Pohodništvo goriška, primorska

Lemovje

Pot se strmo dviga nad dolino in vasjo Soča. Tik preden nas pripelje do vasi, prečkamo bukov gozd. Da se približujemo vasi nas spomni kamnit zid s prehodom ter čudovit pogled na Bavški Grintavec. Kmalu se pred nami odpre pogled na hiše, ter enkraten razgled na Vrsnik z okoliškimi hribi na nasprotni strani. Nad vasjo je gozdni rezervat Lemovje, zajema zelo star bukov gozd, ki so ga domačini negovali zaradi varovanja domačij pred snežnimi plazovi.

Planina Za skalo


Sicer opuščeno planino Za skalo je pred nekaj leti obnovil Triglavski narodni park. Prijeten senčen in nezahteven vzpon na planino vodi večinoma skozi gozd, proti koncu poti se gozd umakne nekdanjim pašnikom. Planina je čudovit spomenik visokogorske pastirske stavbne dediščine.  Planina Za skalo je izhodišče za nekaj daljših planinskh tur, na primer preko Velikih vrat v dolino Triglavskih jezer, preko Oslove škrbine do Komne. Planina je priljubljeno izhodišče vodenih tur po brezpotjih. S planine se ponuja veličasten razgled na vas Vrsnik in Bavški Grintavec.

Krnsko jezero 

Pot na Krnsko jezero se prične na koncu doline Lepena, ob planinskem domu Klementa Juga. Mulatjera se vije večinoma preko gozda, ki nam v vročih poletnih mesecih zagotavlja senco. Steza se ob gornji postaji tovorne žičnice zravna in po 15 minutah pridemo do Koče pri Krnskih jezerih. Do jezera je še kakih 15 minut nezahtevnega sprehoda mimo leta 1997 opuščenih, a še vedno dobro ohranjenih pastirskih stanov na planini Duplje. Steza vodi preko opuščenih pašnikov do Krnskega jezera, ki velja za naše največje visokogorsko jezero. Leži na višini 1391 metrov, je 400 metrov dolgo in na najglobljem mestu globoko 17 metrov. Jezero skoraj popolnoma poplavlja kotanjo v vznožju Krna, na katerega se odpira pogled prav z jezerskega brega.

Kriški podi 

Kriški podi so zakraseli podi, ki se dvigajo nad dolino Trenta, med pobočji Pihavca, Bovškega Gamsovca, Stenarja, Križa in Razorja. Vidni so v značilni panorami iz Trente, še posebej Pogačnikov dom na Kriških podih(2050 m), ki je postavljen prav na njihov rob. Izpred koče je tako enkraten razgled na dolino Trenta.  Pot se prične v dolini Zadnjice in sodi med ene najlepših planinskih poti v okolici, saj nas vodi po raznoliki pokrajini: od gozda v začetnem delu, do skalnatega dela na vrhu, tik preden dosežemo pode.

Triglav / dolina Triglavskih jezer

Vzpon na Triglav iz doline Trente spada med najkrajše dostope, a kljub temu zahteva dobro fizično kondicijo in poznavanje gibanja v gorskem svetu. Še posebej takrat, kadar vremenske razmere niso najugodnejše.  Predlagana pot je krožna, prične in konča se v dolini Zadnjice in traja 3 dni s prenočevanjem v planinskih kočah.

BRDA

Pot 1 – ČMPEVKA 
Dobrovo-Gradno-Vedrijan-Dobrovo
Pot 2 – ČRNICA
Dobrovo-Slavče-Hlevnik-Hruševlje -Neblo-Fojana-Dobrovo
Pot 3 – DRUGMBERNCA
Dobrovo-Imenje-razgledni stolp-Šmartno-Dobrovo
Pot 4 – KOZANKA
Dobrovo-Medana-Kozana-Biljana-Dobrovo
Pot 5 – GRADNIKOVA UČNA POT 
Pot 6 – PRVAČNCA
Dobrovo-Kozlink-Jordano-Ceglo-Berjač-Medana-Dobrovo
Pot 7 – BJLA CPIKA
Dobrovo-Barbana-Plešivo-Dugo-Ceglo-Medana-Dobrovo
Pot 8 – TRCINKA 
Peternel-Nozno-Slapnik-Peternel
Pot 9 – KARNJUKA 
Hum-Na Vrhu-Kucelj-Brestje-Kojsko -Hum         

CERKNO

Porezen (1630m)

Porezen je najvišji vrh Cerkljanskega hribovja in eden od treh najvišjih vrhov južnega predgorja Julijskih Alp (druga dva sta Ratitovec in Blegoš), s čudovitim razgledom na Cerkljansko hribovje, Bohinjske gore in Julijske Alpe. Le nekaj metrov pod vrhom je tudi planinski dom. Na vrhu stoji tudi veliko spominsko obeležje. Vrh ima žig in vpisno knjigo.

Na Porezen vodi množica poti – iz cerkljanske smeri se lahko nanj povzpnemo iz Poč ali Poljan, iz Baške grape vodita poti iz Hude Južne in skozi Zakojco, s severne strani se lahko nanj povzpnemo iz Petrovega Brda, z vzhodne strani pa vodita poti iz Davče in Novakov. Na Porezen se lahko povzpnemo po manj znani, a zato nič manj prijetni, senčni in večinoma položni poti iz Jesenice.

Vsako leto, zadnjo nedeljo v marcu in avgustu, poteka tradicionalni pohod na Porezen.

Blegoš (1564 m)

Blegoš je najvišji vrh Škofjeloškega hribovja in (poleg Ratitovca in Porezna) eden od »velikih treh« predalpskih vrhov. Travnat vrh nam v lepem vremenu zagotavlja enkraten razgled: poleg okoliških vrhov bomo opazili celoten greben Spodnjih Bohinjskih gora, najvišje vrhove okoli Triglava, celotne Karavanke in Kamniške Alpe, v dneh z zelo čistim ozračjem pa seže pogled na jugu vse do Snežnika. Ni čudno, da na tako pomemben vrh vodi vrsta markiranih poti, ki nam nudijo široko paleto izletov – od kratkega polurnega sprehoda do kratkih izletov s Črnega Kala, grebenskih sprehodov s Starega vrha nad Škofjo Loko ali Črnega vrha nad Cerknim do precej zahtevnih vzponov iz doline Poljanščice ali Selščice.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

six + 7 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.