Naravne znamenitosti notranjska

BLOKE

CERKNICA
Notranjski regijski park leži znotraj meja občine Cerknica in obsega dobrih 222 km2. Ustanovljen je bil leta 2002 z namenom da se ohranjajo, varujejo in raziskujejo naravne in kulturne vrednote tega območja. Odlikujejo ga visoka stopnja ohranjenosti naravnih življenjskih prostorov, številni naravni spomeniki, izjemna pestrost živih bitij, na drugi strani pa razpoznavna kulturna krajina, ki jo je zaznamoval dolgotrajen kakovosten preplet človeka in narave in se ponaša z veliko ekološko, biotsko in krajinsko vrednostjo.

ILIRSKA BISTRICA

LOŠKA

Cerkniško jezero.
Svetovno znano največje presihajoče jezero v Sloveniji, navduši obiskovalca s številnimi zanimivimi naravnimi pojavi ter raznoliko floro in favno. Posebno bogatstvo predstavljajo številne vrste ptic. Jezero se napolni spomladi in v času deževja, ko ponuja tudi možnosti številnih športov in ribolova.

Križna jama,
lepotica med vodnimi jamami, leži le korak pred samim prihodom v naš kraj. Sprva je zaslovela po bogatih najdbiščih kosti jamskih medvedov, kasneje pa je korak za korakom razkrivala svoje vodne rove, očarljive dvorane, predvsem pa neverjetno bogastvo kapnikov. Je pretočna jama med kraškimi polji, katero krasi 22 jezer. Jezera ločujejo sigasti pragovi. Po podzemnih vodnih kanalih je možen ogled podolgovatih jezer med Kalvarijo in kristalno goro le s čolni.

Loška dolina,
še obvarovana pred prenagljenimi posegi človeške tehnologije in lahkomiselnosti. Popotniki in obiskovalci teh krajev, si lahko ogledajo številne naravne, kulturne in arhitektonske znamenitosti, ki jih je skozi stoletja izoblikovala narava in čovek. Starodavni Grad Snežnik prikrit med orjaškimi hrasti in smrekami, pričaka obiskovalca ter ga popelje v starodavne čase.

PIVKA

POSTOJNA

Postojnska jama
Ne da kaplja kamen izdolbe, kaplja kamen tudi stori – in v nedrih svetovno znane Postojnske jame skriva tisto najlepše, kar je ustvarila narava. Postojnska jama je splet 20 kilometrov čudovito zakapanih rovov, galerij in dvoran. Vanjo se popeljete z jamskim vlakcem in jo občudujete ob električni razsvetljavi.

Pivka jama in Črna jama
Še nekoliko teže dostopna in zato še bolj naturna in zagonetna je Pivka jama; do njenega dna in do rečice je treba po 317 stopnicah, nadelanih v udorno brezno. Odondod pa se pot kmalu konča: voda zgine v skali, kakšnih 400 metrov so je doslej jamarji v poplavljenih rovih že preplavali, naprej, kakšna dva kilometra ravne črte do naslednje, Planinske, jame, ostaja neraziskana skrivnost.

Jama pod Predjamskim gradom
Pod gradom, ki je zadelan v steno kot lastavičje gnezdo, je vhod v nekdanje konjske hleve, iz njih pa lahko še tudi dandanašnji popotnik vsaj malo okusi, kaj je pomenilo takšno grajsko-podzemsko gnezdo: brez izkušenega vodnika in svetilke bi se v labirintu hodnikov, rovov, dvoranic, stopnic, preduhov, skalnih stopenj zagotovo izgubil.

Planinska jama
V Planinski jami, ki po veličastju ne zaostaja in velja za najdaljšo vodnato jamo, se podzemna rečica iz Pivke jame spet prikaže in se združi z drugo podzemno rečico, Rakom. Ta prinaša vode z nasprotnega konca vsega tega kraškega področja, predvsem iz preimenitnega in starodavno znamenitega presihajočega Cerkniškega jezera.

Planinsko polje
Ko se peljemo od Ljubljane proti morju, se ne zavedamo, koliko zanimivosti skriva kraška pokrajina. Ena takih je tudi Planinsko polje v kraškem porečju Ljubljanice, ki velja za eno od zakladnic kraških pojavov. Planinsko polje je svetovno znan primer idealnega kraškega polja – popolnoma zaprta kotanja med prikupnimi vzpetinami Haasbergom (razvaline gradu), Planinsko goro ( romarska cerkev matere Božje), Lanskim vrhom, Laškim ravnikom..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.