Novice cipra

Podnebne stavke niso otročarije!

Število mladih, ki s stavkami opozarjajo na podnebne spremembe, se povečuje na celotnem območju Alp. Na pobudo mlade aktivistke Grete Thunberg zahtevajo hitro ukrepanje na področju varstva podnebja – deloma z uspehom.

Več…

Sooblikovanje evropske alpske politike

Francija bo 4. aprila 2019 prevzela dveletno predsedovanje Alpski konvenciji, leta 2020 pa še predsedovanje Strategiji EU za Alpsko regijo. Kot je poudaril Jean Horgues – Debat, predsednik CIPRE Francija, bo to priložnost, da se Francija intenzivneje vključi v proces oblikovanja in uresničevanja evropske politike.

Več…

Ideje mladih o podnebnih ukrepih

Mladi iz Lihtenštajna in Slovenije so se na delavnici, ki je potekala v sklopu projekta Low Carbon Alpine Lifestyle – LOCAL, skupaj lotili iskanja idej za večje spodbujanje trajnostnega ravnanja s podnebjem v vsakodnevnem življenju.

Več…

Pokrajina kot predmet pogajanj

Kako odnos do Alp vpliva na naše ravnanje z naravo in naravnimi viri v Alpah? Najnovejša izdaja revije Alpe na odru odpira problematiko našega odnosa do alpske pokrajine.

Več…

Morbegno: majhno mesto, veliko veselje

Nenehno širjenje kolesarske mreže, prizadevanja za ohranitev zgodovinskih objektov, možnost najema e-vozil: italijanski Morbegno je zelo aktivno mesto in za svoja prizadevanja bo letos prejel naziv Alpsko mesto leta.

Več…

Novice iz Alp

Glasovi za čebele

Umiranje čebel je ljudi spodbudilo k ukrepanju. O tem priča kar 1,7 mio. podpisov, ki so jih na Bavarskem zbrali za razpis referenduma o ohranitvi biotske raznovrstnosti. Podobno pobudo pripravljajo tudi v švicarskem kantonu Thurgau.

Več…

Od arhiva do hiše sedanjosti

Ob omembi planinskega muzeja ne moremo več najprej pomisliti le na starosvetne lesene smuči, staro kmečko pohištvo ali zbirko starih fotografij, saj imajo sodobni planinski muzeji danes tudi vlogo varuhov, opominjevalcev in navdihovalcev in so zato postavljeni na središčno mesto v družbi.

Več…

Elektrika iz sosedove sončne elektrarne

Kako doseči energetski prehod v nizkoogljično družbo, kažeta naslednja dva primera: prvi prihaja iz Slovenije, kjer stavijo na t. i. sosedske sončne elektrarne, drugi iz Švice, kjer je bila nedavno opravljena študija, ki za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov priporoča uporabo fotovoltaičnih sistemov v visokogorju.

Več…

Gladina vode v jezeru Lago Maggiore neti prepire

Ali bo treba vodno gladino jezera dvigniti, vodo pa uporabljati kot rezervo v kmetijstvu, ali bi jezersko obrežje raje ohranili za potrebe turizma? Gladina vode v jezeru Lago Maggiore je postala predmet razprav med Italijo in Švico, vprašanje kakovosti jezerske vode, ki še zdaleč ni najboljša, pa ostaja na stranskem tiru.

Več…

Z množičnim financiranjem do zemljišč

Reševanje zemljišč z nakupom – prav to je namen dveh aktualnih akcij množičnega financiranja v francoskih Alpah.

Več…

Prireditve

Razstava: 70 let GRS Tolmin, 6.-22.3.2019, Mojstrana/Sl. Več…

Podnebni shod, 15.03.2019, Slovenja. Več…

AlpskiTeden Intermezzo, 3.-4.4.2019, Innsbruck/A. Več…

Občni zbor CIPRE Slovenija, 19.03.2019, Ljubljana/Sl. Več…

Sajni res, pa je!

…Medtem ko mladi organizirajo šolske proteste za učinkovitejše ukrepanje proti podnebnim spremembam, ima predsednik Mednarodne smučarske zveze (FIS) o globalnem segrevanju velike dvome. V intervjuju s züriškim časopisom Tages-Anzeiger je 75-letni Švicar Gian Franco Kasper dal jasno vedeti: »Dokazov o podnebnih spremembah ni. Imamo sneg, včasih celo zelo veliko snega.« Olimpijska zmagovalka Michelle Gisin (25) se je na njegovo izjavo odzvala na Instagramu z nizom fotografij s smučarskega treninga v švicarskem Saas-Feju, ki nazorno kažejo, da ledeniki izginjajo: »Če ljudje na tako pomembnem položaju in s tolikšnim vplivom zanikajo dejstvo o podnebnih spremembah, potem nas čaka prihodnost, ko naši otroci ne bodo mogli več uživati v smučanju in vzljubiti zimskih radosti in narave.« Njeni objavi so pritrdili tudi drugi smučarji in smučarke, kot so Mikaela Shiffrin, Tina Weirather in Daniel Yule, medtem ko je Petra Schröcksnadla, 77-letnega predsednika avstrijske smučarske zveze (OeSV), vse skupaj verjetno pustilo dokaj hladnega. Ta se je na okrogli mizi v avstrijskem Kitzbühlu do fenomena podnebnih spremembah opredelil kar z naslednjimi besedami: »Ne maram, da me nategujejo – in to velja tudi za podnebnike.« Zgodbe o pomanjkanju snega na smučiščih pod 1.000 m. n. v. naj bi bile po njegovih besedah čista neumnost, saj da gre za »naravna nihanja« … Nove generacije, ukrepajte, prosim! Več…

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

two + 16 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.