Pohodništvo dolenjska

VINOGRADNIŠKA POT:

– dolžina poti: 5800 m
– čas hoje čez Resa: 50 min
– čas hoje do Straže: 1h 10 min
– zahtevnost: lažja
– teren: pretežno asfalt
– oznake: table
Konec vseh poti: avtobusna postaja Straža
Skupna dolžina poti: 12000 m
Vzdrževanje poti: Turistično društvo Straža Zavod za gozdove Slovenije, OE Novo mesto

 

ŠENTRUPERT

Steklasova pohodna pot*  

Srednjezahtevna krožna pohodniška pot po obronkih Šentruperta, dolga 20 km. Skozi neokrnjeno naravo po večinoma goznih poteh boste lahko spoznavali bogato naravno in kulturno dediščino Šentruperta ter uživali v prečudovitih razgledih po mirnski dolini.

Pot romarjev*

Srednje zahtevna romarska pot (28 km) od Žalostne gore preko Šentruperta in Vesele Gore na Zaplaza je posebna oblika ožiljanja starih romarskih običajev. Pohodna pot poteka po trasi romarske poti in združuje prvine romanja in mooderno pohodištvo.

TREBNJE

Baragova pohodna pot  

Baragova pohodna pot je že poldrugo desetletje priljubljen med pohodniki. Večji del se odvija po prijetni gozdni ali travnati pokrajini, celotna krožna pot pa je dolga 18 km. Pot po Baragovi življenjski poti se začenja v Trebnjem, pred župnijsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja, kjer je tudi  Baragov kip. Nadaljuje se v Malo vas in mimo Knežje vasi v Dobrnič in se preko Grmade in Vrhtrebnjega zaključi v Trebnjem. Vsebuje tri življenjske postaje Friderika Barage, in sicer Trebnje, Malo vas in Dobrnič ter se dopolnjuje s kvalitetno ostalo ponudbo v tem prostoru.

 

Emina romarska pot – Dolenjska  
Emina romarska pot povezuje kraje, ki so neposredno ali posredno povezani z življenjem sv. Eme (pred 995 – ok. 1045), ki je poznana tudi kot: Ema Pilštanjska, Ema Krška, kneginja Ema, Ema Breže-Selška, grofica Ema in Hemma v nemško govorečih deželah. Pot poteka preko Koroške, Štajerske, Dolenjske in Gorenjske in je povezana z istoimensko potjo v Avstriji (Hemma Pilgerweg).

Gozdna pot Zaplaške stezice   
Gozdna pot Zaplaške stezice vas popelje v osrčje zaplaškega gozda z izredno pestro sestavo drevesnih in rastlinskih vrst ter v zavetje Zaplaške Marije, saj je v neposredni bližini romarska cerkev Marije Vnebovzete, znana kot »Dolenjske Brezje«, in vam tako ponuja sozvočje narave in duha. Tukaj je našel svoj mir tudi pater Simon Ašič, znani zeliščar stiškega samostana.

Iz Trebnjega na Vrhtrebnje  
Pot iz Trebnjega na Vrhtrebnje se začne v Trebnjem (na bencinski črpalki ali motelu ob hitri cesti Ljubljana – Novo mesto), pri vhodu v Trebanjski grad, kjer je  informativna tabla, ki opisuje Baragovo pohodno pot – krožno pot po življenjski poti Friderika Barage. Do Vrhtrebnjega se prehodili le njen prvi del. Nekaj metrov više je tabla, ki opisuje gozdno učno pot Trebanjsko Bukovje. Tako se imenuje pobočje od Trebnjega do Vrhtrebnjega. Tudi ta učna pot se deloma ujema s pohodno potjo, večkrat pa se od nje loči. Pot na Vrhtrebnje se v začetku zložno vzpenja po mešanem gozdu. Ker je Bukovje prepredeno s potmi, je potrebno paziti na sicer zelo pogoste markacije, ki jih občasno spremljajo še markacije Baragove poti. Počasi se ob poti pojavlja vse več skal in pot postaja vedno bolj strma vse do skalnega roba.

Levstikova pot – Popotovanje od Litije do Čateža  
Pred dobrimi dvajsetimi leti se je v starem mestnem središču Litije zbralo 397 ljubiteljev pohodov iz vseh koncev Slovenije in se prvič odpravilo po poti, ki jo je v potopisu Popotovanje od Litije do Čateža opisal pesnik in pripovednik Fran Levstik. Odslej se na Martinovo soboto v Litiji vsako leto zbere množica ljudi, ki se odpravi po tej prijetni in ne preveč naporni poti ter podoživlja Levstikovo pripoved o lepotah krajev ob poti, o ljudeh in o svojih doživljajih.

Po sledeh Jurija Kozjaka  
 

Pohodna pot Speča lepotica  
Pohodna in gozdna učna pot »Speča lepotica« poteka v celoti znotraj meja krajevne skupnosti Mirna v občini Trebnje in se nahaja zahodno do severozahodno od naselja Mirna. Pohodnik ima na izbiro dve poti. Daljša in zahtevnejša pot je dolga približno 19 km z dvema vzponoma in enim spustom, višinska razlika med izhodiščno točko in najvišjo točko poti znaša 181 m. Krajša in manj zahtevna pot pa je dolga približno 8.5 km, višinska razlika med najnižjo in najvišjo točko pa znaša 146 m.

Pot Mare Rupena, odcep E7  
Pot Mare Rupena je odcep evropske pešpoti E7 od Dolenjskih Toplic prek Dobrniča do Žužemberka. Zasnovana je v letu 2003 kot trajen spomin na Maro Rupena, delegatko 1. kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze in na kongresu izvoljene prve sekretarke te organizacije ter kot na neumorno aktivistko za izboljšanje položaja kmečkih žensk in razvoj slovenskega podeželja, posebej manj razvitih območij Dolenjske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.