Novice iz CIPRE, Alpe kot podnebni laboratorij

 

Ste že kdaj obravnavali Alpe skozi prizmo velikega laboratorija prihodnosti? Pri tem je vseeno, ali gre za podnebne spremembe ali participacijo mladih, za raziskovalno dejavnost ali logistiko, za divjad ali preprosto za prehrano – pomembna je vsealpska perspektiva in ta je tista, ki ostri naš pogled na to, kaj je tisto, zaradi česar je lahko življenje kakovostno.

Lepo vas pozdravlja

ekipa alpMedie

Alpe kot podnebni laboratorij

Brez ustreznih ukrepov za varstvo podnebja se bo povprečna temperatura na območju Alp do leta 2050 dvignila do 4,5 stopinje. Nekaj upanja vzbujajo nove pobude, zadnje poročilo OZN o podnebnih spremembah pa temi posveča še dodatno pozornost.

Več…

Stališče

 

Čaščenje gospodarske lokacije

Obstaja tveganje, da bodo temelji pravne države v razpravah, ki se odvijajo v Avstriji o fenomenu gospodarske lokacije, potonili. Težko izbojevani okoljski standardi in podnebni cilji so pri tem povsem prezrti, opozarja Reinhard Gschöpf, direktor CIPRE Avstrija.

Več…

Novice iz CIPRE

 

Projekt živega laboratorija

V projektu Living Labs prihaja do prave možganske nevihte idej – mladi, politiki in predstavniki nevladnih organizacij skupaj eksperimentirajo z novimi pristopi in jih preskušajo v različnih okoljih.

Več…

 

Logistika: dialog namesto podučevanja

Držati je treba skupaj: v švicarskem kraju Altdorf so se na posvetu zbrali predstavniki logistične stroke, politike in nevladnih organizacij in razpravljali o problematiki trajnostnega prevoza blaga na območju Alp. Eden od organizatorjev posveta je bila tudi CIPRA International.

Več…

 

Katere storitve zagotavlja narava?

Namen projekta Alpine Ecosystem Services – AlpES je okrepiti pomen, ki ga imajo ekosistemi in ekosistemske storitve za prebivalstvo alpskega območja. Projektna skupina bo rezultate svojega dela predstavila 21. in 22. novembra 2018 v Innsbrucku/A.

Več…

Novice iz Alp

 

Okušanje kulturne dediščine

Predstavljamo čezmejni projekt, ki povezuje kulinarične užitke z alpsko kulturno dediščino.

Več…

 

Zimski športi za vsako ceno

Umetna proga za tek na smučeh v središču Vaduza v Lihtenštajnu, v avstrijskem Kitzbühlu pa smučanje pri 20 stopinjah – sezona snežnih topov v Alpah je odprta!

Več…

 

Reševanje risa pred izumrtjem

Ris je redka žival, ki je ni mogoče videti prav pogosto, a danes spet živi v različnih predelih alpskega območja. Obstoj in preživetje te živalske vrste sta odvisna od prizadevanj številnih posameznikov.

Več…

 

Morbegno nagrajen za svoja prizadevanja

Morbegno, ki leži v italijanski deželi Lombardiji, bo z letom 2019 prevzel naziv Alpsko mesto leta in tako postal član mednarodnega društva Alpsko mesto leta, ki se zavzema za trajnostni razvoj alpskih mest.

Več…

Prireditve

Razstava Constructive Alps, 30.10.-28.11.2018, Solčava/SL. Več…

Strokovna delavnica o trajnostnem turizmu v Alpah: Kdo bo opravil nalogo? 05.11.2018, Innsbruck/A. Več…

Posvet: Raziskave s področja voda v Triglavskem narodnem parku, 15.11.2018, Bled. Več…

Latok I premierno predavanje, 16.11.2018. Več…

Festival Brati gore, 11.12.2018, Alpe. Več…

Sajni res, pa je!

…Marsikje se dandanes srečujejo z vnovičnim odkrivanjem tradicionalne obrti in stavbarstva, ki sta prepoznavna za določeno državo ali območje. To velja tudi za Slovenijo, kjer se lahko veselijo nepričakovanega povratka kozolcev, ki veljajo za slovensko posebnost. Kozolci so že stoletja namenjeni sušenju sena, koruze ali žita in so tako postali prava ikona prepoznavne slovenske krajinske arhitekture. Veliko kozolcev danes ni več v uporabi, veliko jih propada ali pa služi kot stojalo za reklamne veleplakate. A temu biseru slovenske kulture so na Dolenjskem posvetili celo Deželo kozolcev, kot se imenuje prvi tovrstni muzej na prostem v svetu. V Kranjski Gori so naredili korak dlje: ob reki Pišnici so odprli športni vadbeni park in to pod slikovitim kozolcem. Včasih je tekel znoj, ko so kmetje kosili in spravljali seno na kozolce, danes pa športni navdušenci krepijo mišice – pod varno streho kozolca… Več…

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 − 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.