Pohodništvo osrednjeslovenska

LJUBLJANA

KLOBUK 8,3 km2 h1

Zakaj se greben, ki loči Barje na podutiški strani od tistega na dobrovški imenuje Klobuk ne vedo niti najstarejši domačini. Veliki vrh (na nekaterih kartah pa Klobuk) se imenuje najvišja točka naše predvidene poti in je s 441 m/v 150 metrov višja od barjanskih tal. Že od nekdaj je priljubljen pohodniški cilj za krajane Vrhovcev, Brda, Griča, Podutika in Stranske vasi. Na njem je lovska družina Dobrova zgradila lovsko kočo, najprej leseno, sedaj pa lepo obnovljeno z vedno urejeno okolico.

BESNIŠKA POT 28,5 km10 h2

Začetek v Sostrem

Izlet začnemo pri cerkvi sv. Lenarta, in gremo mimo gostilne Pri Kovaču v smeri Sadinje vasi. Po 300 metrih zavijemo levo na označeno Kostanjevo pot, ki nas skozi kostanjev gozd pripelje prek Tablarjevega hriba (387 m n. v.) do vasi Češnjica.,
Med drevjem se na levi strani odpira pogled na vrhove Kamniško-Savinjskih Alp, v vasi pa lahko zavijemo h kmetijama Mrkotovc in Snopičar, ki ponujata sezonsko sadje in zelenjavo. Pot nadaljujemo po Kostanjevi poti mimo stare hiše z letnico 1895 in skozi Zagradišče, kjer se lahko na koncu vasi spočijemo na klopci ob izviru pitne vode.

POT NA LAZE-JANČE 13,8 km6 h2

Začetek poti je v Lazah

Izhodišče poti je železniška postaja Laze, od koder se odpravimo po markirani Badjurovi krožni poti {oznaka B. K. P.} v smeri Janč. Ko se dvignemo nad Laze, pridemo do prostora s klopco ob manjšem potočku, kjer se lahko pripravimo na pohod, saj nas takoj čaka hud vzpon. V ozadju se nam občasno odpira razgled na savsko ravnico in Dol pri Ljubljani ter okoliške vasi.

POT NA KATARINO 18 km7 h2

Začetek v Šentvidu

S Celovške ceste v Šentvidu (pred vhodom v predor v Šentviški hrib) na križišču zavijemo na Cesto v Hrib, po ostrem ovinku pridemo do izhodiščne table, kjer se odpravimo v gozd na markirano pot. Sledi strmejši vzpon skozi gozd.  Ko se vzpon konča, se pot zoži in po gozdni poti nadaljujemo proti Toškemu čelu.

SMLEDNIŠKA POT 20 km7 h2
Začnemo v centru Medvod pri blagovnem centru blizu sotočja Save in Sore. Od tu se odpravimo po lokalni cesti proti Verju. Pot nas vodi mimo obratov tovarne Donit, čez Savo pod jezom HE Medvode. V vasi Verje pri gostilni zavijemo levo. Po približno 100 metrih (pri zastavah) zavijemo še enkrat levo. Mimo hiš pridemo do jezu HE Medvode.

POT NA GRMADO 20,5 km8 h3

Začetek v Sori

Pot začnemo v vasi Sora blizu Medvod. Najlažje se tja pripeljemo z avtom. Na začetku poti je manjše parkirišče, čeprav vozi tja tudi MPPMedvode Škofja loka.  Iz Sore gremo po asfaltirani cesti proti Osolniku, mimo cerkve sv, Štefana in po približno 500 metrih ceste zavijemo desno na gozdno markirano pot.  Nadaljujemo po markirani poti in po vzponu skozi gozd po približno pol ure hoje prispemo na Hom (718 m n. v.), kjer se nam odpre razgled na Sorsko polje.

LJUBLJANSKA POT 11,7 km4 h1

Avto pustimo na parkirišču v Tivoliju in se odpravimo proti drevoredu, kjer nas na začetku Jesenkove poti čaka informacijska tabla s pomembnejšimi podatki. Na Jesenkovi poti, ki je dobro markirana, lahko vidimo označene različne vrste dreves. Krajinski park Tivoli je bil zavarovan z odlokom leta 1984 in obsega mestni park Tivoli ter gričevnati gozd na Rožniku in Šišenskem hribu. Na zahodni strani Šišenskega hriba je nastala vodna površina Koseški bajer, ki je pomemben življenjski prostor za nekatere redke in ogrožene živalske vrste.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.