Pohodništvo goriška, primorska

 Po Otmarjevi poti 
»Po Otmarjevi poti«, je romarsko obarvan peš pohod, ki ga vsako leto organizira Planinsko društvo iz Vipave v sodelovanju z župnijami Podraga, Vrabče in Štjak.  Pohod je posvečen pokojnemu Otmarju Črnilogarju, med drugim dolgoletnemu župniku v Podragi in predsedniku PD Vipava.
Črnilogar je pred več desetletji zasnoval gorniškim krogom danes dobro znano zavarovano plezalno pot na Gradiško Turo, njegova neuresničena zamisel pa je bila tudi manj zahtevna in bolj romarsko obarvana krožna pot iz Podrage do Štjaka in nazaj, ki obišče deset cerkva.

 

 Vertovčeva pot 
Vrtovčeva potz izhodiščem ob vznožju vasi Ustje, vodi skozi Dolenje, Tevče, Ostrega vrha, preko Planine, kjer je Vertovec služboval, do Šmarij, kjer je bil rojen ter nazaj na izhodišče na Ustjah.

Vsako leto prvo nedeljo po martinovi nedelji poteka organiziran POHOD PO VERTOVČEVIH POTEH, v spomin na nadvse pomembnega vipavskega rojaka Matija Vrtovca, ki spada med slovenske najimenitnejše poljudnoznansvetne pisce.
HRPLEJ – KOZINA

Učne in rekreacijske poti 

Rekreacijska pot po trasi opuščene železnice v Krajinskem parku doline Glinščice 

Pot se pričenja bodisi na odcepu glavne ceste Kozina–Koper za Klanec, bodisi pod vasjo Nasirec ali pod Mihelami, odvisno, kako dolgo se želite sprehajati. Poteka po krajinskem parku doline Glinščice na območju Občine Hrpelje – Kozina in sosednje Občine Dolina v Italiji. Slikovita dolina in kanjon, ki ga je ustvaril tok reke, privabljata številne ljubitelje narave, jamarje in plezalce. Lepo urejena sprehajalno-kolesarska pot in druge pešpoti, ki so speljane skozi pestro krajino z ilirskim, sredozemskim in alpskim rastlinstvom, vodijo do jam s starodavnimi napisi ter do izvirov in razglednih točk z edinstvenim pogledom na Tržaški zaliv. Izredno slikovit je tudi 36-metrski slap Supet, ki včasih pozimi poledeni. Ostanki rimskega vodovoda, razvaline gradu Lorencon in Muhovega gradu ter starih mlinov in cerkev svete Marije pričajo o bogati zgodovini teh krajev. Po vsej dolini so označene poti.

 Naravoslovno-zgodovinska učna pot Hrpelje

Info za obisk: Vladimir Grželj, 031 539 028, in Darij Jelušič, 041 282 453
Pot se prične pri osnovni šoli v Hrpeljah. Dolga je 4,5 km in pelje mimo zanimivosti naravne in kulturne dediščine Hrpelj: vaški vodnjaki v vasi, cerkvica sv. Antona na hribu, »kalonje« starih domačij, Lijakov kal, Štirn’ca – nekdaj edini vodni vir, kamor so žene hodile po vodo, spodmol, kjer danes domuje jazbec, pečina, ki je pastirjem služila za zavetišče, ter »škavnice« z vodo. Pot je označena s kamni, poslikanimi s kuščarjem zelencem, ki mu zaradi zaraščanja pokrajine grozi izumrtje. Drevesa in grme prepoznamo s pomočjo tablic s slovenskimi in latinskimi imeni. Prijazni vodiči vam bodo pripovedovali legendo o skrivnostni »stopenjci« Matere božje, o skritem zakladu, o zgodovini apnenic in ledenic ter še o marsičem. V vsakem letnem času!
 zgibanka_ucna_pot_hrpelje.pdf.pdf  bytes

Spominska tigrovska krožna pot Ocizla–Beka

V Ocizli so v spomin na domačine Tigrovce, prve borce za slovensko zemljo in besedo, uredili pot ob naravnih in kulturnih znamenitostih Ocizle in Beke (4 km od Kozine). Pot je dobro označena, prične se sredi vasi ob informacijski tabli in zahteva dve uri zmerne hoje. Rumene markacije nas vodijo mimo izvira vode Luze, razvalin mlinov, naravnega mostu z Miškotovo jamo, Maletove jame s slapom na vhodu, čudovitega Blaževega spodmola, Ociske jame, slapa pod Beko, »ščedenc« in drugega. Enkrat letno se organizira skupinski pohod (nedelja, najbližja 10. juniju), ko je možen tudi ogled spodmola ob spremstvu jamarjev, za pohodnike pa se pripravi tudi okrepčilo.

 

Za pohodnike 

Via Alpina 

Dobro označena pot s tablicami in smerokazi povezuje sedem alpskih evropskih dežel. Prične se v Monaku. V Slovenijo pride čez Pesek in našo občino prečka po naslednji poti:
Pesek – Krvavi Potok – čez Golič na sveti Tomaž – Veliko Gradišče do planinske koče na Kokoši. Od tu se pot nadaljuje proti Lipici. Hoje: 1 h 15
  

Planinska pot Hrpelje–Slavnik 

Ena prvih markiranih poti na Primorskem, od 1953. leta. Označili so jo osnovnošolci pod vodstvom učitelja Potočnika. Prične se v Hrpeljah pri osnovni šoli in krene v pobočje Hrpeljske gore, nad žlebe, nad bivak pri Lipi in čez Bukovce na Jegen, nato se pod Grmado priključi slovenski planinski poti iz Prešnice na vrh Slavnika. Hoje: 2 h 30

Iz Povžan na Slavnik 

Pot se prične v Povžanah pri Materiji, nasproti gasilskega doma, nadaljuje ob Jegnu čez Radine in se priključi slovenski planinski poti iz Prešnice na vrh Slavnika. Hoje: 2 h 15

Evropska pešpot E6

Do Pregarja pride iz ilirskobistriške občine in se nadaljuje čez Gabrk – Rjavče – Brezovo Brdo – pri Krkovcu – mimo Ritomeč do jame Dimnice, kjer se priključi slovenski planinski poti, ki pelje čez Markovščino na vrh Slavnika. Hoje: 5 h

Slovenska planinska pot Maribor–Ankaran

V našo občino pride iz Škocjanskih jam in se nadaljuje preko Podgrada pri Vremah – Artviže (najvišja točka v Brkinih, 817 m) – Mrše – Slivje – Markovščina – Skadanščina – proti vrhu Slavnika. Hoje: 6 h

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + eighteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.