Odprte domačije maj/junij, Brda

Odprte domačije

Briški pridelki pišejo posebno zgodbo. Polno doživetij, spominov, radoživega druženja, pa tudi svetovnih izkušenj. Izročilo stoletij daje sadove. Mlada generacija prevzema znanje, izkušnje, obenem pa ustvarja, tvega in si utira poti v svet.

V Brdih se vedno pogosteje rojevajo velika vina. Ponovno se uveljavlja rebula, nekdaj zapostavljena, zdaj znova iskana. Trte, bistveno manj obremenjene kot nekoč, pa tudi naravi prijazneje obdelana zemlja, hvaležno vračajo izkazano skrb.

Po veliki pozebi se vrača v Brda tudi oljčno olje. Briški oljkarji skrbijo za zdravje in rast več kot 20.000 oljčnih dreves, ki zaradi mejne lege dajejo vrhunsko olje. Sadje, stisnjene grozdne jagodezdravilna zelišča, se v prvih zimskih dneh, ko se narava pripravlja k počitku, veselo prekuhavajo v žgajnerskem kotlu. Iz njega priteče aromatično, predvsem pa zdravilno žganje. Požirek domačega žganja pogreje in povrne moč. Zagotovo ne gre zanemariti delo pridnih čebelarjev. Čebele v Brdih nabirajo spomladi najprej na robiniji (pogovorno „akaciji“, po briško „rakacu“), potem na cvetju sadnega drevja in na cvetočih travnikih, pa tudi na lipi in kostanju.

Bogati okusi briških dobrot so odslej na voljo za vsakega obiskovalca Brd. Z mesecem marcem smo uvedli t.i. ODPRTE DOMAČIJE, degustacije brez predhodne najave! Za vse željne degustacij izvstnih pridelkov so sedaj na voljo vinske, medene in oljčne degustacije ter pokušine žganic.

Razpored odprtih domačij je na voljo na povezavi:Odprte domačije maj/junij

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 − four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.