Pohodništvo goriška, primorska

POT št. 5: POT PO GREBENU GRINTAVCA

Izpred hotela greste mimo farne cerkve sv. Ane, ki je pomemben baročni kulturni spomenik, delo arhitekta Gregorja Mačka. Notranjost je bogato opremljena z deli domačih mojstrov iz 19. stoletja, danes je lepo obnovljena. Zavijete desno in po glavni cesti nadaljujete pot. Smerokaz vas usmeri, da prečkate cesto in po ozki ulici nadaljujete pot v desno smer, kjer kmalu preide v stezo. Greste po grebenu Grintavca proti vasema Čeplez in Planina. Prav tod in dalje proti Škofju je vodila stara antična pot. Ko pridete na glavno cesto, jo lahko prečkate in greste proti Planini ali pa se že začnete vračati v dolino. Po približno dveh kilometrih, zavijete na ostrem ovinku levo, na stransko pot ter se mimo hiš spustite v gozd. Pot nadaljujete vzporedno s cesto in potokom Oresovko proti Cerknem.

POT št. 6: POT STARIH ČEŠPELJ

Ta pot vas vodi proti vasi Labinje in ima več različic. Najkrajša pelje skozi zaselek Ralne, je manj zahtevna in traja 1,5 ure. Druga vas vodi nekoliko nižje pod vasjo, nazaj na glavno cesto in traja cca. 2 uri. Tretja, najdaljša, pa vodi prav v vas, čez prelaz do ruševin stare rudarske cerkve, do t.i. Miklavževega turna. Po ustnem izročilu se je ohranila pripoved, da je pod ruševinami zvonika in cerkve skrit zaklad, strela pa bi ubila vsakogar, ki bi ga skušal odkopati. Po kolovozu sledite oznakam za vrnitev nazaj v dolino. Na tej poti se vam odpira čudovit pogled na Cerkno ter vasi Planino in Čeplez na nasprotnem pobočju. Vas je znana po češpljah in, če se v jesenskem ali zimskem času sprehajate tam okrog, si lahko ogledate tudi žganjekuho.

POT št. 7: POT V BOLNICO FRANJO

Silovito deževje in narasle vode na Cerkljanskem so septembra 2007, močno poškodovale Partizansko bolnico Franja v Dolenjih Novakih pri Cerknem. Dostop v sotesko Pasice ni mogoč in vsi ogledi so odpovedani do leta 2010.
Iz Cerknega vas pot vodi po glavni cesti proti Novakom. Pri Gostilni v Logu zavijete levo in se ob potoku skozi gozdiček vzpnete do parkirnega prostora. Od tu vodi steza v sotesko potoka Čerinščica, do soteske Pasice. V njej so leta 1943 zgradili znamenito partizansko bolnišnico, ki jo je vodila ustanoviteljica Franja Bojc-Bidovec. Je izjemen, še ohranjen avtentičen spomenik iz časa NOB. Po ogledu soteske se lahko odpravite po isti poti nazaj v Cerkno ali pa potepanje nadaljujete proti Črnemu vrhu, kjer pozimi lahko smučate, poleti pa uživate v sprehodih ali v nabiranju gob in borovnic.

POT št. 8: PO STOPINJAH ZGODOVINE

Iz Cerknega se povzpnete po pobočju hribčka Brdce, mimo spomenika 47. tečajnikom 6. partijskega tečaja, ki so padli ob nemškem napadu na Cerkno leta 1944.Po kratkem vzponu, na razpotju zavijete levo do domačije v Galežu, kjer si ob poti lahko ogledate staro sušilnico sadja. Pot vas vodi v miren gozd, kjer boste prevzeti od ptičjega petja in pogleda na Porezen presenečeni ugotovili, da ste že prišli v vas Trebenče.
V Trebenčah, na hribčku z lepim razgledom, stoji cerkvica sv. Jošta. Leta 1595 je bila že na spisku cerkev na Cerkljanskem. V jedru ima gotske značilnosti, ki so še ohranjene kljub barokizaciji v 17. stoletju. Pri obnovi so bile odkrite freske iz 15. in 16. stoletja. V tleh pri vhodu v zakristijo naj bi po izročilu ležal zaklad, a največji zaklad je gotovo cerkvica sama s svojo pojavnostjo in duhovnim poslanstvom. V Vojnem muzeju v Trebenčah je na ogled več kot 1000 eksponatov, večinoma iz I. in II. svetovne vojne.
V glavnem zbirka zajema osebno oborožitev, opremo in osebne predmete takratnih vojakov, zbirko topovskih granat različnih kalibrov, posamezne dele artilerijskih orodij, protipehotnih min, preprek…
Po prečkanju glavne ceste se za trenutek ustavite pri kapelici ob poti, ki vas vodi nazaj v Cerkno.

IDRIJA

Pohodniška pot: Idrijsko Cerkljanska planinska pot 

(Idrija – Zadlog – Črni Vrh – Gore – Bevkov vrh – Cerkno – Kladje – Franja – Porezen – Kojca – Šebrelje – Jelenk – Kanomlja – Vojsko – Idrija)Pot je mešanica vzponov in spustov in zaradi hribovite pokrajine z vrhov sestopamo v grape, iz dolin pa se vzpenjamo na grebene. Več…

Koča na hleviški planini

Za kočo skrbi Planinsko društvo Idrija. Zgrajena je bila pred 50 leti s prostovoljnim delom zagnanih Idrijčanov – ljubiteljev planin, pod vodstvom takratnega predsednika PD, Janeza Jerama. Več…

Pirnatova koča na Javorniku 

Dostopi:
• iz Črnega Vrha (2 varianti)
• od Gostišča pri Vodnjaku (na prevalu med Črnim Vrhom in Colom) čez Kanji Dol
• iz Hotederšice po NPP
• iz Cola po SPP
• iz Podkraja v obratni smeri SPP ali iz Hrušice (Gostišče Stara Pošta)
• z avtom po makadamski cesti (odcep od ceste Črni Vrh – Col) Več…

NOVA GORICA

Pešpoti in pohodništvo

SOLKAN • PREVALO • SVETA GORA • VODICE (SPOMENIK) PREŠKI VRH • PREVALO

Po jarkih in rovih I. svetovne vojnes
Dolžina poti: 9,5 km, 4 h – 4 h 30 min
Nadmorska višina najvišje točke: 652 m
Oznaka pešpoti: Knafelčev planinski znak


SOLKAN • PREVALO • SVETA GORA

Dolžina poti: 4 km, 1 h 30 min – 2 h
Nadmorska višina najvišje točke: 682 m
Oznaka pešpoti: Knafelčev planinski znak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen − one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.