Pohodništvo goriška, primorska

Kopa(1360 m)

Turistično društvo Novaki je v želji, da bi obiskovalcem približalo tudi manj znane kotičke tega dela Cerkljanske, uredilo in označilo sprehajalno krožno pot na Kopo.
Izhodišče poti je na Raspet (1050 m), ki se nahaja na meji med Novaki in Davčo, (tu je tudi meja med Primorsko in Gorenjsko). Z izhodišča samega je že viden cilj poti, 1360 metrov visoka skala na pobočju Cimprovke, ki so jo domačini zaradi podobnosti z oglarsko kopo poimenovali »Kapa« oz. Kopa. Na izhodišču stoji informativna tabla »Razgledna sprehajalna pot na Kopo«. Tu je urejeno tudi parkirišče. Pot je označena s smerokazi, dodatno pa nam pot kažejo markacije v obliki »novaške lok smučke«, značilne samo za vas Novaki.
Več o sprehajalni poti Kopa na strani TD Novaki.

Kojca (1303m)

Na Kojco vodi vrsta lepo označenih markiranih poti, mi pa bomo opisali pot iz Jesenice, majhne vasice na vzhodnem pobočju Kojce. Ob priključku poti iz Zakojce postane pot naenkrat zelo položna ter vodi vzporedno s pobočjem na prve travnike, kjer boste v juniju poleg pogačic, čmerik in kukavic opazili tudi rožnate cvetove gadnjaka. Na koncu travnika je lenarjenja nepreklicno konec – pot se začne spet strmo vzpenjati, tokrat po travnatem bregu naravnost proti vrhu. Tik pred vrhom se pobočje zravna, znajdemo se na širokem, položnem travniku pod vrhom Kojce. Uživate lahko v razgledu na bohinjske gore in Porezen, ki se dvigujejo severno in vzhodno od Kojce, ter na vrhove Cerkljanskega in Idrijskega hribovja na jugu in zahodu.

Črni vrh (1291m)

Koča stoji na prisojni strani malo pod vrhom Črnega vrha. Od koče se razprostira razgled proti vzhodu, jugu in zahodu, z bližnjega Črnega vrha pa tudi proti severu. Proti vzhodu vidimo gorsko sleme med Črnim vrhom in Blegošem ter južna pobočja, ki padajo proti ozkim dolinam Cerknice, Kopačnice in Volaščice ter njenih pritokov; na južni strani je v bližini Cerkljansko in Idrijsko hribovje.
Dostop:
Z avtom po delno asfaltni lokalni cesti iz Cerknega 15 km; po lokalni cesti iz Davče (odcep v zaselku Osojna Davča) 6 km, Leskovica: iz Cerknega po cesti ob Cerknici v Dolenje Novake in po poti skozi Gorenje Novake 3h; iz Leskovice mimo Zavetišča na Robidenskem brdu 2h.

Bevkov vrh (1051 m)

Bevkov vrh je najvišji vrh grebena, ki loči dolino Idrijce, dolino Cerknice in dolino Hobovščice. Opis poti: Po glavni poti iz Cerkna proti Škofji Loki, na Kladju zavijemo desno. Pred nami se odpre čudovit razgled na Porezen in Cerkno. Držimo se zgornje poti v smeri kmetije Na Ravan, kjer lahko kupite odličen domači sir. Od tam je še približno pol ure do vrha, kjer stoji kapelica in kjer dobite žig. Pot je nezahtevna in traja cca dve uri.

Ermanovec(1026 m)

Ermanovec (1026 m) je najvišji vrh v grebenu, ki s severo-zahodnega konca zapira Poljansko dolino. Z vrha Ermanovca boste imeli odličen razgled na celotno Škofjeloško hribovje, dele Cerkljanskega hribovja, Žirovski vrh ter ostale vrhove v okolici. Na Ermanovec in bližnjo planinsko kočo vodi vrsta planinskih poti – s Trebije se boste na Ermanocev povzpeli v uri in pol, vzpon iz Hotavelj preko Slajke bo zahteval od vas skoraj tri ure, s Sovodnja in iz doline Kopačnice boste porabili približno uro hoda, najenostavnejša pa je pot s prevala Kladje, ki večinoma teče po precej ravnem grebenu.

POT št.1: SONČNA POT

Pot pelje iz središča Cerkega, po sončnem pobočju, do 3 km oddaljene vasi Zakriž. Za hojo po asfaltni, vijugasti in dokaj strmi poti ste nagrajeni v vasi, ko si lahko ogledate staro vaško “pajštvo” (sušilnico sadja), v kateri jeseni še sušijo sadje, večji del pa ga predelajo v domače žganje. Pot se nato vije po pobočjih proti vasi Trebenče, kjer lahko zavijete desno pred vasjo Gorje in po makadamski cesti, skozi Mostanijo pridete nazaj v Cerkno ali pa pot nadaljujete kar po glavni cesti do Cerknega.

POT št. 2 : RAZGIBANA POT

Vodi vas skozi vas Zakriž, prav na sleme nad vasjo Vrh Križa, kjer se cesta razhaja proti Ravnam in Bukovemu. In prav skozi vas Ravne vodi ta razgibana pot. Znana je po redki znamenitosti – aragonitni jami. Iz nadmorske višine 700 m se spustite v Dolenje Ravne, kjer vas tabla usmeri na makadamsko pot.Sledi položen, miren sprehod, na katerem si lahko ogledate staro cerkljansko hišo, božje znamenje ob poti in se okrepčate s studencem ob poti. Nazaj v dolino se spustite po senožetih in travnikih skozi zaselek Čelo. Dolžina poti je za cca. 4 ure.

POT št. 3: POT TREH MOŽNOSTI

Pot vas vodi iz središča Cerknega po pobočju proti SZ do 3 km oddaljene vasi Zakriž. Po približno 1,5 km hoje se odcepi in zavije desno na kolovoz. Ob njej vidite staro cerkljansko hišo, napijete pa se lahko tudi čiste studenčnice. Lepa in ne težko dostopna pa se pred vami dvigne vzpetina Gradišče, kjer so našli antične novce in orožje. Na klopci ob poti si lahko odpočijete, uživate v čudovitem pogledu na Cerkno in okoliške vasi in se nato spustite nazaj v dolino. Pot (3a) je primerna za sprehajalce vseh starosti, saj je dolga 1,5 ure in ne preveč naporna. Lahko pa se odločite za daljšo različico in se sprehodite naprej do vasi Trebenče (3b), dolžina 2 uri.

POT št. 4: GOZDARSKA POT

Ta pot pelje na levi breg reke Cerknice, v strmo pobočje hriba Lajše. Začetek vodi po asfaltni cesti in po približno pol ure zmerne hoje zavijte levo v gozd. Ob poti se lahko odžejate s čisto studenčnico in se nadalje odpravite po gozdni stezi in pri ograjenem Gozdarskem vrtu zavijete levo na stezo. Na gozdni jasi vas čakajo klopce, kjer si lahko odpočijete, se naužijete svežega zraka ter uživate v čudovitem pogledu na Cerkno, vasi v okolici ter na naš najvišji vrh Porezen. Sprehajalna pot je primerna za vse ljudi, ki si v kratkem času želijo pobegniti ven iz mesta.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 13 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.