Novice iz CIPRE, alpMedia,

 

alpMedia Newsletter Št. 6/2018, 29.8.2018

Kako ste preživeli letošnje vroče poletje? Mi smo z veseljem zapustili pisarne in se povzpeli v gore po svež gorski zrak oziroma hladili sebe in duha na enem od kopališč na prostem. Vročina in želja po ohladitvi sta bila očitno dovolj samoumeven razlog, da tokratna številka alpMedie ne prinaša le enega samega prispevka, povezanega z vodo. Želimo vam prijetno branje in predvsem ne prevročih prvih jesenskih dni.

Izsušene Alpe

Za nami je eno najbolj suhih in vročih poletij, odkar se beležijo meritve oz. podatki o vremenskih pojavih. Dolgotrajno sušno obdobje je prizadelo zlasti sicer vodnato bogato območje Alp.

Več…

Stališče

 

Ogenj naj bo namenjen medsebojni solidarnosti in ne razplamtevanju strahu in sovraštva

Kaspar Schuler, ki je junija prevzel mesto direktorja CIPRE Internacional, ob 30. obletnici akcije Ogenj v Alpah opozarja: največja izziva sodobnega časa sta podnebna kriza in nacionalizem.

Več…

Novice iz CIPRE

 

Mladi v boju za Alpe

Zahteve mladih za sodelovanje pri oblikovanju lokalnih politik, sooblikovanje alpske politike, prva vozovnica Interrail po Alpah za mlade – Mladinski svet CIPRE praznuje petletnico delovanja in v tem času je že dosegel vidne rezultate.

Več…

Mladi v boju za Alpe

Inovativne ideje v turizmu

Energetsko samooskrbne koče, mobilni učitelji smučanja, dopustovanje v praznih počitniških stanovanjih, glamping na turistični kmetiji – gre za štiri projekte na področju turizma, ki jim je generator inovacij CIPRE Švica zagotovil začetno podporo.

Več…

Inovativne ideje v turizmu

Povezovanje gorstev

Podnebne spremembe, izguba biotske raznovrstnosti, odseljevanje prebivalstva z gorskih območij – gorstva so se povsod po svetu znašla pred podobnimi izzivi. Delijo pa si lahko tudi rešitve.

Več…

Povezovanje gorstevNovice iz Alp

 

Nezadržna gradnja brez dna?

Naj gre za velike gradbene projekte ali umeščanje novih infrastrukturnih objektov na zavarovana območja – za alpske države, kot sta Avstrija in Švica, se tovrstni projekti nikoli ne odvijajo dovolj hitro in enostavno.

Več…

 

Reševanje zadnjih neokrnjenih rek

V okviru Balkanske rečne ture/Balkan Rivers Tour se bo septembra po reki vnovič spustilo več sto raftarjev, kanuistov in kajakašev in tako opozorilo na ohranitev zadnjih neokrnjenih rek na Balkanskem polotoku. Tura se bo končala v slovenskih Alpah.

Več…

 

Senčne in sončne strani italijanskih Alp

Italijanska okoljevarstvena organizacija Legambiente vsako leto podeli zastave – črne prejmejo kršitelji okoljskih predpisov, zelene pa odlikujejo ravnanja, ki so lahko tudi drugim dober zgled. V letu 2018 prevladuje zelena barva.

Več…

 

Za renaturacijo Rena teče naslednji krog

Začela se je druga faza čezmejnega projekta protipoplavne zaščite RHESI Rhein – Erholung und Sicherheit (Ren – rekreacija in varnost).

Več…

Prireditve

Ženske v Alpah, 07.09.2018, Slovenski planinski muzej Mojstrana. Več…

Razstava: Naše alpinistke, 07.09.2018-30.4.2019, Slovenski planinski muzej Mojstrana. Več…

EUROPEAN MOBILITY WEEK, 16.-22.09.2018, Europa. Več…

Študenstki planinski tabor 2018, 23.-27.09.2018, dolina Bavšica blizu Bovca/SL. Več…

Workshop «Mountain-oriented Education in Alpine Protected Areas», 3.-5.10.2018, Trenta/SL. Več…

Sajni res, pa je!

…Smučanje v majicah in kratkih hlačah. Medtem ko se številne alpske regije borijo s sušo, se upravljavci italijanskega smučišča Limone Piemonte udajajo dekadentnim idejam. Na nadmorski višini 1.400 metrov so iz poletnega spanja obudili snežne teptalnike, ki so na travnata pobočja nagrmadili 25.000 kubičnih metrov snega. Sneg so iznajdljivi upravljavci smučišča že ob koncu zime shranili v depoju in ga zaščitili z lesno žagovino in izolacijsko pločevino. Tako se je sneg obdržal do poletja in sredi julija je na prireditvi Limone Sport Festival okoli 200 smučarjev lahko vijugalo po belem snežnem traku sredi zelenih gora. O dogodku so navdušeno poročali tudi lokalni mediji, organizatorji pa že načrtujejo nove podvige: zaradi velikega uspeha, ki so ga poželi z letošnjim festivalom, nameravajo naslednje leto pripraviti še večje in širše smučišče in vklopiti tudi sedežnico. V vsakem primeru nekoliko drugačna investicija v poletni turizem, se vam ne zdi? Več…

 

#družbenimediji

Informacije o Alpah, ki jih objavlja alpMedia, so dragocene in mi veliko pomenijo. Zato sem se odločil/odločila finančno podpreti ekipo alpMedie, saj bo tako njeno poročanje še bolj pristno, temeljito in poučno. > Bančne zveze

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen − 16 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.