Pohodništvo dolenjska

Pot Romarjev  
Pot Romarjev od Žalostne gore preko Šentruperta in Vesele Gore na Zaplaz je posebna oblika oživljanja starih romarskih običajev. Ne gre za romanje v ožjem pomenu besede, ampak za pohodno pot, ki poteka po trasi romarske poti in posrečeno združuje prvine romanja (blagoslov romarjev na začetku poti, molitev pri znamenjih in križih med potjo, sveta maša ob zaključku) in moderno pohodništvo.

Pot Temenica   
Začetek pešpoti je pri gradu Trebnje. Tu je izhodišče že obstoječe gozdne učne poti in planinske poti, mimo pa poteka tudi Baragova pohodna pot. Grad leži le nekaj minut stran od avtobusne in železniške postaje. V neposredni bližini je izvoz iz hitre ceste/avtoceste Ljubljana-Novo mesto je veliko parkirišče ob gostišču Hribar in bencinskem servisu Petrol. Reka Temenica je oddaljena le nekaj 10 m.

Sončkova pot  

Na obrobju Trebnjega, v vasi Studenec se nahaja dobro označena gozdna pot, primerna za sprehod ali tek. Imenuje se »Sončkova pot«, čeprav jo nekaterim znana tudi kot pot »V kotlu«. Dolga je 2800 m, če pa se vrnete po njen na izhodišče, boste naredili okoli 5600 m, kar je ravno pravšnja razdalja, da se dobro razgibate in koristno izkoristite prosti čas.
Sama figuracija terena ni preveč zahtevna, saj pot večinoma poteka po ravnini, le na dveh delih se rahlo dviga oziroma spušča. Pot je tudi v primeru slabega vremena dobro prehodna, saj morate le na treh delih paziti, da se ognete blatnim lužam.

Urbanova pohodna pot  

Urbanova pohodna pot poteka po slikovitih vinskih goricah, gričih, dolinah in gozdovih osrednje Dolenjske. Pot je dolga okoli 25 km. Pot se prične v Rodinah pri Trebnjem pri stari vinski preši in gre po lepi vinski gorici Gradišče (varianta Stara gora) do Blatnega klanca. Iz smeri Debenec se priključi krak Urbanove poti od kapelice na Stanu pod Debencem preko vinske gorice Debenec. Oba kraka se srečata v lepem gozdu Blatni klanec. Pot nadaljuje skozi Zabukovje do Trigonometrične geodetske točke Zglavnica (Piramida Vrh). Od tu je v lepem vremenu neverjetno lep razgled po celi Sloveniji. Pot nadaljuje skozi vas Vrh in gorico Čilpah do križišča v Češnjicah in gre skozi vinsko gorico Reber v gorico Vinski vrh. V Vinskem vrhu je znamenita kapelica Sv. Urbana, zavetnika vinogradnikov iz leta 1702.

Vinogradniške pešpoti po obronkih Čateža

Ponujajo se tri zelo slikovite pešpoti, od katerih sta dve krožni. Markirane so z rumenim trtnim listom in modrim grozdom, rdeči vrček pa označuje gostinsko ponudbo na poti. Pešpoti potekajo po razgibanih, prijaznih vinorodnih goricah, mimo skrbno negovanih vinogradov in značilnih dolenjskih zidanic. Poti so prehodne v vseh letnih časih, še posebno zanimive pa so v času trgatve in po njej. Tudi pozimi, ko so višji hribi težje dostopni, se lahko podate na eno izmed poti in si naberete kondicijo za spomladanske podvige. Na vseh poteh se ponuja čudovit razgled na sosednje gorice, po dolenjskem in zasavskem gričevju ter Kamniških in Julijskih Alpah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.