Pohodništvo goriška, primorska

PIRAN

Obalna pešpot (13 km)

Najdaljša izmed desetih pešpoti poteka skorajda ves čas neposredno ob morju. Bližina morja in pogled  tja daleč do tujih obal in gorovij dajeta tej poti poseben šarm. Obalna pešpot na svojstven način poveže vsa urbana naselja piranskega prostora in je “hrbtenica” vseh ostalih pešpoti. Celotno pot v eni smeri lahko prehodimo v sedmih urah.

2. Piranska pešpot (3 km)

Pot, ki obkroži mesto Piran, vam ga predstavi v prav posebni luči. To mesto je resnično fotogenično iz vsake perspektive. Pot je nadvse slikovita, nezahtevna in le tu in tam rahlo strma. Nikar ne pozabite fotoaparata! Sprehod po tej poti predstavlja uro in pol popolne sprostitve.

3. Portoroška pešpot (5 km)

Krožna pot okoli Portoroža bo navdušila še največje godrnjače. Previdnejši moramo biti na dveh mestih, kjer prečkamo glavno cesto, vse drugo pa je kljub nekaj več ovinkov, zaradi česar moramo paziti na smerne oznake, popoln užitek. Vedute, parki, krajina, zabavišča, vse se nenehno izmenjuje. Ta terapija traja slabi dve uri.

4. Lucijska pešpot (4 km)

Ta krožna pešpot vas popelje tudi skozi Lucijo, največje naselje piranske občine. Pokaže vam, da sta Lucija in njena neposredna okolica še kako barviti in privlačni. Resda gre tu in tam rahlo navkreber, vendar vam bo celotna pot vzela le dve uri hoda, a “baterije” si boste napolnili za daljši čas.

5. Med zalivoma (2 km)

Vezno pot, ki povezuje Fieso s portorožem, si lahko izberemo kot kratko samostojno pot, še bolje pa kot kombinacijo pri izboru daljših sprehodov. Pot boste prehodili v 45 minutah. večinoma vas bo vodila po “kozji” stezici skozi neokrnjeno naravo in goščavo. Na obeh straneh lahko sprehod nadaljujete po eni od preostalih piranskih poti.

6. Skozi tunel (3,5 km)

Ta pešpot povezuje Strunjan in Portorož skozi tunel nekdanje ozkotirne proge Trst-Poreč. To preprosto morate doživeti. Zdaj sonce, naslednji trenutek popolna tema in potem presenečenje – iz mondenega in živahnega Portoroža v mirni in solinarski Strunjan v eni sami uri – noro!

7. Med oljkami (4 km)

Iz strunjanske doline in Strunjana je mogoče priti do portoroško-bernardinskega območja na več načinov. Ena od poti je speljana skozi tunel, druga pa nas navdušuje s prekrasnimi panoramami in predvsem z nasadi oljk. Pot, trajajoča uro in pol in na trenutke rahlo strma, je lahek zalogaj za vsakogar.

8. Pešpot treh dežel (5 km)

Pešpot, ki povezuje strunjanski predel z lucijskim, je vredno prehoditi, saj zaradi izjemne slikovitosti in vedut, ki jih ponuja, deluje že skoraj nestvarno. Na vrhu griča, med Lucijo in Strunjanom, se vam ponuja vsa lepota hrvaškega predela severne Istre, italijanske obale, naših gora in Istre. Tri države zaobjamete z enim samim pogledom! In vse to le v dveh urah hoda.

9. Strunjanska pešot (3,5 km)

O lepoti, slikovitosti ali prikupnosti te poti je težko pisati, saj ni ustreznih besed za nekaj tako izjemnega. To pešpot preprosto morate prehoditi. Poteka po robu enega najvišjih klifov Jadrana ter po zaščitenem področju, je nezavarovana in vse to je potrebno upoštevati. Oglejte si dobro uro dolg film, ki ga zmore ustvariti le narava.

10. Seška pešpot (4 km)

Če se želite popolnoma odmakniti v neki drugi svet, potem je Seška pešpot prava izbira. Morje, Forma viva, spokojnost, stara lesena plovila v seškem škveru, pogled na Portorož iz drugačne perspektive, pravljica z naslovom soline, edinstveno “mostišče” kanala sv. Jerneja in še milijon razlogov, da žrtvujete slabi dve uri hoda za nepozaben dan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty − two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.