Pohodništvo osrednjeslovenska

ŠMARNO-SAVSKA POT

Začetek v Tacnu

Pot začnemo v Tacnu na parkirišču v bližini mostu čez Savo in postajališča LPP. Najprej sledimo tablam, ki nas usmerjajo na Šmarno goro, nato pa smo pozorni na table, ki nas vodijo na Grmado po učni gozdni poti po Šmarnogorski Grmadi. Na vrh Grmade (676 m n. m.) prispemo po Mazijevi poti, ki je nekoliko strmejša in zahtevnejša, vendar pa vredna hoje, saj nam ponudi čudovit razgled na Polhograjske dolomite in Ljubljansko kotlino.

Borovničeva pohodna pot

Izhodišče poti je v Podgradu, kjer pohodnike prva usmerjevalna tabla napoti z glavne ceste proti turistični kmetiji Pri Lazarju. Tu pohodniška pot zavije desno v gozd in pohod se nadaljuje po urejeni gozdni cesti.

Golovec

Hrib Golovec se dviga nad vzhodnimi predeli Ljubljane. Po njem poteka vrsta dobro urejenih rekreacijskih in kolesarskih poti. Nekoč je bil hrib večinoma gol (odtod izhaja tudi njegovo ime), po letu 1890 pa so ga začeli načrtno pogozdovati.

Gozdna naravoslovna učna pot Mali vrh

Učna pot Mali vrh je del poti, ki obkroža zaselek Mali vrh pri Trebeljevem. Zasnovana je kot knjiga na prostem, kar pomeni, da so vsebinske in informativne strani pritrjene na table in postavljene na kraje, na katerih si lahko dejansko ogledamo njihovo vsebino.

Gradišče

Hrib Gradišče (547 m), ki se dviga nad vasjo Žažar, naj bi dobil ime po gradu oziroma utrdbi, ki je nekoč stala na njem. Na vrhu stoji križ, posvečen spominu na 2. evharistični kongres.

Iški vintgar

Iški Vintgar je slikovita soteska, po kateri teče reka Iška. Njeno zanimivo podobo z deročo rečico, prodnimi sipinami, številnimi tolmuni in strmimi skalnatimi bregovi, ki ji ponekod dajejo videz pravega kanjona, so oblikovali močni tektonski prelomi.

Janče

Vzhodno od Ljubljane se v zasavsko hribovje zajeda potok Besnica. V dolini Besnice, obdani z gozdnatimi hribi, so nanizane vasi, ki so znane po pestri turistični ponudbi. Iz Janč, hribovskega naselja, ki je priljubljena izletniška točka Ljubljančanov, se razprostirajo lepi razgledi na slovenske gore in hribovja, vse do Triglava, Karavank, Kamniških planin, pa tudi do Pohorja. Celotnemu območju dajejo pečat stara mogočna drevesa.

Jesenkova pot

Pot se prične v Tivoliju ob Poti pod turnom, poteka po pobočju Rožnika, za hotelom Bellevue, in se konča pri Tivolskem gradu.

Koreno

Z vrha hriba Koreno (700 m), ki postaja vse bolj priljubljena izletniška točka, se ponuja lep razgled na horjulsko dolino in na polhograjsko hribovje, v lepem vremenu pa je mogoče videti tudi alpske vrhove. Do vrha je mogoče priti po več različno zahtevnih poteh.

Kostanjeva pohodna pot

Izhodišče poti je v Sostrem na zadnji postaji mestnega avtobusa št. 13. Pot, ki poteka čez Češnjico, je označena s tablami. Pot vodi mimo nekaj kmetij s turistično ponudbo do cilja na turistični kmetiji Kamnikar na Malem vrhu.

Krim

Krim (1107 m), ki so mu domačini nadeli vzdevek »južni čuvaj Ljubljanskega Barja,« ponuja s svojega vrha enega najlepših razgledov v Sloveniji. Zaradi svoje lege je Krim pomembna točka za pohodnike in planince. Na vrh je mogoče priti po šestih različnih pregledno označenih planinskih poteh.

Kurešček

Kurešček je 833 metrov visok hrib, na katerem je urejena razgledna točka. Znan je tudi kot romarsko središče s cerkvijo Matere božje. Prvotna cerkev, ki je pogorela leta 1970, je bila znamenit spomenik baročne arhitekture,

Limbarska Gora

Limbarska Gora je hribovsko naselje v bližini Moravč, ki je priljubljen cilj pohodnikov. Nanjo med ostalim vodi tudi evropska pešpot E6. Na vrhu hriba nad vasjo, od koder se razprostira slikovit razgled, stoji znamenita baročna cerkev sv. Valentina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight + 20 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.