Odprtje fotografske razstave in predstavitev Mreže Parki Dinaridov

NARAVA NAS POVEZUJE
PARKI DINARIDOV

odprtje fotografske razstave in predstavitev Mreže Parki Dinaridov
petek, 17.5.2019, ob 19.00, Center TNP Bohinj

Center TNP Bohinj bo od maja do konca avgusta eno od prizorišč velike razstave Narava nas povezuje – Parki Dinaridov. Vabljeni na njeno odprtje in predstavitev Mreže Parki Dinaridov, ki bo v petek, 17. maja 2019, ob 19.00.

Razstava bo krasila tudi ostala info mesta TNP: Informacijsko središče Dom Trenta, Infocenter Triglavska roža Bled, Zeleno Hišo TIC Kobarid in Slovenski planinski muzej v Mojstrani, na ogled bo do konca avgusta.

Fotografije velikih formatov prikazujejo 58 od 92 zavarovanih območij, ki so združena v zvezo Parki Dinaridov in se raztezajo od Slovenije preko Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Kosova, Črne Gore in Albanije. Razstava predstavlja naravne vrednote in kulturne znamenitosti zavarovanih območij, ter koristi varovanja teh območij za lokalne prebivalce ter ljudi, ki živijo v širši regiji.

Mreža Parki Dinaridov je bila ustanovljena konec leta 2014 v Podgorici, kjer ima tudi sedež. Parki Dinaridov – mreža zavarovanih območij Dinaridov želi s svojimi ukrepi vzpostaviti in uresničiti skupni interes za izboljšanje varstva okolja ter trajnostnega razvoja in izboljšati sodelovanje med zavarovanimi območji v državah Dinarskega loka. To sodelovanje se nanaša predvsem na krepitev kulturnih in naravnih vrednot zavarovanih območij Dinaridov, na njihovo promocijo in podporo zahtevam zavarovanih območij ter na izvajanje dobrih praks na področju trajnostnega razvoja in upravljanja.

Na razstavi poleg zavarovanih območij v Mreži parkov Dinaridov sodelujejo tudi člani Skupnosti naravnih parkov Slovenije, ki je nastala leta 2011 in danes združuje štirinajst upravljavcev zavarovanih območij Slovenije.

Enkraten mednarodni fotografski projekt nam sporoča, da narava ne pozna meja in nas vedno povezuje. Triglavski narodni park razstavo pripravlja skupaj z Mrežo zavarovanih območij Dinaridov, WWF Adria in Krajinskim parkom Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Za postavitev na info mestih TNP so bila zunanja stojala financirana iz projekta LIFE NATURAVIVA.

Ob odprtju bo razstavo in Mrežo Parki Dinaridov predstavil Leon Kebe, WWF Adria.

VABLJENI!

V Zeleni hiši TIC Kobarid bo odprtje razstave v petek, 10. maja ob 19.30,

v Infocentru Triglavska roža Bled pa v sredo, 22. maja ob 19. uri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

twelve − 9 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.