Pohodništvo podravska

LOVRENC NA POHORJU

Sv. Ignacij na Rdečem Bregu

Podružnična cerkev župnije Sv. Lovrenc, zgrajena okoli leta 1750. Posebnost cerkve je glavni oltar, ki ga kje izdelal Jožef Straub in je bil na Rdeči breg premeščen iz frančiškanske cerkve v Ormožu. Je v Sloveniji edina cerkev posvečena s. Ignaciju Lojolskemu.

Štiblerjev vrh (648m)

Prijetna krožna sprehajalna pot na Ruti. Najlepša je spomladi in jeseni, ko lahko poleg hoje po starih lovskih stezah falskih grofov zaradi odpadlega listja občudujemo tudi del dravske doline.
Pot se začne pri železniški postaji Ruta, kjer dvesto metrov sledimo železnici, nakar se pri razvalinah začnemo vzpenjati v hrib. Zložna pot nas vodi vse do Štiblerjevega vrha, ki je nekoč s svojo mogočnostjo prisilil reko Dravo, da je naredila velik ovinek. Nadaljujemo z vzponom na nekoliko višji Lobnikov vrh od koder se spustimo proti kmetijam na južnem pobočju. Od tu se spustimo po poti v bližini električnih daljnovodov nazaj do izhodišča.
Čas hoje 2 uri. Pot še ni markirana!

Koča na Klopnem vrhu (1260 m)

dostop: iz Lovrenca mimo penziona Juli in kmetije Grobelnik ali iz Lovrenca ob smučišču na Rothobo. Obe poti se nato združita. Do koče na Klopnem vrhu je 2h. po gozdni cesti iz Lovrenca 17km, s Činžata nad Falo 10km.

Koča na Pesku (1386 m)

dostop: iz Lovrenca mimo penziona Juli in čaz Zgornjo brv 3h po gozdni cesti iz Lovrenca 12 km

Lovrenška jezera

Ležijo na šotišču na Pohorju (16ha) med Planinko (1391m) in Mulejevim vrhom (1533m) v povirju Radoljne, Mislinje in Velke. Jezerc je 11 do 22, odvisno od trajnosti obstoječe vode. Globoka so do 1,5 m, največje ima površino okoli 7m2. Plast šote sega do 290cm globoko. Večji del jezer porašča ruševje. Značilne rože so rožmarika, okroglolistna rosika, makovnica idr.
Ob robu jezerja je razgledni stolp, do nekaterih jezerc pa vodijo lesene mostnice.
dostop: iz Lovrenca čez Vrelenk 3h30  , od Mašinžage pod Roglo 1h30  ,z Rogle 1h15

Ribniška koča (1507m)

dostop: iz Lovrenca čez Vrelenk in Planinko 5h , iz Ribnice na Pohorju 2h , po cesti iz Lovrenca skozi Lehen in Ribnico 18km

MARIBOR- Pohorje

Šentiljska pot

Uživate obdani s slikovito naravo in v družbi prijaznih domačinov? Šentiljska pot vas bo popeljala po gozdovih, ob reki Muri, med vinogradi, čez travnike in polja ter skozi naselja šentiljske občine. Na poti boste naleteli na številne vodnjake, nekatere obnovljene, druge zapuščene – najdete pa ga tudi na žigu in znački Šentiljske poti, katero dobi vsak pohodnik, ki je pot prehodil in ima za dokaz dnevnik Šentiljske poti z odtisi vseh žigov.

Obmejna panoramska pot

Odpravite se po stranskih, makadamskih in gozdnih poteh čudovite narave, obogatene z vinogradi in sadovnjaki, ki vas bodo popeljale ob državni meji z Republiko Avstrijo v smeri od mejnega prehoda Jurij proti Šentilju.

Slovenska Bistrica-Tinje-Trije kralji

Odpravite se po privlačni pohodni poti, ki vam bo vse od njenega izhodišča, Slovenske Bistrice, do cerkve sv. Treh kraljev na Pohorju, priljubljenega cilja planincev, postregla s številnimi zanimivostmi, tako naravnimi kot tudi kulturnimi.

 

Polskavska planinska pot

Polskavsko planinsko pot tvori več poti, ki se prepletajo poslovenjebistriškem Pohorju in vas vodijo do Treh kraljev in Areha. V dolini potoka Polskava vas bodo spremljala strma pobočja, porasla z gozdom in bogato podrastjo, ob poteh pa boste odkrivali ostanke mlinov in žag. Tukaj rastejo tudi številne zaščitene stare lipe in tise, občudovali boste lahko celo sledi rimskega kamnoloma.

Bistriški vintgar

Ob potoku Bistrica… Pot pod noge po Bistriškem vintgarju, slikoviti dolini potoka Bistrica, polni naravnih posebnosti in ostankov človeškega bivanja in dela!  Kje začeti, nadaljevati, končati?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three + 16 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.