Po sirarskih poteh po planinah Zgornjega Posočja

Po sirarskih poteh po planinah Zgornjega Posočja

Posoški razvojni center, ki se je vključil v evropski projekt Tasty Cheese Tour, je skupaj z nekaterimi sirarji in lokalnimi turističnimi vodniki pripravil osem sirarskih poti. Namen projekta je dvig prepoznavnosti zaščitenih sirov z vključevanjem v turistično ponudbo, je za STA povedal direktor uprave Občine Kobarid Simon Škvor.

Sirarske poti se raztezajo od Loga pod Mangartom do pašnikov v hribih na Tolminskem. Vrata bodo imele odprta Idrska planina, sirarna v Logu pod Mangartom, planine Božca, Polog, Zaslap, Krnica, štiri planine pod Krnom ter planine med Stadorjem in Razorjem, ki ponujajo svojo zgodbo bovškega sira in sira tolminc.

“Sirarska pot poskuša ljudem predstaviti območje, način priprave sira, hkrati pa ljudem omogoča tako degustacijo kot uživanje v pokrajini. Ta sirarska pot je nekakšen sinergijski produkt, ki bo velika dodana vrednost,” je povedal Škvor. Kot je še pojasnil, se sirarska pot navezuje tudi na kobariški avtobus hop ON hop OFF.

Že otvoritev sirarske poti je pokazala veliko zanimanje obiskovalcev. “Ravno to je bistvo turizma, da se poskuša povezati vse, kar lahko določeno območje ponudi. Zato ne dvomimo, da bo sirarska pot velika uspešnica,” je še dejal Škvor.

V vsaki partnerski regiji – sodelujejo še podobno odročni kraji Španije, Latvije, Malte, Bolgarije in Italije – vzpostavljajo sirarsko pot, ki obiskovalcu razkriva zgodbe o zgodovini in tradiciji proizvodnje sira.

V Zgornjem Posočju živijo številne sirarske planine, ki ponujajo avtohtone tipe trdega sira, ovčjega bovškega in tolminskega kravjega. Mleko predelujejo tudi v skuto, maslo, sirotko in kislo mleko, ki bodo prav tako vključeni v sirarske poti. V Posočju je aktivnih 16 mlečnih planin, več od njih pa je sirarn.

vir: krog.sta.si

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.