Pohodništvo goriška, primorska

Pot vezistov in kurirjev 

Tatre – Orehek – Slivje. Tu se pridruži slovenski planinski poti na vrh Slavnika.

Pot Istrskega odreda (Slavnik–Žabnik) 

Slavnik – čez Mala vrata – Velika Plešivica – Velika vrata – Mala Plešivica – Razsušica (najvišji vrh v naši občini, 1083 m) – Medvižica – Žabnik (ali Ostrič). Hoje: 5 h.
V sklopu poti Istrskega odreda sta označeni tudi pot z Žabnika do ribnika pod Koritnjakom ter do Zagrada. Pot je možna tudi iz Skadanščine, kjer se odcepi od Slovenske planinske poti na levo, proti poti na Mala Vrata, kjer se naveže na pot Istrskega odreda.

Brkinska sadna cesta

Brkini so poznani po pridelavi kakovostnega sadja, predvsem jabolk in češpelj ter po brkinskem slivovcu. Geografsko obsegajo hribovito območje, ki leži na ozemlju štirih občin: Divače, Hrpelj-Kozina, Ilirske Bistrice in Pivke. Območje leži na flišni podlagi na nadmorski višini 400-750 m. Podnebje je prehodno med mediteranskim in celinskim.  V Brkinih so se s sadjarstvom začeli ukvarjati proti koncu 18. stoletja. V 19. stoletju so določene sadjarske družine iz Brkinov brkinsko jabolko predstavile na razstavah v Parizu in Dunaju in s tem bistveno pripomogle k prepoznavnosti brkinskega jabolka med evropsko elito.  Danes se v brkinskem sadnem okolišu s sadjarstevom ukvarja okoli 120 sadjarjev na skupaj 153 ha sadovnjakov jablan, hrušk, češpelj, lesk, višenj, breskev in češenj.

IZOLA

Ribiška pot

Izolo zaradi bogate ribiške tradicije poimenujejo tudi ribiško mesto. Tovarne za predelavo rib, pristanišča, ladjedelnice ali, kot jim pravijo domačini, škveri, zložene mreže in duh tega skrivnostnega poklica, pa bodo vaši spremljevalci na slikoviti sprehajalni poti.
Primerno štartno mesto je izolska ladjedelnica in sprehod mimo tovarniških kolmpleksov Delamaris. Po rahlem vzponu mimo starodavnih zidov prvotne tovarne pot zavije desno in se po nekaj sto metrih začne spuščati skoraj do morja. Na takoimenovanem Petelinjem rtu je urejeno pristanišče za pretovor rib, nedaleč stran v morju pa še danes vrelci bruhajo termalno vodo. V preteklosti je bilo na tem območju zdravilišče, ki pa se je kasneje umaknilo potrebam ribje predelovalne industrije.

Pot nadaljujete čez kopališče Svetilnik, mimo pristanišča velikih ribiških bark in mandrača. Sprehodite se čez Sončno nabrežje, preko kovinskega mostu prečkajte nekdanjo manjšo ladjedelnico, kjer sedaj domuje en izmed izolskih jadralnih klubov in vstopite v marino. Visok dimnik v osrčju nekdanje tovarne Argo, je spomin na čase, ko so v Izoli pognali prvo parno turbino in postavili prva tovarniška dvigala.

Skozi vinograde, oljčnike, in sadovnjake

Sprehod začnemo v delu Izole imenovanem »na Rudi«. Na tem mestu so nekoč kopali ilovico za tamkajšnjo opekarno, vendar sta v spomin ostala le »rudniško« ime in s terasami zaznamovano flišnato pobočje. Mimo kmetije Zaro, nas po asfaltirani razgibani cesti speljani ob nasadih trt, oljk in sadnega drevja, pot skozi most pod izolsko obvoznico pripelje v enega največjih tukajšnjih vinogradov. Pred nami je naselje Livade, sprehajalci pa običajno zavijejo levo in izberejo pot proti Simonovemu zalivu skozi Jagodje.

Pot je primerna tako za sprehode, kot za vožnjo s kolesom, vendar je zaradi nekoliko bolj razgibanega prvega dela poti in kombiniranih vzponov ter spustov primerneje, da se prvič skozi vinograde, oljčnike in sadovnjake odpravite peš.

Parenzana – Pot zdravja in prijateljstva

Del znamenite železniške povezave – Parenzane – med Trsom in Porečem je potekal tudi čez Izolo. Natančeno vrisano pot bodo kolesarji našli med »daljinskimi evropskimi potmi«, zabeležena pa je pod številko 8. Del Parenzane, ki vodi skozi Izolo, vas mimo rta Viližan in avtokampa Jadranka pripelje do skorajšnjega vstopa v mesto. Na travnatem platoju ob semaforiziranem križišču si lahko brezplačno ogledate originalno lokomotivo, sicer pa pot nadaljujete skozi industrijsko cono.
Rekreativci bodo ob poti v Livadah našli smerokaz za izolski tunel. Pot skozenj je varna, saj je le ta asfaltirana in ustrezno osvetljena, pripelje pa vas v Strunjansko dolino – dolino kakijev – sredozemskega sadeža, po katerem sega vse več ljubiteljev zdravega življenja.

Do predora pa se lahko sprehodite tudi skozi idilične ulice mestnega jedra ter se hkrati odločite še za ogledMuzeja Parenzana , našli ga boste v Ulici Alme Vivode 3. Obogateni z znanjem o poteku proge, gospodarskem in kulturnem vplivu povezave na tukajšnje prebivalstvo in izgledu vlaka, pa bo pot do Livad mimo nekdanje postaje (objekt ob otroškem igrišču Birba) in postajne restavracije (današnji kulturni dom) še bolj zanimiva.

KOPER

Dolina reke Dragonje 

Pot nas vodi po divji, zapuščeni in predvsem pozabljeni dolini reke Dragonje. Zapuščene terase, obdane s kamnitimi zidovi, bijejo bitko z nepremagljivim rastjem, ki briše že sedaj slabo opazno prisotnost človeka v preteklosti.

Pot zdravja in prijateljstva Parenzana

Pot vodi skozi stara mesta in naselja, enkrat tik ob morju, drugič med vinogradi in nasadi oljk, speljana je skozi kratke urejene tunele, prečka doline in se vzpenja preko gričev.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.