne postaje Vzpenjača. Sledi slabih 10 minut hoje do hotela Arena, nato pa se s tremi sedežnicami dvignemo na Bolfenk na nadmorsko višino 1040 m do hotela Bellevue.

Z Bolfenka po grebenu do botaničnega vrta

Od zgornje postaje Pohorske Vzpenjače se najprej sprehodimo četrt ure daleč na Mariborski razglednik, 1147 m. Vrnemo se po isti poti do hotela Bellevue in nadaljujemo po začetnem delu Slovenske planinske poti, vendar v obratni smeri. V približno uri in pol sestopimo s Pohorja do informativne table o prazgodovinskem gradišču Poštela.

Po Pohorski poti 

Mimo cerkvice Sv. Bolfenka se podamo do razglednika, od koder nam pogled seže daleč po Dravski dolini in prek vinorodnih gričev vse do Avstrije.
Nadaljujemo skozi dišeče smrekove gozde čez Areh in Žigartov vrh do Bajgota, kjer se stekajo tri pohorske rečice in križa več gozdnih cest. Tu zajamemo sapo ter se med kratkim in divjim prehodom mimo Velikega Šumika, največjega pohorskega slapu, podamo ob Lobnici navzdol v Ruše…

Kozjaška pot

To je pot osupljivih doživetij, saj se po njej iz mariborskega Mestnega parka po razgibani pokrajini med vinorodnimi griči in gozdovi sprehodimo do razgledišč na vzhodnih obronkih Kozjaka. Vsekakor postojimo na vrhu s cerkvijo sv. Urbana in nadaljujemo skozi gozdnato pokrajino z osamljenimi kmetijami do planinskega doma in razgledišča pod Tojzlovim vrhom, 703 m…..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.