Naravni parki

1

Slovenija je ena od držav z najvišjo stopnjo biotske raznovrstnosti v Evropski uniji in veliko krajinsko pestrostjo. Pred kratkim so nas poimenovali turistična zelena destinacija. No mislimo da ne rabimo takšnih nazivov in bi morali pristojni sami izkoristit naravo in ljudi za turizem. S tem da naj ne bos amo modna muha zeleni turizem ampak, v samih prispevkih katalogih opisat nek kraj da bo turist vedo kako se do njega obnaša.

krajinskipark03Prizadevanja za varovanje tistih območij, kjer so strnjena največja bogastva in lepote narave, imajo v Sloveniji že dolgo zgodovino. Od prvih pobud iz začetka 20. stoletja se je ideja in potreba za njihovo ohranjanje razvijala vse do zadnjih desetletij, ko je postala ena od poti oblikovanja trajnostnega razvoja družbe.
Slovenija je ena od držav z najvišjo stopnjo biotske raznovrstnosti v Evropski uniji in ima trenutno z različnimi varstvenimi kategorijami, ki upoštevajo mednarodno kategorizacijo IUCN zavarovanega 12,6 % ozemlja.

Obseg: 12,6 % kopnega državnega ozemlja.

Vrste/kategorije zavarovanih območij v Sloveniji so:

naravni parki oz. širša zavarovana območja:

  • narodni park
  • regijski park
  • krajinski park

naravni rezervati in spomeniki oz. ožja zavarovana območja:

  • strogi naravni rezervat
  • naravni rezervat
  • naravni spomenik

Slovenija s svojim naravnim bogastvom nudi posameznikom in skupinam prijeten odih v naravi. Povdarek je predvsem na zelenem turizmu in ohranjanju okolice. Tudi če ne utrgate rože, ki vam je všeč, bo imel še nekdo drug možnost, da bo užival v njenem pogledu.

orl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.